Berlingske Business

Lokale banker er på vej ind i en luksusfælde

ClausE
Formand Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse åbner LOPIs årsmøde i Aalborg. Foto:

En stor andel af de de danske banker vil pr. automatik have svært ved at leve op til reglerne, hvis kravene som varslet bliver skærpet, lyder det fra formanden for 60 lokale pengeinstitutter.

Det vil få alvorlige og vidtrækkende økonomiske konsekvenser for et samfund som det danske, hvis myndighederne som varslet indfører en hårdere linje over for landets banker.

Sådan lød advarslen fra formand Claus E. Petersen, da brancheforeningen Lokale Penge­institutter torsdag holdt årsmøde i Aalborg.

»Det er ingen kunst at skabe et fuldstændigt sikkert finansielt banksystem. Myndighederne skal blot pålægge institutterne en spændetrøje i form af skyhøje kapitalkrav og ekstremt høj kontrol. En sådan tilgang vil imidlertid være dræbende for den økonomiske vækst,« sagde Claus E. Petersen, der også er administrerende direktør i Den Jyske Sparekasse.

Mere kapital i reserve

Advarslen kommer efter, at bankernes vagthund, Finanstilsynet, har varslet, at man vil indføre såkaldte NEP-krav inden årets udgang. Kravene lægger op til, at små og mellemstore pengeinstitutter skal have mere kapital stående som buffer for at afværge bankkrak, når der opstår en ny finanskrise.

Lokalbankerne ventes inden for en femårig periode at være forpligtet til en solvens på 15-16 pct. For hvert et procentpoint, der bliver indført, begrænses bankernes udlån med 25 mia. kroner.

JesperBerg

Det vil ifølge formand Claus E. Petersen medføre, at størstedelen af de små og mellemstore banker vil havne i en luksusfælde.

»I tilsynets diskussionspapir kombineres det meget høje NEP-krav yderligere med helt særlige danske overvejelser om en hård tilgang, hvis et pengeinstitut overskrider kravet, hvilket indebærer, at et pengeinstitut nærmest pr. automatik eller inden for forud fastsatte frister vil blive sendt i Finansiel Stabilitet, selvom pengeinstituttet i øvrigt er fuldt ud levedygtigt og solvent,« siger Claus E. Petersen.

Banker skal have »mere sul på kroppen«

Direktør for Finanstilsynet Jesper Berg fastholdt på årsmødet, at bankerne skal vænne sig til strengere krav. Formålet er ifølge direktøren netop at undgå, at bankerne havner i Finansiel Stabilitet, og han er ikke på samme måde som sektoren bange for omfanget.

»Vi har prøvet at regne på, om bankerne kan imødekomme kravene, og i dag imødekommer halvdelen af dem kravene. For den halvdel, der er på plads, er det mere et spørgsmål om, at de ikke bruger deres overskudskapital på en ekspansion, som kan slå dem ihjel. De næste par år kommer bankerne til at tjene pænt. De penge kan bankerne benytte til nye aktiviteter, men det vil være rigtigt dumt at benytte den kapital, man har sparet op, til ekspansion i stedet for at gemme pengene til de syv magre år, der ifølge Biblens principper kommer på et tidspunkt,« sagde Jesper Berg.

08BUSJohannes-Raaballe-1653.jpg

Siden 2007 er antallet af pengeinstitutter i Danmark blevet halveret. Tilsynschefen ser selvsagt ikke den udvikling fortsætte, men han har et større fokus på det store billede.

»For mig er det vigtigt, at næste gang en krise rammer – for der bliver en næste gang – at der ikke opstår den samme effekt, som vi så sidste gang,« lød det fra Jesper Berg.

»Jeg er ikke voldsomt bekymret for konsekvenserne af, at I skal lægge nogle penge til side for at øge jeres kapital de næste par år. Den største risiko er, at vi får en overdreven kreditvækst de kommende år. Det er en fælles opgave at passe på, at det ikke går galt. Det kræver, at I får mere sul på kroppen,« kon­staterede direktøren for Finanstilsynet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen