Berlingske Business

Nykredits nederlag kan føre til højere priser på lån til andelsboliger

Nykredit
Foto:

Det bliver efter alt at dømme dyrere at bo i andelsbolig. Det står klart efter Nykredits opsigtsvækkende nederlag til andelsboligforening, der nu går konkurs.

Det kan blive både dyrere og mere besværligt at låne penge for landets andelsboligforeninger.

Sådan lyder vurderinger efter onsdagens opsigtsvækkende afgørelse i Højesteret, hvor andelsforeningen Duegården vandt over Nykredit og dermed får lov at gå konkurs og slippe ud af sin gæld.

»Det vil formentlig give højere priser og anderledes vilkår. Nu bliver der introduceret et nyt risikoelement, når man skal låne penge til andelsboliger, og øget risiko vil alt andet lige få priserne til at stige. Samtidig vil långiverne nok også kigge på vilkårene, og om andelshavere skal hæfte mere personligt for gælden end hidtil,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

»Prisen stiger nok ikke for alle. Der er jo både gode og mindre gode andelsforeninger, men det vil være de overvejelser, som lån­giverne sidder med,« tilføjer Karsten Beltoft.

nykredit

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen er enig.

»Jeg frygter, at det påvirker bidragssatser og andre priser. Man vil nok vurdere andelsforeninger i et andet lys, fordi det nu er instituttet, der hænger på risikoen. Og det vil man så vidt muligt ­– når vi kender realkreditten – køre over på højere priser. Vi er jo vant til som kunder, at udgifter føres tilbage til forbrugerne og ikke til andre interessenter,« siger han.

Men han vurderer også, at der kommer en sund effekt af afgørelsen.

Duegården får lov til at gå konkurs

»Man vil nok ikke være helt så aggressiv i salget af finansielle produkter til foreninger, hvor økonomien ikke er helt i top,« siger han.

Farvel til hasarderet långivning

Nykredit angiver selv i forlængelse af dommen, at udlånene nu kommer under lup.

»Med dagens kendelse er der fortsat usikkerhed om, i hvilket omfang man som lån­giver har sikkerhed for at få de penge igen, man låner ud til andelsboligforeninger. Vi vil nu analysere, hvad det betyder for vores långivning på området,« skriver direktør Henrik Rasmussen.

Risikoen for højere priser er luftet før i forbindelse med Duegårdens årelange opgør med Nykredit, påpeger Niels Bjørnstrup, formand i foreningen AB i Krise:

»Jeg er ikke overrasket over Nykredits og resten af sektorens automatreaktion om, at det kan betyde højere priser og dårligere muligheder for andelsboligforeninger for at opnå lån. Den trussel og andre dommedagsprofetier har de fremført flere gange. Hvis det betyder, at bankerne vil tage deres arbejde seriøst, og at færre andelsboligforeninger stiftes med en hasarderet långivning, så hilser vi det velkommen.«

Andelsforeningen A/B Duegården

Professor Morten Skak fra Syddansk Universitet peger især på, at Duegårdens sejr i Højesteret kan betyde ændrede vilkår i långivningen:

»Det er selvfølgelig godt for Duegården. Men det er problematisk, hvis andelsforeninger kan løbe fra gælden, uden at den forfølger dem personligt. Så er det næsten lige som i USA, hvor banken står tilbage med huset, hvis boligejeren er kommet i klemme på en eller anden måde og bare er stukket af,« siger Morten Skak.

I en andelsforening hæfter den enkelte andelshaver kun for det indskud, der blev betalt for at få retten til at disponere over den enkelte bolig.

11BUSPix-Peter-Rostgaard-19.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen