Berlingske Business

Nu bliver F1-lån billigere

15BUSBankaftale-praesentere.jpg
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) præsenterede i sidste uge en redningspakke beregnet på realkreditsystemet. Den er der nu blevet lavet fundamentalt om på. Foto: Jens Astrup

Det opsigtsvækkende parløb mellem Nationalbanken og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har skiftet retning. Afdragsfrihed bliver angrebet næste gang, forudser Nykredit.

Den historiske redning af hele det danske realkreditsystem holdt kun otte dage. Så blev redningspakken ændret fundamentalt, blandt andet fordi de toneangivende investorer slog alarm over manglende lyst til at købe etårige danske flekslånsobligationer, der pludselig kunne blive til 30-årige obligationer med fastlåst rente, hvis renten stiger med mere end fem procentpoint.

Nu falder den tvungne løbetidsforlængelse til mere spiselige ét år, hvad der ifølge Realkredit Danmark alt andet lige mindsker den risikopræmie, som investorerne kræver for at købe obligationerne.

1411pn

Dermed reagerede erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) kvikt på de advarsler, der blandt andet kom fra den norske fond Eksportfinans i Berlingske Business om, at man ikke ville købe flekslånsobligationer, hvis det oprindelige lovforslag blev til virkelighed. Henrik Sass Larsen afviser, at der er tale om et tilbagetog med den markante ændring:

»Jeg ville ikke kalde det for et tilbagetog. Du mener det med, at der kommer ét år ind i stedet for de 30 år. Det er ændret efter dialog med sektoren og investorer. Det er vi kun glade for. Systemet er indrettet med henblik på, at det skal virke. Ikke for at det skal genere nogen,« siger Henrik Sass Larsen, som trods den ualmindeligt korte høringstid på lovforslaget, hvor man skal svare inden mandag, er åben over for andre ændringsforslag:

»Det er sådan, at kommer der løbende ændringer, retter vi gerne ind, så længe arkitekturen består, og vi har den her sikring af systemet,« siger ministeren.

En fordel på flere måder

I Nykredit er koncerndirektør Søren Holm meget tilfreds med ændringerne, der betyder, at de danske realkreditobligationer fortsat vil være attraktive for udenlandske investorer. Samtidig er landets største realkreditselskab også positiv overfor, at systemet nu er bedre sikret:

»Man skal ikke undervurdere, at det udover at være en fordel for realkreditten også er til gunst for låntagerne og nationaløkonomien. For kommer der en valutakrise, risikerer vi, at renten bliver ekstremt høj. I den situation vil låntagere skulle betale en stor del af deres disponible indkomst til os i realkreditten, og det vil gå ud over forbruget og landets BNP,« siger Søren Holm, som oplyser, at vi aldrig herhjemme har haft 30 år uden en valutakrise.

Pix-førstegangskøbere

»Det skal gennemføres på et tidspunkt, hvor der ikke er en risiko for en krise, og nu er der ingen tegn på uro. Det vil være naturligt at følge op med indgreb mod F1 og afdragsfrihed, som vi også har en samfundsmæssig interesse i at begrænse,« siger Søren Holm.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen