Berlingske Business

Minister: Voldsom stigning i underretninger om hvidvask

Samråd om hvidvaskning
Torsdag d. 20. april 2017- - Erhvervsminister Brian Mikkelsen(K), tv., er sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen(K) i dag kaldt i åben samråd om L 41, hvidvaskloven. Ministrene er blevet bedt om at redegøre for, hvordan de vil sikre, at virksomheders indberetninger til SØIKs Hvidvasksekretariat fører til grundig sagsbehandling med underretning eller efterforskningsoplæg til politikredsene eller PET samt til tiltale og domsfældelse, hvis der er grundlag herfor. Samrådsspørgsmål er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S). Til højre ses Morten Bødskov (S.). (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Foto:

Banker og virksomheder har sendt over 18.000 underretninger om mistanke om hvidvask til Bagmandspolitiet.

18.669. Så mange underretninger om mistanke om hvidvask har banker og virksomheder sendt til Hvidvasksekretariatet under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) i 2016.

Det er en markant stigning sammenlignet med 5166 underretninger i 2013.

Det fremgår af et samråd torsdag, hvor både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er mødt op.

Finanstilsynet

»Sekretariatet har været presset af en voldsom stigning i antallet af underretninger. Men Søik har taget skridt til at ruste sekretariat til at håndtere den situation.«

»Jeg forventer, at Søik sikrer, at sekretariatet også vil være i stand til at håndtere de videre opgaver som følge af lovforslaget, siger justitsministeren med henvisning til en kommende hvidvasklov.«

Hvidvask er i loven defineret som »uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse«.

Og ved »uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse«.

hvidvask

Samrådet handler om, hvordan sekretariatet arbejder med henvendelserne om mistanke om hvidvask fra banker og virksomheder.

Frem til 1. februar i år var der en »pukkel« af sager, som ventede på behandling.

En omstrukturering i sekretariatet har resulteret i, at sagerne nu bliver behandlet på næsten daglig basis, oplyser Søren Pape.

Fra sekretariatet kan sager, der vækker mistanke, blive sendt til eksempelvis politiet eller skat.

Mens antallet af underretninger er steget, er antallet af efterforskere faldet fra 12 i 2014 til otte i 2017, fremgår det af samrådet.

Samrådet kommer i kølvandet på Finanstilsynets »Redegørelse for undersøgelse af danske bankers involvering i Panama Papers-sagen«.

Senest har Berlingske afsløret, at der via Danske Bank og Nordea er blevet flyttet syv milliarder kroner fra filialer i Letland og Moldova til skattely i Panama og Seychellerne.

BM Business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen