Berlingske Business

Nordea skovlede over 6 milliarder ind i årets første tre måneder

NORDEA-RESULTS/
Nordeas øverste chef, Casper von Koskull. Foto:

Storbanken Nordea kan præstere fremgang i indtægterne i årets første tre måneder, hvor man blandt andet tjener milliarder på gebyrer.

Nordens største bank, Nordea, har i årets første kvartal formået at hæve sig på stort set alle indtægtsområder. Det viser kvartalsregnskabet, som banken har offentliggjort torsdag morgen.

Banken kunne her meddele, at de samlede indtægter steg med 7,2 procent til 2.461 mio. euro svarende til 18,3 mia. kroner. Her var der blandt analytikere adspurgt af Ritzau Estimates ventet en stigning til 2.452 mio. euro mod de 2.295 mio. euro, banken formåede at hive i land i første kvartal sidste år.

På bundlinjen kan bankens aktionærer glæde sig over et nettooverskud i kvartalet på 844 mio. euro svarende til godt 6,2 mia. kroner mod ventet 839 mio. euro. Der er tale om en pæn stigning på otte procent i forhold til de 782 mio. euro, der var nettooverskuddet i første kvartal sidste år.

27BUSPix1-vito-Tallinn-Dans.jpg

Geopolitiske risici og lave renter

Nettorenteindtægterne steg til 1.197 mio. euro. Her var der blandt analytikerne ventet en mindre stigning til 1188 mio. euro. I første kvartal sidste år var nettorenteindtægterne på 1168 mio. euro.

»Siden 2009 har vi set generelt lav, men stabil vækst og stadig lavere renter. Vi er nu vidne til et stærkere og mere synkroniseret opsving i den globale økonomi, hvor der dog fortsat er betydelige geopolitiske risici,« lyder vurderingen fra Nordeas topchef Casper von Koskull i regnskabsmeddelelsen.

På den anden tunge toplinjepost - nettogebyrer - oplevede banken en stigning til 866 mio. euro. Analytikerne havde her ventet 828 mio. euro. I første kvartal i 2016 var posten 772 mio. euro. Det er blandt andet de stærkt omdiskuterede bidragssatser for realkreditlån, som også Nordea har hævet, der skubber bag på væksten.

NORDEA-RESULTS/

Færre nedskrivninger end ventet

Resultatet før nedskrivninger endte i kvartalet på 1.125 mio. euro, hvilket rammer plet i forhold til analytikernes forventning om 1217 mio. euro. Resultatet før nedskrivninger var 1117 mio. euro i første kvartal 2016.

Nedskrivningerne på udlån endte også lavere end ventet og ramte 113 mio. euro - svarende til en nedskrivningsprocent på 0,14 procent. Analytikerne havde ventet nedskrivninger på 129 mio. euro mod 111 mio. euro - eller 0,13 procent - i samme periode sidste år. Det er ifølge banken især nedskrivninger relateret til olie- og offshore-sektoren, som fylder.

Topchef Casper von Koskull må dog notere stigende udgifter. I dette års første kvartal løber de samlede omkostninger op i 1,24 mia. euro, mens de lød på 1,17 mia. euro sidste år. De lander dog på niveau med analytikernes forventning.

»Omkostningerne steg fem pct. i forhold til første kvartal 2016 navnlig som følge af koncernprojekter og arbejdet med compliance og risiko, og vi ser god fremgang i vores investeringsprogrammer. Kreditkvaliteten er solid, og nedskrivningerne er stort set uændrede på 14 bp. Kapitalpositionen styrkes fortsat, og den egentlige kernekapitalprocent steg til 18,8 fra 18,4 ultimo 2016,« udtaler han.

Nordea melder intet nyt ud om sine forventninger i forbindelse med bankens regnskab for første kvartal af 2017.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen