Berlingske Business

Landbruget sender Lollands Bank i minus

billede
Landbruget er i krise, og det smitter af på bankerne, der bliver nødt til at nedskrive på udlånet. Foto:

Lollands Bank foretager en nedskrivning på 50 mio. kr. på bankens landbrugskunder, og det betyder, at banken får et millionunderskud i 2014.

Også Lollands Bank må nu nedskrive et større millionbeløb på sine landbrugskunder. Mandag foretog Spar Nord en nedskrivning på 100 mio. kr., og i dag har Lollands Bank meddelt, at banken nu nedskriver 50 mio. kr. på sine landbrugskunder.

Krisen kradser i landbruget, og det kan bankerne mærke. Bankerne har ydet store lån til landbruget, og i takt med at landbrugets situation forværres, bliver bankerne tvunget til at nedskrive på lånene, da det er usandsynligt, at bankerne kan få alle pengene ind igen.

Det er på denne baggrund, at Lollands Bank nu - forud for offentliggørelsen af bankens årsrapport for 2014 - nedskriver 50 mio. kr. En del af nedskrivningerne skyldes også, at afdragsfriheden er begyndt at udløbe på en række kunders lån, men ifølge Lollands Bank er det klart hovedparten af nedskrivningen, der skyldes landbruget.

»Banken har individuelt gennemgået landbrugsengagementerne, og som følge heraf er en stor del af kvartalets nedskrivninger sket på et antal landbrugsengagementer i det Sydsjællandske, hvor en for høj gældsprocent og manglende flerårig effektivitet forstærket af den aktuelle Ruslandskrise har gjort, at bankens ledelse har fundet det nødvendigt at foretage tabsreservationer hertil,« skriver bankens formand, Preben Pedersen, og bankdirektør, Anders F. Møller, i en meddelelse.

Nedskrivningen skal også ses i lyset af, at finanstilsynet i sit såkaldte julebrev til landets pengeinstitutter skrev, at pengeinstitutterne skal forholde sig til krisen i landbruget, og at boykottet fra Rusland - der har stor betydning for landmændenes afregningspriser - er en såkaldt tidlig hændelse. Det vil sige, at pengeinstitutterne skal reagere på situationen allerede nu ved at foretage fornødne nedskrivninger og ikke vente, til landmændene selv afleverer regnskaber til pengeinstitutterne.

15BUSPix-landmand-Ole-Larse.jpg

Lollands Bank forventer fortsat en basisindtjening for 2014 i niveauet 60 mio. kr., men den nye nedskrivning betyder, at bundlinjen vil ende i minus.

»Som konsekvens af de nævnte nedskrivninger forventer banken for 2014 at realisere et underskud før skat i niveauet 31 mio. kr. og efter skat i niveauet 23 mio. kr., hvilket bankens ledelse anser for stærkt utilfredsstillende,« skriver banken.

Lollands Bank offentliggør sin årsrapport for 2014 den 18. februar 2015, hvor bankens ledelse vil redegøre nærmere for årets resultat samt forventningerne til fremtiden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen