Berlingske Business

Minister beder om redegørelse i strid om andelskasse

troels lund
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) undersøger nu sagsforløbet omkring den kuldsejlede Andelskassen JAK. Foto:

En potentiel køber af Andelskassen JAK føler sig truet og modarbejdet af Finanstilsynet. Erhvervsministeren går nu ind i sagen og beder Finanstilsynet komme med en redegørelse om forløbet.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) går nu ind i sagen om den kuldsejlede Andelskassen JAK, hvor en mulig køber af andelskassen ligger i åben krig med Finanstilsynet.

Det er den private investor Jens Kindberg, der har taget kontakt til ministeren og bedt ham gå ind i sagen. Baggrunden er, at Jens Kindberg forsøger at købe Andelskassen JAK af det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der i oktober 2015 overtog den nødlidende andelskasse.

Jens Kindberg har i købsprocessen følt sig truet og modarbejdet af Finanstilsynet, og på den baggrund skrev han et åbent brev til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Troels Lund Poulsen beder nu Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet om at redegøre for forløbet. Det skriver han i en mail til Berlingske Business.

»Jeg har modtaget en henvendelse fra Jens Kindberg, hvor han fortæller om hans oplevelse af processen i forbindelse med håndteringen af andelskassen. Jeg har bedt Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet om at redegøre for deres syn på sagen. Det vil være mest korrekt af mig at svare Jens Kindberg direkte og ikke gennem medierne,« skriver erhvervs- og vækstministeren.

19BUSkindberg-151640.jpg

»Pas på ikke at ende som Karsten Ree«

Fredag den 2. oktober 2015 udmeldte Finanstilsynet, at ledelsen og bestyrelsen i Andelskassen JAK havde indtil søndag den 4. oktober 2015 til at skaffe yderligere 8,25 mio. kr. i kapital. Ellers ville andelskassen blive lukket.

Ifølge Jens Kindberg forsøgte han via sin rådgiver at komme i kontakt med Finanstilsynet fredag den 2. oktober for at tale om en løsning, men ifølge Jens Kindberg lød svaret fra Finanstilsynet, at »den sagsansvarlige er i møde resten af dagen og derefter på weekend«.

I løbet af weekenden den 4.-5. oktober sagde Finanstilsynet i øvrigt til Jens Kindberg ifølge ham, at han »skulle passe på ikke at ende som Karsten Ree« – underforstået at tilsynet efter Jens Kindbergs eventuelle køb af Andelskassen JAK ville besøge andelskassen ret hurtigt igen, hvor beregningerne »nemt kunne vise behov for yderligere kapital«.

Baggrunden for henvisningen til Karsten Ree er, at han i årene 2009-2010 ad flere omgange skød op mod 800 mio. kr. i den kriseramte Amagerbanken. Men kort efter blev der fundet behov for nye store nedskrivninger, og derfor gik Amagerbanken konkurs i februar 2011, og Karsten Ree tabte op mod 800 mio. kr.

Finanstilsynet afviser anklager

Adspurgt om anklagerne sendte Finanstilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen følgende kommentar til Berlingske Business på mail:

»Helt generelt er det sådan i forbindelse med krisehåndtering i pengeinstitutter, at Finanstilsynet tilskynder ledelsen af det kriseramte institut til at søge en holdbar løsning. Enten i form af fusion med et andet sundt pengeinstitut eller i form af kapitaltilførsel ad anden vej. En sådan løsning vil minimere skadevirkningerne i forhold til samfundet, og herunder vil det ikke mindst kunne sikres, at ingen indskydere lider tab. Jeg kan blankt afvise, at Finanstilsynet på nogen som helst måde fremsætter trusler i forbindelse med sagsbehandlingen. Jeg kan derudover fastslå, at et institut i problemer naturligvis altid kan komme i kontakt med Finanstilsynet, uanset hvilken ugedag det er.«

Finansiel Stabilitet, der overtog Andelskassen JAK pr. 6. oktober 2015, er i øjeblikket i gang med en salgsproces af enten hele Andelskassen JAK eller andelskassens kundeaktiviteter. Finansiel Stabilitet forventer, at der indgås aftale om salg i marts 2016.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen