Berlingske Business

Nordea-topchef: Svensk avishistorie er yderst spekulativ

von koskull billede
Nordeas topchef, Casper von Koskull, afviser beskyldninger om manglende kapital og kalder svensk medies historie for yderst spekulativ. Foto:

Det svenske medie Svenska Dagbladet skriver på baggrund af et notat fra det svenske finanstilsyn, at Nordea mangler 50-80 mia. svenske kroner i kapital. Nordea-topchef kalder nu historien for yderst spekulativ. Også tilsynet afviser.

Nordea mangler i øjeblikket ingen penge og opfylder alle kapitalkrav. Sådan lyder meldingen fra Nordea-topchef Casper von Koskull, efter storbanken ellers er blevet mistænkt for det modsatte.

Det er det svenske medie Svenska Dagbladet, der har fået fat på et hemmeligt internt notat fra det svenske finanstilsyn. På den baggrund skriver mediet, at Nordea angiveligt skulle mangle 50-80 mia. svenske kroner for at leve op til nogle fastsatte kapitalkrav.

Nordea

Men dette afviser Nordea-topchefen altså nu blandt andet ved at kalde historien »uden reelt indhold«.

»Vores evne til at generere kapital er blandt de bedste af alle banker i verden, og vi har vist den evne over de seneste ti år. Vi er meget sikre på vores evne til at opfylde kapitalkravene uden yderligere kapital. Jeg ser artiklen i dagens Svenska Dagbladet som yderst spekulativ og uden reelt indhold,« siger Casper von Koskull, koncernchef i Nordea, i en meddelelse.

NORDEA-RESULTS/

Svenska Dagbladet skriver i sin artikel, at Nordea har undervurderet risikoen på en række erhvervsudlån i Sverige.

Ifølge loven skal bankerne holde kapital som sikkerhed for lån. Jo større usikkerhed på lånene - altså jo større risiko for, at banken ikke får alle pengene betalt tilbage - jo flere penge skal banken holde som sikkerhed for lånet.

På den baggrund skulle det svenske finanstilsyn angiveligt konkludere i det interne notat, at Nordea ved at undervurdere risikoen på en række lån mangler en masse kapital, nærmere bestemt 50-80 mia. svenske kroner.

Det hele er altså et spørgsmål om, hvordan man vurderer risikoen på en række lån. Som Svenska Dagbladet skriver, vil det være en meget alvorlig sag for Nordea, hvis banken rent faktisk har spekuleret i bevidst at fastsætte risikoen til at være lav, for derved at slippe med at tilsidesætte mindre kapital.

Det koster selvsagt penge at skaffe kapital, og derfor vil bankerne selvfølgelig helst holde så lidt kapital som nødvendigt.

Finanstilsyn: Nordea har nok kapital nu

Udover afvisningen fra Nordea-topchef Casper von Koskull har også det svenske finanstilsyn udsendt en meddelelse om sagen.

Tilsynet skriver, at det er korrekt, at banken er i gang med at undersøge Nordea (og andre banker), men at såfremt Nordea skulle mangle kapital, vil det være langt mindre end de 50-80 mia. svenske kroner, som Svenska Dagbladet nævner.

»FI (Finanstilsynet, red.) har i Financial Stability Report 26. maj 2016 fastslået, at Nordea og de øvrige banker opfylder nuværende kapitalkrav med margin. FI er i øjeblikket ved at evaluere bankernes interne modeller og har en dialog med dem på bl.a. risikovægtene for erhvervsudlån (hvor meget kapital der skal holdes som sikkerhed, red.),« skriver det svenske tilsyn og fortsætter:

»FI har tidligere konkluderet, at denne evaluering vil føre til højere kapitalkrav. For Nordeas vedkommende vil - så vidt det kan bedømmes nu - behovet for yderligere kapital være væsentligt lavere end angivet i artiklen.«

Det svenske finanstilsyn oplyser videre, at tilsynets bedømmelse af storbankernes kapitalbehov vil være afsluttet i september.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen