Berlingske Business

Landbruget øger presset på Nordjyske Bank

pix:
Nordjyske Bank, hovedsæde, filial i Frederikshavn. Foto:

Udfordringer i landbruget har sendt Nordjyske Banks nedskrivning yderligere i op. Banken justerer derfor forventningerne til nedskrivninger på udlån og garantier, men fastholder forventninger til basisindtjening for hele året.

Det er ikke let at være en jysk bank med udlån til landbruget. Det har Nordjydske Bank måtte sande i deres seneste halvårsregnskab, hvor de har justeret deres forventninger til nedskrivninger på udlån og garantier.

Forventningen er nu, at nedskrivningen vil nærme sig 170 millioner kroner og altså ikke de forventede 145 millioner kroner for hele året.

Det skyldes primært usikkerhed forbundet med landbrugets udfordringer, siger administrerende direktør, Claus Andersen.

Han tilføjer, at justeringen til 170 millioner kroner fortsat er lavere end det, banken realiserede sidste år.

»For øvrige privat og erhvervskunder går det rigtigt godt. Ud af de 83 millioner, vi har nedskrevet første halvår, er de 69 millioner nedskrevet på landbrug. Det er landbruget, der trækker nedskrivningen op,« siger han. Derfor forventer banken ikke, at nedskrivningen for hele året bliver højere end sidste år.

Billede

Indtjeningen i Nordjyske Bank er påvirket af det lave renteniveau, den lave udlånsefterspørgsel og den stigende konkurrence på udlånsområdet, skriver banken i forbindelse med regnskabet.

Det har resulteret i at netto renteindtægter falder fra 267 millioner kroner i 1. halvår 2015 til 240 millioner kroner.

Gebyrer og provisionsindtægter falder desuden fra 198 millioner kroner i 1. halvår 2015 til 163 millioner kroner.

Trods faldende indtjeninger fastholder banken forventningerne til en basisindtjening i intervallet 300-350 millioner kroner for hele året og slår fast, at banken har haft en tilfredsstillende basisindtjening på 172 millioner kroner for halvåret.

»Jeg forventer ikke, at vi blot kan gange det tal med to, men selvom vi ikke når op på de 172 millioner kroner for næste halvår, giver det fortsat en elastik ned til de 300 millioner kroner. Det forventer vi ikke at komme under,« siger Claus Andersen.

Resultatet før skat for perioden er 95 millioner kroner, hvilket forrenter egenkapitalen ultimo halvåret med 7,2 procent pro anno, skriver Nordjyske Bank.

Jens Chr Hansen bylinefoto

Nordjyske Bank gør i regnskabet desuden opmærksom på, at tallene er proforma som følge af deres fusion med Nørresundby Bank i 2015.

Det vil altså sige, at det ikke er de faktiske tal, banken viser i regnskabet, men derimod det estimerede regnskab for banken, hvis Nørresundby Bank havde været fuldt integreret.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen