Berlingske Business

Nordea: Opsvinget ses fortsætte i moderat tempo

Møgsager forstærker Nordeas nedtur
Arkivfoto fra 2017 af Nordea's nye domicil i Ørestad Nord (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2018) Foto:

Dansk økonomi vil formentlig fortsat nyde godt af et moderat økonomisk opsving i de kommende par år. Det vurderer Nordea, der har finjusteret sine estimater i den seneste prognose, og blandt andet ser lidt lavere ledighed, men også marginalt lavere vækst end i sin seneste prognose fra december.

Der er dog tale om små justeringer.

Væksten i bruttonationalproduktet ventes nu at lande på 1,8 pct. i år mod tidligere estimeret 1,9 pct. Forventningerne til 2019 er uændret en vækst på 1,7 pct.

Tempoet i det igangværende opsving er mere moderat end før finanskrisen, og det skyldes, at virksomhedernes investeringsaktivitet er steget langsommere, ligesom virksomhederne ikke gældsætter sig i samme grad som tidligere, påpeger Nordea. Desuden har husholdningerne trods en betydelig vækst i indkomsterne kun øget forbruget moderat og i stedet nedbragt gælden.

»Hvorvidt, disse opsparede reserver på et tidspunkt bliver vekslet til en højere økonomisk aktivitet, er på nuværende tidspunkt usikkert. Men de betyder, at opsvinget denne gang er mere langtidsholdbart og derfor også mere modstandsdygtigt over for udefrakommende forstyrrelser«, vurderer Nordea i prognosen - Economic Outlook.

Der er dog stadig risici, vurderer Nordea og peger på en voksende protektionisme, som i værste fald kan føre til en opbremsning i eksporten.

jeve AZERBAIJAN-FRANCE/

GODE TIDER I HUSHOLDNINGERNE

For husholdningerne er tiderne netop nu gunstige. Lave renter, stigende friværdier og formuer samt stigende beskæftigelse er blandt de faktorer, der har løftet husholdningernes købekraft, konstaterer Nordea, der regner med, at privatforbruget vil vokse med 2,0 pct. og 2,1 pct. henholdsvis i år og næste år. Det er uændret i forhold til decemberprognosen.

Nordea har til gengæld finjusteret sine estimater for bruttoledigheden. Banken venter nu 106.000 bruttoledige i år og 98.000 næste år, hvilket er henholdsvis 2000 og 3000 færre end i december.

FACEBOOK-PRIVACY/EU

Den samlede beskæftigelse ventes at stige med yderligere 60.000 personer frem mod udgangen af 2019, hvilket vil presse arbejdsløsheden helt ned i 3,6 pct.

»Den fortsatte fremgang i beskæftigelsen og en opbremsning i tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft forventes samtidig at medvirke til lidt større lønstigninger«, skriver Nordea.

Imens er inflationen stadig afdæmpet. Nordea har sænket estimatet for stigningen i forbrugerpriserne til 0,9 pct. i år fra tidligere estimeret 1,2 pct. Til næste år venter banken en prisstigningstakt på 1,4 pct. mod estimeret 1,5 pct. i december.

/ritzau/FINANS

Villa

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen