Berlingske Business

Ny boss ændrer kurs: Finanstilsynet skal have større fokus på forbrugerne

Jesper Berg, ny chef for Finanstilsynet
Jesper Berg, ny chef for Finanstilsynet Foto:

Ni måneder efter sin ansættelse offentliggør Finanstilsynets chef de punkter, som Finanstilsynet skal sigte efter. Forbrugerne er kommet længere frem i tilsynets fokus.

Forbrugerne nævnes som noget af det første i den nye strategi, som Finanstilsynet med direktør Jesper Berg i spidsen har lagt. Strategi 2020, som planen hedder, kommer midt i en af de mest turbulente perioder for de finansielle virksomheder siden finanskrisen. Manglende vækst, usikkerhed på grund af Storbritaniens farvel til EU og rekordlave renter byder på nye udfordringer for finanssektoren.

Men tilsynet definerer nu syv områder, der udgør hovedpunkterne i overvågningen af den finansielle sektor og dens arbejde fremover. Forbrugerne nævnes som noget af det første.

»Tilsynet med og reguleringen af de finansielle virksomheder tager udgangspunkt i to forhold. For det første, at almindelige forbrugere og mindre virksomheder ofte ikke selv fuldt forstår de finansielle produkter. For det andet, at det har store konsekvenser for samfundsøkonomien, når den finansielle sektor er i problemer,« indleder Jesper Berg den nye strategi med at skrive.

Billede

Han fortsætter med at påpeger tilsynets rolle som garant for, at den enkelte forbruger kan have tillid til finanssektoren.

»Forbrugerne ved langt mindre om de finansielle produkter, end udbyderne gør. Et almindeligt indlån er for eksempel et krav på en bank, hvis soliditet de færreste er i stand til at gennemskue. Det samme gælder for de fleste forsikringsprodukter og værdipapirer. Bevidstheden om et effektivt tilsyn bidrager derfor til, at forbrugerne med rette kan have tillid til de finansielle markeder.«

Nykredit

Netop tilliden til finanssektoren er central, fordi det understøtter opsparing, finansiering og risikodeling, mener tilsynet, som på den måde vil bidrage til samfundets velstand og den fortsatte udvikling af Danmark.

»Tillid er afgørende for, at det finansielle system kan bidrage mest muligt til velstanden og den fortsatte udvikling af Danmark. Derfor er det vores opgave at medvirke til, at borgere og virksomheder kan træffe finansielle valg i bevidstheden om, at vi varetager deres interesser,« skriver Jesper Berg, som i strategien kalder det »vores ultimative eksistensberettigelse«.

Hos Forbrugerrådet Tænk glæder man sig over, at Finanstilsynet vil opprioritere forbrugerbeskyttelsen:

»For os er det i hvert fald et opmærksomhedspunkt, at der, siden det Finansielle Råd blev nedlagt, ikke har været forbrugerinteresser repræsenteret ved bordet, når Finanstilsynets bestyrelse skulle træffe sine beslutninger. Og når man både skal sikre den finansielle stabilitet og beskytte forbrugerne, bliver det sidste meget let nedprioriteret i forhold til det første,« siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

De syv hovedpunkter i det fremtidige tilsyn er disse:

  • Tilsyn i gode tider
  • Tilsyn med det systemiske perspektiv
  • Velfungerende finansielle markeder
  • Teknologi, cyberrisiko og nye forretningsmodeller
  • Hensynet til forbrugerne
  • Tidlig interessevaretagelse i internationale fora
  • Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Som det fremgår af overskrifterne vil Finanstilsynet lægge pres på de finansielle virksomheder for at få dem til at være forsigtige i de økonomisk gode tider, hvor der er mulighed for at polstre sig mod dårligere økonomiske perioder. Tilsynet vil opruste sit arbejde på det digitale område, hvor der skal være større fokus på cyberrisiko og på de forandringer, digitaliseringen medfører i form af blandt andet nye forretningsmodeller.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen