Berlingske Business

Kriseramt udkantsbank afviser fusion

Andelskasser bank
Foto:

Danske Andelskassers Bank skal skaffe en kvart mia. kr. for at leve op til den kapitalstyrke, som Finanstilsynet ønsker. Nu går pengejagten ind.

Finanstilsynet har gransket Danske Andelskassers Bank (DAB) og fundet grimme ting i den relativt store bank med en balance på 12 mia. kr. Det er først og fremmest privatkunder og mindre erhvervsdrivende, der trækker blodrøde spor gennem den i forvejen hårdt prøvede bank.

Situationen er så alvorlig, at Danske Andelskassers Bank mangler en kvart milliard kroner for at leve op til Finanstilsynets bløde solvensbehov. Banken overholder dog stadig det hårde solvenskrav på 8 pct. Men nu skal bankdirektør Jan Pedersen dokumentere overfor Finanstilsynet, at han kan få banken på ret køl igen.

Kan I overleve det her?

»Ja, det er jeg meget sikker på. Nu skal vi lave en genopretningsplan, der skal sendes ind til Finanstilsynet den 5. december. Jeg forventer, at den er så konkret, at den både giver tryghed for kunder og aktionærer, og hvem der ellers har interesse i os,« siger DAB-direktøren, der ikke vil komme med detaljer om planen. Men umiddelbart står der ikke fusion med en stærkere bank som med Diba Bank og Sydbank øverst på ønskelisten:

»Fusion har vi ikke inde i overvejelserne. Bestyrelsen er også blevet spurgt om det, men det er bestyrelsens og direktionens plan, at vi kommer ud af det her som et selvstændigt pengeinstitut med en geografi, der jo ikke er landsdækkende, men som ligger i andre områder end andre pengeinstitutter.«

Jan Pedersen lægger ikke skjul på, at den manglende vækst i landets udkantsområder er hård ved banken.

»Vi har filialer i Vestjylland, på Sydfyn, i Sønderjylland og i noget af Østjylland. Det er ikke der, det vækster lige nu. Det er heller ikke der, at du har landet største husstandsindtæger, og det er heller ikke der, at du har det største rådighedsbeløb. Så er man sårbar i et konjunkturforløb som vores, og så har Finanstilsynet også en rimelig kontant tilgang til udkantsdanmark,« forklarer bankdirektøren, der også har en stor eksponering mod landbruget, men her er der ifølge Finanstilsynet godt styr på nedskrivningerne. Banken har det generelt dårligere end andre pengeinstitutter:

»Det er Finanstilsynets vurdering, at boniteten af bankens mindre engagementer er bedre end blandt de store, men at der ikke desto mindre fandtes betydelige svaghedstegn, og at boniteten er dårligere end i tilsvarende pengeinstitutter,« fremgår det af børsmeddelelsen, der fredag sendte kursen ned med 3,7 pct. i går. Nu er banken 360 mio. kr. værd, og det er lidt ift. en egenkapital på 800 mio. kr. Til sammenligning blev Diba Bank solgt for mere end egenkapitalen.

Men problemerne for Danske Andelskassers Bank begrænser sig ikke til solvensen. Den er et af 11 pengeinstitutter, som Finanstilsynet har under skærpet tilsyn og er desuden blevet politianmeldt for at have fusket med kunders rentesatser og risikerer dermed også en erstatningssag. Endelig er banken sigtet for påstået overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation, ligesom man har en sag om ulovligt salg af egne aktier.

I har været ude i en del dumme sager, er I ude over dem?

»Ja, det mener jeg faktisk, at vi er. Det er klart, at det har vi været kede af, at der har været sådanne efterdønniger efter aktiesalget. Vi håber, at det er bag os,« siger direktøren.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen