Berlingske Business

Nordea fravælger Danmark og Sverige - flytter til Finland

Nordea
Nordeas danske hovedkontor på Strandgade 3 i København. Nordens største bank besluttede sig onsdag for placeringen af dets juridiske hovedkvarter. Foto:

Den svenske storbank Nordea har på et bestyrelsesmøde onsdag besluttet sig for at rykke sit hovedsæde fra Stockholm til Helsinki.

Nordens største bank, Nordea, rykker fra Sverige til Finland.

Det oplyser storbanken i en fondsbørsmeddelelse onsdag eftermiddag, efter Nordea har afsluttet sit bestyrelsesmøde.

»Vi ser flytningen som et vigtigt strategisk skridt hen imod at sikre Nordea de samme vilkår som sine europæiske konkurrenter. Vi mener, at vi tjener vores kunders, aktionærers og medarbejderes interesser bedst ved at sikre, at Nordea bliver underlagt de fælles konkurrencevilkår og forudsigelige reguleringsvilkår, som EU’s bankunion indebærer,« siger Björn Wahlroos, bestyrelsesformand i Nordea, i meddelelsen.

Beslutningen kommer, efter Nordea gennem længere tid har truet med at flytte sit hovedsæde ud af hjemlandet, fordi den svenske regering lægger op til, at landets banker skal betale endnu mere ind til den såkaldte resolutionsreserve. Det vil koste Nordea ekstra skattebetalinger i milliardklassen. Som alternativer til Stockholm havde banken selv peget på enten København eller Helsinki.

23BUSUPM-RESULTS-144717.jpg

Kun få medarbejdere påvirkes

Ifølge Nordeas egne beregninger ville de svenske skatteændringer koste banken ekstra fem mia. svenske kroner i 2019. Blandt andet derfor har Nordea-topchef Casper von Koskull tidligere offentligt erklæret, at banken overvejede at flytte sit juridiske hovedkvarter ud af Stockholm.

Topchef Casper von Koskull fastholder på et efterfølgende pressemøde, at banken fortsat vil være til stede for sine svenske kunder efter sit juridiske exit fra hjemlandet.

»Finland er et af vores fire store hjemmemarkeder. Her er rimelige og fornuftige konkurrencevilkår. Vi regner med at flytte i anden halvdel af 2018. Det er i den bedste interesse for vores kunder, vores aktionærer og vores ansatte. Vi vil fortsætte med at være tilstede i alle markeder. Vi vil ikke forlade Sverige. Vores forhold til Sveriges kunder er uforandret. I sidste ende vil de svenske kunder få en fordel. Vi er meget committed til alle fire markeder,« siger han.

Kun »et begrænset antal medarbejdere« ventes ifølge Nordea at blive påvirket af flytningen, som er overvejende af juridisk karakter. Flytningen sker således ved en »fusion på tværs af landegrænserne«, hvor Nordea Bank AB fusioneres ind i et nyetableret finsk datterselskab.

»Ifølge planen vil fusionen finde sted i 2. halvår 2018 og er betinget af bl.a. de relevante myndigheders godkendelse og aktionærernes samtykke på en generalforsamling,« oplyser Nordea.

Svensk kompromis hjalp ikke

I begyndelsen af juni gik den svenske regering delvist på kompromis og fremsatte et for Nordea mildere udspil, der betød, at det va usikkert, hvorvidt Nordea gør alvor af sin flyttetrussel. Men det var altså tilsyneladende ikke tilstrækkeligt.

For udover selve skattespillet, så har bankunionen også været en faktor. Nordeas alternativ til København er som nævnt Helsinki, og et af argumenterne for at vælge den finske hovedstad er netop, at Finland er medlem af den europæiske bankunion. Nordea har gentagne gange meddelt, at man foretrækker at operere under et fælles sæt af europæiske regler og tilsynspraksis, som bankunionen lægger op til.

»Det bliver en stor faktor i beslutningsprocessen,« sagde Casper von Koskull til Dagens Industri så sent som i begyndelsen af juli.

Den udmelding kom dagen efter, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) havde meddelt, at regeringen ville nedsætte et udvalg, som skal vurdere dansk deltagelse i EUs banksamarbejde. Regeringen vil dog først om to år træffe afgørelsen om, hvorvidt vi skal gå med.

Nordea bankunion

Det danske spil

Den danske udmelding blev ikke overraskende bemærket af topchefen for Nordea. Men også Sverige har sidenhen meddelt, at man overvejer at gå med i unionen, og Nordea valgte altså at beslutte at udskyde sin beslutning, selv om man tidligere havde sat en deadline, der hed »inden sommerferien«.

I det hele taget har Brian Mikkelsen fra starten udvist stor interesse for at kunne lokke Nordeas hovedkvarter til Danmark. Det danske embedsværk har således gennem længere tid forberedt sig på, at Nordea skulle rykke ind i Danmark. Erhvervsministeriet oprettede i foråret en task force, der skulle behandle alle spørgsmål omkring Nordeas mulige flytning til København.

Inden da lød meldingen fra Erhvervsministeriet, at man meget gerne så Nordea flytte til Danmark. I slutningen af marts lød det fra Brian Mikkelsen, at der ikke påregnes nogen yderligere beskatning af banken.

En lang række finansordførere har dog efterfølgende over for Berlingske åbnet for, at der skal tages højde for, at med en bank af Nordeas størrelse – dens samlede balance er 2,3 gange så stor som det danske BNP – følger også en markant større risiko, som der bør tages hånd om politisk. Det bliver altså ikke aktuelt i denne ombæring.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen