Berlingske Business

Nykredit: Tiden må vise, om der kommer nye bidragsforhøjelser

13BUSBUSINESS-160618.jpg
Nykredits pressechef, Jens Theil. PR-chef.

Realkreditgiganten Nykredit, der også ejer Totalkredit, er havnet i et nyt stormvejr om de bidragsforhøjelser, der blev varslet i februar og indført i juli 2016.

i juli 2016 rasede kunderne over, at de stigende bidrag blandt andet blev begrundet med fremtidige kapitalkrav fra den magtfulde Basel-komité. Nu er de såkaldte Basel IV-krav blevet udskudt på ubestemt tid.

I den forbindelse har Nykredit meldt ud, at sidste års prisstigningerne »først og fremmest var begrundet i de allerede vedtagne regler«. Det kommer blandt andet bag på en række kunder, som Berlingske Business har været i kontakt med, da de har modtaget breve fra Totalkredit, hvor der netop henvises til de fremtidige krav som begrundelse. Samtidig hober spørgsmålene sig op. For betyder det, at der er en ny regning på vej til Totalkredit-kunderne, når Basel IV-kravene kommer – hvis de overhovedet kommer? Og hvis de ikke gør, får kunderne så nogle af de penge tilbage, som de har betalt i forhøjet bidrag?

13BUSHemmelige-dokumenter-N.jpg

Det svarer pressechef Jens Theil fra Nykredit på i et skriftligt interview:

I skriver, at »bidragsforhøjelsen først og fremmest er begrundet i de allerede vedtagne regler, som den altså bygger på. Men den ruster selvfølgelig også koncernen til de ikke vedtagne krav – herunder Basel IV«. Betyder det, at det ekstra kapitalbehov på omkring 15 milliarder, som I forventer, at Basel IV-kravene vil medføre for Nykredit, er dækket ind af bidragsforhøjelsen fra 2016?

»Bidragsforhøjelsen er først og fremmest begrundet i de allerede vedtagne regler, som den altså bygger på. Men den ruster selvfølgelig også koncernen til de ikke vedtagne krav – herunder Basel IV. Det betyder, at bidragsforhøjelsen, som jo øger vores indtjening, er med til at øge sandsynligheden for, at vi kan imødekomme de endnu ikke vedtagne krav. Hvorvidt det er nok, må tiden vise. Det afhænger af en lang række forhold – herunder regulative og markedsmæssige forhold.«

Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk rejste i onsdagens udgave af Berlingske Business spørgsmålet, hvordan kunderne kan vide sig sikre på, om regningen for de fremtidige kapitalkrav er betalt, eller om den først er på vej. Har I planer om at hæve bidragssatserne yderligere, når Basel IV-kravene er kendte?

Worried couple checking bank account online

»Vi må af hensyn til konkurrencelovgivningen ikke udtale os om fremtidige priser. Så det kan jeg desværre ikke sige noget om.«

Hvilken betydning får det for kunderne, hvis kapitalkravet i forbindelse med Basel IV bliver højere end de 15 milliarder, som I – ifølge et internt notat fra 20. december om de kommende Basel IV-standarders betydning for Nykredit – forventer, er det mest sandsynlige scenarium?

»Det er for tidligt at spekulere i. Nu afventer vi først og fremmest de kommende krav fra Basel. Vores vurdering har hele tiden været, at Basel IV vil udgøre en markant udfordring for Nykredit – og det er det fortsat. Vi forventer således, at Basel-komitéen i den nære fremtid vil fremsætte anbefalinger, der medfører væsentligt øgede kapitalkrav.«

Nykredit nedlægger 240 stillinger - 190 mister jobbet

Hvad kommer der til at ske med bidragssatserne, hvis Basel IV-kravene slet ikke bliver til noget?

»Vi må af hensyn til konkurrencelovgivningen ikke udtale os om fremtidige priser. Så det kan jeg desværre ikke sige noget om.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen