Berlingske Business

Kritiske aktionærer kræver loft over gyldne håndtryk

AndersDam
Arkivfoto af ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam. Foto:

En gruppe kritiske aktionærer i Jyske Bank har fremsat et forslag om, at der allerede i næste måned skal præsenteres et nyt loft over gyldne håndtryk. Eksperter advarer dog mod en lavere grænse.

Jyske Banks øverste direktør, Anders Dam, må ikke kunne stikke to års løn i lommen, hvis han en dag bliver fyret.

Det mener en gruppe kritiske aktionærer, som forud for Jyske Banks generalforsamling i marts har stillet forslag om, at der skal præsenteres et nyt loft over gyldne håndtryk.

»Helt grundlæggende mener vi, at Jyske Bank bør bruge deres penge på god bankdrift og på at varetage deres kunders interesse i stedet for at bruge penge på gyldne håndtryk. Det er uholdbart, at en direktør i Jyske Bank i dag kan få op til to års lån med sig ved en opsigelse foranlediget af banken, fordi pengene primært skal findes ved at hæve gebyrerne på helt almindelige danskeres lån,« siger Nanna Bonde Ottosen, kritisk aktionær og landsformand i SF Ungdom.

Kåre Schultz

Forslaget om et nyt loft kommer oven på den senere tids strøm af gyldne håndtryk til danske topchefer. For nylig kom det eksempelvis frem, at den forhenværende Novo-kronprins Kåre Schultz havde sat danmarksrekord i gyldent håndtryk, efter at han havde modtaget en samlet fratrædelsespakke på 72,7 mio. kroner. Også Eivind Kolding, der i 2013 fik 23 mio. kroner med sig, da han blev fyret som Danske Bank-chef, stjal forleden rampelyset, da han efter endnu en fyring, i denne gang Novo A/S, fik et gyldent håndtryk med sig på 20 mio. kroner.

Et potentielt håndtryk på et tocifret millionbeløb

Der er umiddelbart ingen udsigt til, at Jyske Banks mangeårige ordførende direktør, Anders Dam, pludseligt skulle få en fyreseddel, men skulle det ske, står bankbossen til at få et væsentligt lavere beløb end både Schultz og Kolding.

Ifølge Jyske Banks årsopgørelse modtager Anders Dam årligt 6,7 mio. kroner i løn, og da bankens nuværende loft over gyldne håndtryk ligger på to år, hvis banken selv foranlediger opsigelsen, kan Anders Dam dermed maksimalt få 13,4 mio. kroner i fratrædelsesgodtgørelse.

kåre

På den baggrund mener bestyrelsesformand i Jyske Bank, Sven Buhrkall, ikke, at der er behov for at sænke loftet yderligere.

»Vi kan ikke anbefale et nyt loft over gyldne håndtryk. Hvert eneste år gennemgår vi lønpolitikken, som bliver vedtaget af generalforsamlingen, og deri ligger også implicit en begrænsning. Vedtagelsen plejer at foregå ganske udramatisk, og det forventer jeg også, at den vil blive på den kommende generalforsamling,« siger Sven Buhrkall.

pix_kolding

Han henviser til, at Jyske Bank sjældent skifter ud i direktionen, og at Anders Dam med en årsløn på 6,7 mio. kroner er den lavestlønnede C20-chef.

»Og Jyske Bank er trods alt det tredjestørste pengeinstitut i Danmark. Jeg skal give en aflønning, som indebærer, at vi kan fastholde en dygtig og velfungerende direktion, og på det område er der altid er en vis konkurrence om de kvikke hoveder,« tilføjer Sven Buhrkall.

Eksperter: Risikabelt at sænke loftet

Ifølge Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet retfærdiggøres de gyldne håndtryk ved, at topchefer har en forøget risiko for at blive fyret, og at deres karriere nemt kan være ødelagt efter en fyring. Derfor finder han det også rimeligt, at en Jyske Bank-direktør kan få et gyldent håndtryk svarende til to års løn.

»Efter en fyring kan der godt gå år, før man når tilbage på samme lønniveau, så hvis man nu er vant til at tjene syv millioner kroner om året og bliver fyret, så har man jo brug for at klare sig igennem tiden, indtil næste topjob,« siger han.

Sundar Pichai

Janie C. Nielsen, ekspert i ansættelses- og direktørforhold samt partner i Reimer Legal, udelukker ikke, at der kan være signalværdi for eksempelvis Jyske Bank i at vedtage yderligere grænser for fratrædelsesgodtgørelse, fordi »de gyldne håndtryk« i disse år fylder meget i mediebilledet og har givet anledning til nogen forargelse. Alligevel skal en virksomhed være forsigtig med at indføre nye grænser, forklarer hun.

»Hvordan man bliver behandlet den dag, ens direktørkontrakt bliver sagt op, er naturligvis et konkurrenceparameter, og hvis en virksomhed tilbyder dårligere vilkår end tilsvarende virksomheder, kan det betyde, at det bliver sværere at tiltrække de bedste kompetencer. Et eller andet sted afspejler disse fratrædelsesgodtgørelser jo også markedssituationen og bliver reguleret af udbud og efterspørgsel,« siger Janie C. Nielsen.

Jyske Bank Jyske Banks overskud steg igen i 2014 Minister åbner

Ingen gyldne håndtryk overhovedet

Den kobling holder dog ikke, mener kritisk aktionær Nanna Bonde Ottosen.

»Jeg tror ikke på, at der er en sammenhæng mellem at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og give millioner i godtgørelse, når en direktør fratræder. Det er selvfølgelig glædeligt, at Jyske Bank ikke kommer til at sætte rekord i det største gyldne håndtryk, men vi stiller også forslaget for at rejse diskussionen, om der helt bør være gyldne håndtryk. Helt ærligt tror vi ikke på, at nogen har fortjent en bonus på 13,4 mio. kroner, når man træder af som direktør.«

Jyske Bank afholder generalforsamling i Silkeborg 16. marts.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen