Berlingske Business

Nordeas dummebøde chokerer bankverdenen

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea.
Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea. Foto:

En af ugens store historier kom fra Sverige og ramte Nordens største bank, Nordea – med Thors hammer.

Tilsynet med banker i Sverige, Finansinspektionen, har kigget Nordea efter i sømmene og set på, om storbanken har orden i de interne systemer, der skal afsløre hvidvaskning, penge til terrorfinansiering og andre ulovligheder. Nordea har angiveligt ikke orden i sagerne, og Finans-inspektionen stak en bøde ud på 50 mio. svenske kroner.

Nordea-ledelsen ved topchefen Christian Clausen slog hælene sammen, erkendte manglerne og betalte bøden. Gad dog vide om den sag internt i Nordea stopper her. Man må formode, at der længere nede i Nordea-systemet skal findes en eller flere ansvarlige for disse mangler i Nordeas interne kontrolfunktioner, også kaldet compliance. Ikke mindst fordi det jo ikke er første gang Nordea får en sådan dummebøde.

Stefan Löfven pressemøde

Men når det ansvar er placeret og følgerne draget, kunne man forestille sig eller måske ligefrem forvente, at man også længere oppe i systemet, helt oppe i bestyrelsen, tog en snak om mahognibordet. Nemlig om man fra toppens side sender de rigtige – eller rettere de forkerte – signaler ned i Nordea-systemet. Om manglerne i Nordea’s complianceafdelinger reelt er en følge af, at man fra bestyrelsens side kun har en hovedrysten til overs for de stigende krav fra embedsmændene i de finansielle tilsyn og i de respektive ministerier og styrelser. At man i Nordea-bestyrelsen ensidigt dyrker en kortsigtet betragtning om, at en sparet krone er en tjent krone.

Egentligt er det ikke så meget bødens størrelse, der må vække til bekymring i Nordea. Det er derimod de kommentarer fra Finansinspektionen, som blev hæftet på. Blandt andet at de svenske finansmyndigheder lod forstå, at Nordeas banklicens i realiteten kunne inddrages. Så må det være så alvorligt, at selv Nordea-bestyrelsen må filosofere en anelse over tilværelsen. At inddrage en banklicens er at lukke banken. Det lyder forrykt og ville nok heller aldrig ske, men set ude fra kan man undre sig over, hvordan det kan komme så vidt med en ellers succesrig bank som Nordea.

Banken er svævet igennem finanskrisen uden de store knubs og anses for at have en dygtig, kompetent daglig ledelse, som forstår sig på bankforretninger og forstår sig på at sige nej til de låne- og kreditanmodninger, der kommer fra usolide kunder, som siden vil give banken tab.

22BBMJyske-Bank-forventer-h.jpg

Men noget synes forandret i Nordea inden for de senere år. Ikke bare synes compliance-afdelingerne underprioriterede, også bankens IT-systemer får en hård medfart, når man spørger sig for rundt omkring i det finansielle miljø. Set ude fra kan man frygte, at Nordea har udsultet de afdelinger, der ikke umiddelbart kan bidrage til indtjeningen her-og-nu.

Hvis tesen er rigtig, nemlig at ansvaret for manglerne i Nordea skal findes i bestyrelsen, så kræver det, at der er kvinde- og mandsmod i Nordea-bestyrelsen til at tage emnet op. Nordea havde indtil for få år siden den svenske stat inde som storaktionær. I dag sidder den finske finanskoncern Sampo på magten, og det er da også herfra Nordeas formand kommer, nemlig Björn Wahlroos, som er kendt for at have ét fokus: Bundlinjen.

Derudover er der en række institutionelle investorer i ejerkredsen samt adskillige hundrede tusinder småaktionærer. Det giver en meget stor magt til bestyrelsen i Nordea. Den næststørste aktionær er danske Nordea Bank Fonden med knap fire procent af ejerskabet, men fonden har dog ingen repræsentant i Nordea-bestyrelsen.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea.

Eneste dansker i Nordea-bestyrelsen er den tidligere Danisco-direktør Tom Knutzen. Derudover sidder den gamle Nordea-forkæmper Lars G. Nordström, som selv var topchef i Nordea for år tilbage, også i bestyrelsen, og skal der komme et markant modspil til den magtfulde formand Björn Wahlroos må man formode, at det skal komme fra den kant. Men foreløbig har Nordea-bestyrelsen ikke vist tegn på at kunne slå revner.

Det er vigtigt at understrege, at Nordea er Nordens absolut største og stærkeste bank, og at den med sine centrale nøgletal også placerer sig blandt de bedste i Europa.

Derfor er der ikke grund til bekymring omkring økonomien i Nordea. Det, Nordea-bestyrelsen bør være bekymret over, er, om det ellers pletfrie image risikerer at erodere i takt med, at forskellige sager dukker frem, eksempelvis sagen om manglende compliance i forbindelse med hvidvaskningsreglerne. Der skal ikke så forfærdeligt mange af sådanne sager til, før stemningen kan vende, og vender stemningen først for Nordea, risikerer banken at blive suget ind i en negativ spiral.

En sådan stemning kan være svær selv at kæmpe sig ud af. Spørg bare hos kollegerne i Danske Bank. Under alle omstændigheder kræver det et laaaangt og sejt træk.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen