Berlingske Business

Kontroversiel dom vækker håb hos sagsøgte i Roskilde-sag

ib
Tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank, Ib Mardahl-Hansen sidder efter planen på anklagebænken til oktober i det retsopgør, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, indleder mod ti medlemmer af bankens tidligere ledelse og revision samt revisionsfirmaet EY (Ernst & Young). Foto:

Finansiel Stabilitet vandt tidligere på året 100 mio. kroner i retten ved at »bevise«, at Roskilde Bank havde orden i penalhuset i slutningen af 2007. Morten Samuelsson, der er advokat for tidligere bestyrelsesmedlem Ib Mardahl-Hansen, mener, at erstatningssagen mod den tidligere ledelse smuldrer.

»Hvis der ikke var noget galt med Roskilde Banks udlån i slutningen af 2007 – hvordan kan Finansiel Stabilitet så påstå, at bankens ledelse har handlet ansvarspådragende ved at bevilge lånene?«

Dette er det retoriske spørgsmål, som tidligere medlem af bestyrelsen i Roskilde Bank Ib Mardahl-Hansen stiller. Til oktober sidder han efter planen på anklagebænken i det retsopgør, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, indleder mod ti medlemmer af bankens tidligere ledelse og revision samt revisionsfirmaet EY (Ernst & Young).

Oprydningsselskabet holder de sagsøgte ansvarlige for bankens tab og afkræver dem en erstatning på en mia. kroner.

Ib Mardahl-Hansens spørgsmål tager udgangspunkt i en dom fra januar i år, da Finansiel Stabilitet fremførte en række argumenter for, at tingene var i orden i Roskilde Bank i 2007, og at bankens senere problemer skyldtes finanskrisen.

05BUSErnst--Young.jpg

Dommen faldt i en sag, som Finansiel Stabilitet havde anlagt mod tyske HSH Nordbank. Oprydningsselskabet krævede og fik tilkendt 100 mio. kroner, som den tyske bank havde modregnet i Roskilde Banks indestående i HSH Nordbank. HSH Nordbank påstod, at Roskilde Banks regnskaber ikke var i orden. Men den tyske bank tabte altså sagen til Finansiel Stabilitet, som nu skal have de 100 mio. kroner retur.

Glæde og håb efter dom

HSH-dommen vækker glæde og håb blandt flere af de sagsøgte, fordi Østre Landsret fandt, at bankens 2007-regnskab var ret­visende. Ib Mardahl-Hansens advokat, Morten Samuelsson, mener, at erstatningssagen mod Roskilde Banks tidligere ledelse og revision smuldrer:

»Finansiel Stabilitet har fremført en opfattelse om de faktiske forhold i Roskilde Bank, der udelukker enhver form for erstatnings­pligt for de sagsøgte i ansvarssagen. Det gjorde Finansiel Stabilitet for at opnå en dom på 100 mio. kroner i en retssag mod en part, der var betalingsdygtig,« siger Morten Samuelsson, som er professor og partner i Mazanti Andersen Korsø Jensen, og som regnes for en af landets bedste advokater inden for økonomisk kriminalitet.

GERMANY-SWITZERLAND-UBS-HSH BANK

Han beskylder Finansiel Stabilitet for opportunisme og skamløshed:

»Det er en helt usædvanlig opportunisme, der foreligger fra et statsligt selskabs side, når man sammenholder Finansiel Stabilitets opfattelse af fakta i ansvarssagen mod min klient og i sagen mod HSH Nordbank,« siger han.

»I HSH-sagen har statens oprydnings­selskab indtaget modsatte standpunkter om faktuelle forhold sammenholdt med påstandene i erstatningssagen mod min klient. Finansiel Stabilitet fører sagerne på samme tid og har bevidst og uden skam indtaget helt forskellige standpunkter, der gensidigt udelukker hinanden for at gennemføre betydelige økonomiske krav mod Finansiel Stabilitets modparter i de nævnte retssager,« siger Morten Samuelsson, der mener, at Finansiel Stabilitet nu hænger på udtalelserne fra HSH-sagen.

»Bordet fanger. Finansiel Stabilitet har selv valgt de synspunkter, der er fremført i HSH-sagen, og kan ikke med nogen form for troværdighed fremføre modsatte standpunkter i erstatningssagen mod den tidligere ledelse,« siger han.

04BUSRoskilde-bank2.jpg

Revisionsselskabet har samme holdning

Også juridisk chef i EY (Ernst & Young), Niels Skat Rørdam vil inddrage HSH-sagen i den kommende erstatningssag. Han kalder det påfaldende, at Finansiel Stabilitet i det samme forhold indtager ét synspunkt i HSH-sagen – nemlig at Roskilde Banks regnskab for 2007 er retvisende, mens Finansiel Stabilitet i erstatningssagen mod den tidligere ledelse og EY indtager det stik modsatte synspunkt.

»I HSH-sagen har Østre Landsrets dommere ikke kunnet finde noget galt med værdiansættelsen i Roskilde Banks udlånsengagementer. Derfor ville det se mærkeligt ud, hvis landsretten i erstatningssagen skulle nå frem til, at værdiansættelsen af de samme engagementer ser så gal ud, at både revision og ledelse er erstatningsansvarlige,« siger Niels Skat Rørdam.

TV: Syv år efter krak: Nu starter opgør om Roskilde Bank:

 

Ernst & Young

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen