Berlingske Business

Nordea: Sverige vil tabe milliarder på bankens flytning

SWEDEN-BUSINESS/
Foto:

Forslaget om højere bankafgift førte til en trussel om udflytning. Det vil koste den svenske statskasse milliarder, mener banken selv.

Storbanken Nordeas trussel om at flytte hovedkontoret ud af Sverige, hvis regeringen indfører højere afgifter for bankerne, har skabt debat i vores naboland.

Afgiften er penge, som skal betales til staten, og som skal kunne sættes ind i tilfælde af en bankkrise.

I de svenske medier går diskussionen nu på, om den svenske stat vil tabe ved gennemførelsen af afgiftsforslaget, i fald Nordea vælger at gøre alvor at truslen om at flytte.

FINLAND-BUSINESS/

Mens finansminister Magdalena Andersson afviser, at der bliver tale om tab af skatteindtægter, mener banken selv, at det får finansielle konsekvenser i milliardklassen for den svenske stat.

»I afgifter kommer det til at handle om et sted mellem 5,5 og 6 milliarder kroner, som Nordea ikke vil betale til Sverige, idet afgiften betales til det nye land, hvis det bliver besluttet at flytte,« siger Nordeas chef for investorrelationer Rodney Alfvén til Svenska Dagbladet. Beløbet er i danske kroner mellem 4,2 og 4,6 milliarder.

Anne Buchardt, chef for opsparing og pension i Nordea.

Med henvisning til anonyme kilder skrev avisen i sidste uge, at banken i praksis allerede har truffet afgørelse om flytning, og at den formelle beslutning tages på et bestyrelsesmøde den 30. maj.

Nordea betaler selskabsskat i Sverige for den svenske del af virksomheden, uanset hvor hovedkontoret ligger, men et potentielt tab af skat kan opstå, hvis de ansatte på hovedkontoret følger med flyttelæsset ud af landet,” skriver Dagens Industri.

Anne Buchardt, chef for opsparing og pension i Nordea.

Men finansminister Andersson er klar i mælet over for avisen:

»Det, jeg kan sige, er, at Sverige ikke vil tabe nogen skatteindtægter,« siger hun via sin pressesekretær.

I skattespørgsmålet giver Nordeas Alfvén finansministeriet ret, men skat er ikke alt, understreger han.

»Finansminister Magdalena Andersson har ret med hensyn til skat. Der bliver kun tale om en mindre skatteeffekt, hvis der træffes beslutning om flytning. I omegnen af 600 millioner kroner, måske noget mere, hvis tabet fra jobbene regnes med,« siger han til Svenska Dagbladet.

»Men der findes som sagt andre omkostninger end skat, som Nordea ikke længere vil behøve betale,« tilføjer han.

Nordea kommer med regnskab for første kvartal

Fra en halv til 6 milliarder i afgift

Også på politisk plan er afgiften blevet en varm kartoffel. Ungdomsafdelingen af det konservative Moderaterna kræver, at der bliver stillet en mistillidsdagsorden til finansministeren.

»Hun er på vej til at drive Nordea ud af Sverige,« siger formand Benjamin Dousa til Dagens Industri.

Også den svenske bankforening har kritiseret afgiftsforøgelsen som en skjult bankskat.

nordea

I februar vendte den svenske regering på en tallerken og droppede den stærkt kritiserede bankskat og foreslog i stedet at øge afgiften til den såkaldte resolutionsreserve.

Hensigten er, at staten skal kunne gribe ind i tilfælde af kriser og finansiere forebyggende statslige støttetiltag til kreditinstitutter, som ikke selv er i stand til at gennemføre en krisehåndtering.

For Nordea betyder det, at omkostningerne i forbindelse med afgiften øges fra en halv milliard svenske kroner i 2016 til de 5,5-6 milliarder i 2019.

Casper von Koskull Nordea - 20

Ikke længe efter forslagets fremlæggelse kom så beskeden fra Nordens største bank, at en øgning ville kunne medføre, at hovedkvarteret blev flyttet til et andet land.

Og i marts sagde Nordea-chef Casper von Koskull, at sandsynligheden for en udflytning i tilfælde af vedtagelse af afgiften var »vældig, vældig stor«.

kosborg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen