Berlingske Business

Ni liv var ikke nok for Skats topdirektør

Billede
Den øverste chef for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, fritstilles med øjeblikkelig virkning, erfarer DR Nyheder.se RB kl.10.16 d.26.08.2016 Arkivfoto: ARKIVFOTO 2015 af Direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen- - Se RB 28/4 2016 04.15. Nu er vejen banet for en åben kulegravning af SkatTre hjemsendte chefer i sagen om udbytteskat kræver fuld offentlighed ved de tjenstlige forhør til efteråret. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Foto:

Jesper Rønnow Simonsen kunne ikke længere modstå presset fra både danskere og politikere og måtte efter lang tids kritik træde ned fra direktørskamlen. Han bliver afløst af Merete Agergaard, mens de resterende nøglepersoner i Skats nye struktur endnu ikke er fremlagt.

»Der vil ikke være yderligere aktivitet på denne konto.«

Sådan lyder beskrivelsen på Twitter­profilen for Skats fyrede topdirektør, Jesper Rønnow Simonsen. Han har i sin tid som topchef i Skat været kendt for at være aktiv på det sociale medie Twitter, hvor danskere kunne tweete direkte med direktøren, stille spørgsmål og komme med kritik.

Derfor kom afskedssalutten fra topchefen også via et tweet: »#sidstetweet,« skrev Jesper Rønnow kort og linkede til Skats presse­meddelelse om fyringen.

Men Jesper Rønnow Simonsen har ikke kun været kendt for sine sociale medie-kompetencer, men derimod også for at have klamret sig til chefposten i Skat på trods af de mange skandalesager, der har omsvøbt myndigheden de seneste år.

Men nu gik den ikke længere, og Jesper Rønnow Simonsen måtte derfor fredag gå på weekend med en fyreseddel i lommen fra selveste skatteminister Karsten Lauritzen (V).

karsten

Topdirektøren havde »ikke indfriet forventningerne«, lød det fra Karsten Lauritzen på et pressemøde fredag, hvor også en ny redningskrans blev kastet ud til det omstridte skattevæsen, der for nyligt har sendt ca. 12 mia. kroner ud ad bagdøren til formodede skattesvindlere fra udlandet.

Fyringen af Jesper Rønnow Simonsen kom som et markant kursskifte fra den uforbeholdne opbakning, han ellers hidtil har nydt godt af fra blandt andet skatteministeren selv, der så sent som i slutningen af september på et pressemøde konkluderede:

»Jeg mener fortsat, at Jesper Rønnow er den rette mand til opgaven.«

Men det var Jesper Rønnow så alligevel ikke mindre end ét år senere.

Advarsler blev overhørt

Skat har de seneste år været voldsomt kritiseret for en lang række problemer. For blot at nævne et par er der foruden svipseren med de ca. 12 mia. kroner også skandalesager som fejlagtige ejendomsvurderinger, foruden det omdiskuterede IT-system EFI.

Berlingske kunne i juni afsløre, at Jesper Rønnow Simonsen var blevet gjort opmærksom på problemer med EFI, der ifølge rapporter blandt andet ikke var testet tilstrækkeligt, og at der var en markant risiko for, at systemet ville bryde ned og ikke inddrive ordentligt.

Sidenhen er tilliden til Jesper Rønnow mildt sagt nået et lavpunkt, hvis ikke politisk så i hvert fald i befolkningen. I en undersøgelse fra TNS Gallup, som Berlingske bragte fredag, fremgik det, at hele 59 procent af danskerne mente, at topdirektøren burde fyres efter de mange skandalesager.

Samtidig havde hver anden dansker mistet tilliden til Skat som følge af de voldsomme problemer. Om det netop var nådestødet for Jesper Rønnow, der tidligere har udtalt, at han »hellere vil fyres end gå selv«, er vanskeligt at afgøre.

Fakta er, at til pressemødet fredag meddelte skatteministeren, at selv om Rønnow Simonsen havde haft ansvaret for Skat i en svær tid og forsøgt at rette op på udfordringerne med de ressourcer, der var til rådighed, måtte Karsten Lauritzen konstatere, »at det ikke har været godt nok«, og at »det har han (Jesper Rønnow, red.) ikke formået«.

Skat får tilført milliarder og får flere medarbejdere Konserv

I den seneste uge har flere partier på Christiansborg udtrykt skarp kritik af Skats topchef blandt andet efter afsløring af, at summen af udbetalingen af udbytteskat til udlandet var steget, og at Gallup-målingen for Berlingske om tillid til direktøren var forværret.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, langede hårdt ud efter direktøren ved at kalde beløbet »en gigantisk skandale« og tilføjede, at »der er ingen tvivl om, at specielt Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, har et kæmpe ansvar«.

Ordføreren kaldte fyringen »en helt fornuftig beslutning fra skatteministerens side«.

Også Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, kalder fyringen en »klog beslutning«.

Skatteminister Karsten Lauritzen blev til pressemødet spurgt, om det var rimeligt, at ansvaret for problemerne udelukkende tilfaldt Jesper Rønnow, men ikke resulterede i skatteministerens egen afgang.

Billede

Hertil svarede Karsten Lauritzen, at det var op til bl.a. statsministeren at vurdere.

Ny direktør på posten

Lauritzen præsenterede desuden på presse­mødet en helt ny struktur for Skat, der byder på flere nye styrelser.

Hvilke nøglepersoner, der skal stå i spidsen for de enkelte styrelser, er endnu ikke offentliggjort – på nær at 48-årige Merete Agergaard bliver konstitueret topdirektør efter Jesper Rønnows afgang.

Merete Agergaard har været ansat i Skat siden 1. maj i år, hvor hun blev hentet ind fra en direktørstilling for Arbejdsskadestyrelsen siden 2014 for at blive chef for kundeservice og digitalisering i skattemyndigheden.

Hun har tidligere arbejdet i miljøministeriet og er uddannet cand.jur.

Jesper Rønnow Simonsen har været direktør for Skat siden 2012. Han kom fra stillingen som økonomidirektør i Københavns Kommunes børne- og ungdomsforvaltning.

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen