Berlingske Business

Ledelsen i Roskilde Bank frikendt for ansvar efter bankkrak

Niels Valentin Hansen
Niels Valentin Hansen, tidligere adm. direktør for den krakkede Roskilde Bank, ankommer til Østre Landsrets afdeling i Søborg mandag d. 19 juni 2017. Foto:

Ni år efter Roskilde Banks krak har Østre Landsret vurderet, at den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank ikke er ansvarlige for de tab, banken led, da den kollapsede under finanskrisen.

Tirsdag formiddag er der faldet dom i det mest spektakulære retsopgør efter finanskrisen.

Østre Landsret har frifundet den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank.

Tilsynet løftede brynene over Roskilde Bank år før krak

Finansiel Stabilitet A/S, der efter sammenbruddet i 2008 overtog bankens aktiver, havde rejst et erstatningskrav på 1 mia. kr. mod i alt 11 personer, heriblandt otte bankfolk, et revisionsselskab (Ernst & Young) og to revisorer. Blandt de sagsøgte var bankens mangeårige direktør Niels Valentin Hansen, der havde valgt ikke at dukke op i retten i dagens anledning.

Flere kritisable forhold

Mens den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank er blevet frifundet, er Landsrettet dog nået frem til, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken.

»Det drejer sig særligt om, at banken som led i en strategi om vækst havde en omfattende brug af såkaldt presserende bevillinger, hvor bestyrelsen først efterfølgende tog stilling til udlån ydet på et lavere niveau i banken. Banken havde desuden i meget væsentlig grad været eksponeret mod den konkjunkturfølsomme ejendomsbranche,« fremgår det af dommen.

Amagerbanken Finanstilsynet bryder tavshedspligt i sagen om Rosk

Disse forhold har imidlertid ikke givet landsretten grundlag for at fastslå, at ledelsen generelt betragtet har drevet banken uforsvarligt.

Landsretten har ikke haft det fornødne grundlag

»For så vidt angår de konkrete forhold har landsretten vedrørende udlån til bankens store kunders køb af aktier i Roskilde Bank lagt til grund, at der reelt ikke blev foretaget en kreditvurdering. Landsretten har anset dette forhold for ansvarspådragende for direktionen og bestyrelsen.«

»Finansiel Stabilitet har imidlertid ikke kunnet opgøre sit tab i forbindelse hermed, og landsretten har ikke haft det fornødne grundlag for at foretage et skøn over et tab. Derfor er direktionen og bestyrelsen blevet frifundet,« står der i afgørelsen.

Dommen kommer, mere end ni år efter at Roskilde Bank krakkede, hvor mere end 32.000 aktionærer sammenlagt mistede syv mia. kr.

De 11 personer, der var sagsøgt i sagen, var:

 • Tidl. bankdirektør Niels Valentin Hansen
 • Tidl. bankdirektør Arne Gotlieb Wilhelmsen
 • Tidl. underdirektør Allan H. Christensen
 • Tidl. bestyrelsesfsormand Peter Müller
 • Tidl. næstformand Niels Erik Qvist Kryger
 • Tidl. bestyrelsesmedlem Peter Holm
 • Tidl. bestyrelsesmedlem Ib Mardahl-Hansen
 • Tidl. medarbejderrepræsentant Ove Flemming Holm
 • Ernst & Young Godkendt Revisionsselskab
 • Statsautoriseret revisor (E&Y) Tommy Nørskov Rasmussen
 • Statsautoriseret revisor (E&Y) Palle Valentin Kubach

Læs her, historien om, hvordan Roskilde Bank krakkede i den dramatiske sommer i 2008:

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen