Berlingske Business

Måling: Stort flertal går ind for strenge hvidvaskstraffe

Danske Bank og Nordea erkender sjusk om hvidvask Danske banker b
Hvidvask-skandalen i Danske Bank har for alvor sat hvidvask på dagsordenen. Foto:

Banker skal kunne straffes hårdt, hvis de overtræder hvidvaskreglerne. Det mener et stort flertal af de adspurgte i en måling foretaget af Finanswatch.

Både bankbosserne og bankerne skal kunne straffes hårdt i tilfælde af overtrædelser af hvidvask-reglerne. Det mener et stort flertal af de adspurgte i en måling foretaget for mediet Finanswatch af analysehuset Wilke.

Målingen er foretaget før Berlingske i sidste uge kunne afsløre nye detaljer om omfanget af hvidvask i Danske Banks skandaleramte estiske filial. Men udviklingen er alligevel entydig:

67,5 pct. af de adspurgte mener, at myndighederne skal kunne afsætte direktører og bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder. Samtidig mener 58,2 pct. af de adspurgte ifølge målingen, at myndighederne også skal kunne afsætte ledende medarbejdere udover direktionen og bestyrelsen, hvis de overtræder hvidvaskreglerne.

Analysehuset Wilke spurgte første gang danskerne om deres holdning til strammere hvidvask-regler i slutningen af september sidste år. Den nye undersøgelse for FinansWatch, der er foretaget i slutningen af juni og begyndelsen af juli, viser, at danskerne fortsat entydigt er tilhængere af strammere konsekvenser af brud på hvidvask-reglerne.

Opinionsmålingen viser, at hele 68,7 pct. af de adspurgte mener, at myndighederne i særligt grove tilfælde skal kunne inddrage en finansiel virksomheds licens og dermed lukke virksomheden. Det er en stigning fra 64,2 pct. siden september sidste år.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti blev sidste år enige om at styrke indsatsen mod hvidvask i den finansielle sektor. Som en del af aftalen lød det, at aftalepartierne ønskede at skærpe kravene til ledelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed (fit & proper-reglerne), sådan at overtrædelser af hvidvasklovgivningen indgår i Finanstilsynets i bedømmelsen af topledelsen.

Offentligheden og myndigheders fokus på hvidvask har det seneste år især været præget af en række afsløringer suspekte transaktioner gennem Danske Banks estiske filial. Få et overblik over den vidtrækkende hvidvask-skandale her.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen