Berlingske Business

Kriminelt stormløb på de danske netbanker

cyber billede
Cyberkriminelle forsøger i stigende omfang at lokke bankoplysninger ud af danskerne. Foto:

Der er sket en markant stigning i antallet af forsøg på netbankindbrud det seneste halve år. Finanssektoren er nu klar med en ny vision om at bekæmpe de cyberkriminelle.

De klassiske bankrøverier sker efterhånden sjældnere og sjældnere, men i stedet forsøger cyberkriminelle i markant stigende omfang at stjæle penge via digitale veje såsom netbanken.

Conceptual keyboard - Cybercrime (red key)

Alene i årets første tre kvartaler har de danske banker indrapporteret omkring 970 tilfælde, hvor it-kriminelle har forsøgt at få adgang til danske netbanker ved at lokke oplysningerne fra bankkunder, og det er lykkedes de kriminelle at komme af sted med knap 3,8 millioner kroner i årets første tre kvartaler.

Det viser nye tal fra bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

05BUS20160412-152154-2-1524.jpg

Forsøgene på netbanksindbrud vokser hvert eneste kvartal. I første kvartal i 2016 blev der registreret 169 forsøg. I andet kvartal var der 215 forsøg, mens tallet mere end fordobledes til 588 forsøg i tredje kvartal 2016.

Omkring 80 procent af forsøgene bliver afværget af finanssektoren, men de cyberkriminelle er altså alligevel sluppet af sted med 3,8 millioner kroner i årets første ni måneder.

»For de it-kriminelle er det en forholdsvis simpel måde at skaffe sig adgang til netbanken i forhold til at skulle hacke sig ind, og vi kan se, at de kriminelle bliver mere og mere fantasifulde, når det kommer til at lokke oplysninger og penge ud af folk. Flere af de eksempler på mails eller sms-beskeder vi ser fra organiserede kriminelle i dag ligner til forveksling noget, der kunne komme fx fra banken,« siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finansrådet, i en meddelelse.

20BUS121459263-160718.jpg

De cyberkriminelle finder løbende på nye måder at forsøge at narre forbrugerne til at udlevere følsomme bankoplysninger. Det gælder både via det såkaldte phishing, smisghing og vishing.

Phishing er, når it-kriminelle benytter mails, der giver sig ud for at være fra en ”pålidelig” afsender til at få personer til at afgive eller indtaste personlige oplysninger.

Smishing er, når it-kriminelle benytter sms-beskeder, der giver sig ud for at være fra en ”pålidelig” afsender til at få folk til at afgive eller indtaste personlige oplysninger.

Vishing er, når it-kriminelle benytter telefonopkald, hvor de overtaler personer til at afgive personlige oplysninger.

Derudover findes betegnelsen Social engineering, der er en fællesbetegnelse for metoder, som kriminelle benytter til at manipulere personer til at afgive eller indtaste oplysninger (id, password og nøglekortkoder) til de it-kriminelle.

Ny vision om at være bedst til it-sikkerhed

Den store stigning i angrebene betyder, at en samlet finansiel sektor nu lancerer en såkaldt cybervision frem mod 2020. Det erklærede mål er, at Danmark skal være europamester i it-sikkerhed.

cyber

»Danmark er et af de mest digitale samfund i verden. Det skal vi gerne fortsætte med at være. Særligt den finansielle sektor bliver mere og mere digital, hvilket er en klar fordel for hele samfundet. Men det kræver også et godt immunsystem. Den danske finansielle sektor skal være ’best in class’ i Europa til at imødegå truslen fra cyberkriminalitet og sikre tilliden til sektoren,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Målsætningen hos FSOR (Finansielt Sektorforum for Operationel Robusthed), der er et samarbejdsforum mellem myndigheder og de vigtigste aktører i den finansielle sektor, har publiceret følgende målsætning til 2020:

- Danmark ligge i top 5 i internationale benchmarks på cybersikkerhedsområdet for finansielle virksomheder i Europa.

- Danske borgere og virksomheder fortsat have stor tillid til sektorens digitale løsninger.

Hacker

- Sektorens tab pga. cyberkriminalitet ligge blandt de 5 lavestrangerende lande i Europa.

Arbejdet er allerede i gang, siger Tonny Thierry Andersen, der er bankdirektør i Danske Bank og formand for Finansrådet.

»Allerede i år har FSOR været langt fremme på målsætningen om styrket sektorsamarbejde og handlemuligheder. Vi har bl.a. gennemført en cyberstresstest af det fælles kriseberedskab og kortlagt infrastrukturen og de gensidige afhængigheder mellem forskellige aktører. Nu er det vigtigt, arbejdet fortsætter,« siger Tonny Thierry Andersen.

Mandag afholdes der årsmøde i Finansrådet, og her er det blandt andet på programmet at debattere indsatsen mod cyberkriminalitet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen