Berlingske Business

Nu sætter kapitalfonde turbo på børsnotering af Dankortet

Nets
Foto:

De to amerikanske megafonde Advent og Bain fremrykker overraskende sine børsplaner for Nets, der er selskabet bag dankortet. Nets kan være på børsen inden efterårsferien til en værdi, der kan nå op mod 40 mia. kr.

To år efter, at kapitalfondene Advent og Bain sammen med pensionskassen ATP købte Nets, gør de klar til at sælge ud af selskabet med en heftig milliardgevinst til følge.

Berlingske erfarer, at Advent og Bain nu hyrer banker og fremrykker sine storstilede børsplaner for Nets. Det betyder, at selskabet bag danskernes foretrukne betalingskort, Dankortet, kan være på børsen allerede i næste måned.

Ifølge kilder med kendskab til den fortrolige milliardproces skal det i hvert fald ske inden efterårsferien. Det fremgår af den opdaterede børsplan, der nu foreligger, og som Berlingske har fået kendskab til.

»Nets er klar og kan være børsnoteret allerede i september. Ejerne har trimmet det gevaldigt, og de står til en stor milliard­gevinst, når de sælger ud,« siger en kilde med kendskab til den forestående proces.

Det har tidligere været fremme, at Nets’ ejere overvejede en børsintroduktion. Men tidligere var planen, at noteringen skulle finde sted i december eller måske i begyndelsen af 2017. Men ejerne vurderer, at selskabet er klar og tør ikke vente. Derfor presser de på for at få Nets sendt ind i kurslisterne.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det amerikanske valg en joker i børsprocessen.

Nordea

Valget, der afgøres i november, kunne få betydning for aktiesalget, hvis noteringen skulle finde sted i december som planlagt. Især hvis republikanske Donald Trump står til at vinde valget. Det vil give en vis risiko for uro på de finansielle markeder, lyder analysen blandt Advents og Bains rådgivere. Også derfor er der grund til at sætte turbo på børsprocessen.

Advent og Bain gik i 2014 sammen med ATP og købte Nets af en række banker samt Nationalbanken, der i en lang årrække havde ejet selskabet, som tidligere hed PBS.

I løbet af salgsprocessen opstod en heftig budkrig, der skruede prisen på Nets kraftigt i vejret. Først blev der talt om en pris på godt 10 mia. kr., siden 12 mia. kr. for at runde 15 mia. kr., inden Advent og Bain med ATP på bagsmækken trumfede alle og smed 17 mia. kr. på bordet for at sikre sig det nordiske betalingsselskab med hovedkontor i Ballerup.

Men intet tyder på, at prisen dengang var for høj. For kapitalfondene regner ifølge Berlingskes oplysninger med, at Nets er voldsomt meget mere værd i dag.

11BUSPix1-Dankort-164209.jpg

»Nets var meget dårligt drevet under de danske bankers ejerskab. Der var ingen, der rigtig tog ansvar, så det har været ret let for de nye ejere af høste store effektiviseringsgevinster i løbet af de seneste par år,« siger en anden kilde med indsigt i processen.

Kort efter købet af Nets skiftede Advent og Bain topchefen ud.. Den norske Mette Kamsvåg blev fyret og finansdirektør Bo Nilsson blev forfremmet til adm. direktør, og han bærer en væsentlig del af æren for, at Nets har udviklet sig så positivt.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil Nets blive værdisat til 12-13 gange driftsindtjeningen (ebitda). Det svarer til en værdi på godt 28 mia. kr. beregnet ud fra indtjeningen i 2015. Men ifølge Berlingskes oplysninger står EBITDA til at stige markant i 2016 og ejernes forventning er derfor, at værdien af Nets kan nå op på 35 - måske endda op mod 40 mia. kr., altså mere end en fordobling ift købsprisen i 2014.

En stor del af gevinsten ved aktiesalget skal bruges til at nedbringe en stor milliardgæld.

01BUSbonilsson-173231.jpg

Ingen af de to fonde ønsker over for Berlingske at kommentere den kommende børsnotering. Det samme gælder Nets.

De to store kapitalfonde har hyret endnu flere banker til gennemførelsen af Nets-noteringen – den næststørste herhjemme i år efter rekordnoteringen af DONG Energy i juni. En guldrandet notering, som ATP også var med i sammen med PFA og Goldman Sachs.

Tidligere på året fik storbankerne Morgan Stanley, Deutsche Bank og Nordea opgaven med at stå for børsintroduktionen af Nets.

Hen over sommeren er der hentet yderligere fire banker ind til at være med til at sælge aktier i børsprocessen, erfarer Berlingske. Det drejer sig om Danske Bank, DnB, J.P Morgan og UBS, der alle får en rolle i børs­introduktionen.

Advent og Bain har allerede gode erfaringer med at børsintroducere betalingssystemvirksomheder. Sidste år sendte de to fonde selskabet Worldpay på børsen i London til en værdi cia 44 mia. kr. Det skete efter fem års ejerskab og med en gevinst, ifølge The Telegraph, på cirka ni mia. kr.

Ejerskabet af Nets tegner endnu bedre og endnu mere indbringede for de to fonde.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen