Berlingske Business

Minister om bidragsballade: Vi kan ikke se passivt til

05BUSTroels-Lund-Poulsen-18.jpg
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V)synes, at politikerne bliver nødt til at forholde sig til Nykredits ­forhøjelser af bidrags­satserne. »Vi kan ikke bare sidde og se passivt til i forhold til, at rigtig mange hundrede tusinder danskere potentielt bliver berørt af det, der finder sted. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Regeringen fremlægger fem initiativer, som skal belyse og kulegrave realkredit­markedet, efter Nykredit har hævet priserne på boliglån.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fremlægger fem initiativer, der blandt andet skal undersøge, om der er behov for at tage lovmæssige skridt på realkreditmarkedet.

Initiativerne kommer i kølvandet på et møde med forligskredsen bag Finansiel Stabilitet, efter at kritikken af Nykredits ­stigende bidragssatser er taget til.

»Jeg har gennem de seneste par uger kunnet konstatere, at der har været en stor ­diskussion om blandt andet bidragssatser. Det er en diskussion, jeg tager alvorligt. Jeg forstår godt, at der er mange boligejere, der kan føle, at det er en meget høj stigning, de bliver udsat for,« siger ministeren.

»Derfor synes jeg også, at vi politisk bliver nødt til at forholde os til det. Vi kan ikke bare sidde og se passivt til i forhold til, at rigtig mange hundrede tusinder af danskere potentielt bliver berørt af det, der finder sted,« uddyber Troels Lund Poulsen.

Nykredit lægger tallene frem for kritiske politikere

Nykredits realkreditselskab, Totalkredit, har varslet massive prisstigninger for nye og eksisterende boliglån fra 1. juli 2016 for at imødekomme eksisterende og endnu ikke vedtagnenene kapitalkrav fra EU. Ifølge koncern­chef i Nykredit, Michael Rasmussen, skal Nykredit rejse 25 mia. kroner frem mod 2019.

Konsekvenser af skærpede kapitalkrav

Ét af regeringens initiativer bliver at nedsætte et ekspertudvalg. Udvalget skal blandt andet se på, hvad skærpede kapitalkrav har af konsekvenser for realkredittens bidragssatser.

Desuden skal udvalget identificere ­områder, hvor der er mulighed for at forenkle kapitalkravene, og om Danmark har overimplementeret EU-direktiver.

Et andet initiativ bliver, at regeringen beder Konkurrencerådet om at undersøge konkurrencen og markedsforholdene på realkreditmarkedet.

»Vi har haft en god politisk drøftelse blandt partierne om initiativerne. Vi mødes i løbet af september for at diskutere, hvorvidt der skal være lovgivning som opfølgning på det udvalgsarbejde, der bliver sat i gang,« siger ministeren og afviser, at der vil komme lovgivning på området, før analysearbejdet af realkreditmarkedet er færdigt til efteråret.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, udtalte efter mødet med ­forligskredsen, at det kommende arbejde med initiativerne er »fornuftigt«.

»Men med hånden på hjertet så hjælper det ikke dem, der oplever bidragsstigninger nu og i de forgangene år,« siger Hans Kristian Skibby.

Nykredit afviser offentlighed

Nykredit havde fredag møde med Folketingets Erhvervs- og vækstudvalg, hvor ­selskabet fremlagde dokumentation for, hvorfor bidragssatserne skulle stige. Men Nykredit vil ikke lægge dokumentationen frem for offentligheden, som flere politikere kræver.

Folketingets Erhvervsudvalg mødes med Nykredit

Troels Lund Poulsen vil dog ikke blande sig i den debat.

»Jeg har den opfattelse, at størst mulig åbenhed i forhold til, hvordan man driver sin virksomhed, er godt. Men jeg kommer ikke til at diktere, hvordan Nykredit kommunikerer. Det vil ligge mig fjernt,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen