Berlingske Business

Lasse Lindblad bestemte alt i Capinordic Bank

19BUSLasse-Lindblad.jpg
Lasse Lindblad. Foto: Lars Helsinghof Bæk

En passiv bestyrelsesformand og en svag direktør lod Capi­nordics stifter, Lasse Lindblad, køre banken. Sammemlignet med Roskilde Bank og Amagerbanken blev banken drevet i særklasse uforsvarligt med tab på 400 millioner kroner til følge, lyder anklagen fra Finansiel Stabilitet.

Hvis man troede, at det stod dårligt til i Roskilde Bank, Amagerbanken, Eik Bank og EBH Bank, er det ingenting sammenlignet med forholdene i Capinordic Bank, hvor den nu krakkede rigmandsbanks direktør, bestyrelsesformand samt et bestyrelsesmedlem, stifteren Lasse Lindblad, afkræves en erstatning på 400 millioner kroner af Finansiel Stabilitet for at drive banken uforsvarligt.

»Situationen i banken var i særklasse sammenlignet med de øvrige fem konkursramte banker,« lød det i går fra det statslige oprydningsselskabs advokater.

Retssagen mod den tidligere bankledelse er gået ind i sin sidste fase, hvor sagsøgers og de sagsøgtes advokater i den såkaldte procedure opsummerer input fra de mange tusinde fremlagte dokumenter og 17 vidner, som har været afhørt i Østre Landsret siden efteråret. I går var det to af Danmarks topadvokater, Carsten Fode, partner i Kromann Reumert og professor ved Aarhus Universitet, samt Boris Frederiksen, managing partner i Kammeradvokaten, der med bistand fra tre yngre kolleger udlagde Finansiel Stabilitets syn på sagen for landsrettens dommere. Carsten Fode opregnede hele ti systemfejl i banken, som på overfladen fremstod veldrevet med forretningsgange og procedurer for blandt andet kreditgivning på plads. Men dette billede var falsk.

Indadtil blev det hele systematisk omgået, og kreditgivningen til­sidesatte konstant, systematisk og konsekvent bankens egne regler, som var godkendt af Finanstilsynet.

19BUSCarsten-Fode.jpg

Stifteren tromlede de øvrige

Reelt var det nemlig bankens stifter og administrerende direktør for holdingselskabet Capinordic A/S Lasse Lindblad, der bestemte.

Lasse Lindblad var ganske vist »kun« menigt medlem af bankens bestyrelse, men direktør Henrik Juul og bestyrelsesformand Claus Ørskov lod sig tromle af ham.

»Kreditorganisationen fungerede ikke selvstændigt, men som sekretariat for indstillinger om låneengagementer i form af lodrette ordrer fra Lasse Lindblad,« lød det fra Boris Frederiksen ved gårsdagens retsmøde.

Lindblad kom ifølge Finansiel Stabilitets advokater med låneengagementer fra sit netværk, og kreditafdelingen blev spændt for investment bank-afdelingen og kortsluttede bankens lovpligtige funktionsopdeling.

»Kreditvurderingen var en skueproces,« sagde Boris Frederiksen.

Finansiel Stabilitets advokater finder, at de mere end 40 retsmøder entydigt har forstærket billedet af, at banken blev drevet uforsvarligt med store milliontab til følge:

henrik_juul

Ingen opdeling af funktioner

»Lasse Lindblad var den reelle direktør i banken, og han var hele tiden til stede. Banken betalte en andel af hans løn til Capinordic A/S – et beløb, der var større end bankdirektør Henrik Juuls løn,« sagde Kromann-advokat Kim Trenckow, som også pegede på, at afhøringen af Lasse Lindblad under rets-sagen viste, at han havde større detailviden om bankens engagementer end kreditchefen.

Lasse Lindblads indblanding i blandt andet kreditvurderingen er i strid med lov om finansiel virksomhed, som stipulerer, at en bank skal have en skarp opdeling mellem bestyrelse og direktion.

»Lasse Lindblad må ikke både sagsbehandle låneengagementer og bagefter tage stilling til dem i bestyrelsen,« lød det fra oprydningsselskabets advokater, som også holder Henrik Juul og Claus Ørskov ansvarlige for de usædvanlige ledelsesforhold i Capinordic Bank, fordi de accepterede Lindblads indblanding og ikke greb ind.

12BUSAldo-Petersen.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen