Berlingske Business

Landbobank er klassens duks

John Fisker
127 år gammel opskrift på bankdrift har gjort Ringkjøbing Landbobank til klassens duks – også i den internationale klasse. Foto:

127 år gammel opskrift på bankdrift har gjort Ringkjøbing Landbobank til klassens duks – også i den internationale klasse.

Da finanskrisen toppede med storbanken Lehmann Brothers’ kollaps på 7. Avenue i New York i september 2008, rystede brostenene også på Torvet i Ringkøbing. De finansielle markeder frøs til is, og som alle andre bankdirektører gav adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank John Fisker sig til at tælle penge.

»Man bliver altid nervøs, når sådan noget sker,« erindrer han.

Da banken havde talt sine penge, var der likviditet nok til to-tre år. Dermed havde bankens koncept stået sin prøve, som det også gjorde helt tilbage fra kriserne i mellemkrigsårene – Landbrugskrisen, som den omtales i bankens analer – til de dybe dyk på finansmarkederne i 1987, i 1990erne og omkring 2000, da den såkaldte IT-boble brast.

John Fisker
LÆS MERE : Bankens fire ben

»Banken har altid været opmærksom på, at man skulle passe på med overdreven risikotagning, og det går igen i vores nichekoncepter, hvor vi satser rigtig meget på at lave 1. prioritets belåning ved finansiering,« forklarer John Fisker.

Lave tabstal

Tabstallene er de laveste blandt samme størrelse banker med en nedskrivningsprocent på 1,1 i 2012, hvor de øvrige banker i den såkaldte gruppe 2 har hensat mellem 1,3 og 5,2 pct. af udlån og garantier.

Andre nøgletal i forhold til banker i ind- og udland viser, at Ringkjøbing Landbobank på trods af at være kapitaliseret halvanden gang så højt som nødvendigt forrenter sin egenkapital med henholdsvis 11,9 og 12,7 pct. i de seneste to år.

Til sammenligning har danske banker i samme størrelse i gennemsnit forrentet deres egenkapital med minus 9,8 pct. i 2011 og minus 0,8 i 2012. De svenske banker, som ligger i den europæiske top, har i gennemsnit forrentet kapitalen med 10,7 og 9,7 pct. i de to år.

John Fisker

John Fiskers formel for bankens drift er enkel: Lavere omkostninger end alle andre og lavere tab på kunder end gennemsnittet.

»De to ting skal trækkes fra de indtægter, man får, og så har man bundlinjen. Det lyder simpelt, men det er egentlig den tilgang, vi har til det,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen