Berlingske Business

Nykredit og Novo A/S blandt bydere på Vestjysk Bank

vestjyskbank Vestjysk Bank aktieemission
Foto:

En lang række investorer, der blandt andet tæller den stenrige Novo-fond, er klar med et købstilbud på Vestjysk Bank. Staten, der er hovedaktionær, har accepteret tilbuddet.

En bred gruppe af investorer med blandt andre Novo A/S og Nykredit er klar med et købstilbub på kriseramte Vestjysk Bank. Hovedaktionæreren, den danske stat, har sagt ja til et tilbud, som økonom mener snyder de øvrige aktionærer.

Staten ejer 81,5 pct. af aktierne i bankerne, og de vil blive solgt til investorgruppen for 123 mio. kr. Aftalen betyder samtidig, at banken vil få tilført 745 mio. kr. i egenkapital.

Kim Duus, koncerndirektør i Nykredit, mener, at løsningen er god for ikke bare kunderne i Vestjysk Bank, men for hele den finansielle sektor i Danmark.

»Vi har arbejdet på denne helhedsløsning gennem længere tid. Jeg glæder mig over, at både Vestjysk Banks bestyrelse og den danske stat bakker op om løsningen, der fremtidssikrer Vestjysk Bank som et stærkt regionalt pengeinstitut. Der vil ikke længere kunne sættes spørgsmålstegn ved levedygtigheden af landets 9. største bank. Det er godt for bankens kunder, for hele den finansielle sektor og for den finansielle stabilitet i Danmark,« udtaler Kim Duus i en pressemeddelelse.

Investorgruppen består udover af Nykredit og Novo A/S også af Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring.


Vestjysk Bank har været hårdt presset af finanskrisen og truet på sin overlevelse. Derfor har staten trådt til og blevet storaktionær. De senere år har banken især lidt under en hård periode for danske mælke- og svineproducenter, der har medført høje nedskrivninger på bankens udlån.

»Aftalen om køb af den danske stats aktiepost sker som led i en helhedsløsning, der med tre elementer fremtidssikrer Vestjysk Bank som et stærkt regionalt pengeinstitut,« fremgår det af meddelelsen til fondsbørsen.

Det første element er, at investorgruppen køber aktier af de aktionærer i Vestjysk Bank, som accepterer tilbuddet. Derefter garanterer investorgruppen at tilføre 745 mio. kr. i egenkapital. Det sidste element er ifølge meddelelsen, at investorergruppen sikrer, at Vestjysk Bank kan refinansiere eksisterende samt udstede ny efterstillet gæld.

»Helhedsløsningen er kommet i stand efter, at Vestjysk Bank har anmodet Nykredit om at lede arbejdet med at sikre en langsigtet løsning vedrørende bankens kapitalgrundlag. Det er Nykredit, der herefter har arrangeret helhedsløsningen og samlet opbakning blandt langsigtede danske investorer,« skriver Vestjysk Bank.

Tilbuddet betyder, at investorgruppen vil betale 1 kr. pr. aktie til alle aktionærer i et frivilligt købstilbud. Det er et tilbud som Finansministeriet og Finansiel Stabilitet, der sammen ejer 81 pct. af aktierne, har accepteret. Dermed vil statens aktier blive solgt for en samlet pris på godt 123 mio. kr.

Aktier i Vestjysk Bank lukkede mandag i kurs 14,90 og bankens markesdsværdi var 2,25 mia. kr.

»Der er lige forsvundet 2,1 mia. i markedsværdi. Det eneste sikre vi kan sige om og i den sag er at der var tale om papirpenge,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Han betegner tilbuddet som direkte snyd.

»De investorer som bliver tilbudt at overlevere deres aktie på Finansministerlignende vilkår må føle sig snydt,« mener Peer Hansen.

Efter planen vil der senest den 10. juli 2017 blive offentliggjort et formelt tilbudsdokument til alle aktionærer i Vestjysk Bank. Tilbudsdokumentet vil indeholde en præcis beskrivelse af elementerne i helhedsløsningen og en tidslinje for forløbe

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen