Berlingske Business

Kan Saxo Bank genopfinde sig selv?

af
Hovedsædet for Saxo Bank på Philip Heymans Alle 15 i Hellerup fotograferet fredag den 23. januar, 2015. Bygningen er tegnet af arkitekterne fra 3XN. Foto:

Man skal ikke have ondt af hverken Kim Fournais eller Lars Seier Christensen, de to stiftere og hovedaktionærer i Saxo Bank, hvis det måtte vise sig, at Saxo Bank har toppet, og værdierne af Saxo Bank-aktierne skulle falde i værdi. Økonomisk har de sikret sig, også selv om Saxo Bank ikke er så meget værd i handel og vandel i dag som tidligere og som bogført i bøgerne.

Helt præcist, hvor meget de to iværksættere er god for, vides ikke. De ejer hver især ca. 30 procent af Saxo Bank, og disse aktier er lagt i deres respektive selskaber, Fournais Holding A/S og Lars Seier Christensen Holding A/S. Begge disse selskaber har givet underskud i både 2012 og 2013, men balancen ser betryggende ud. Hver især med en egenkapital på omkring 2,8 mia. kr., som altovervejende består af værdien af Saxo Bank-aktierne. De er i stifternes regnskaber bogført til omkring 2,5 mia. kr. Efter det regnestykke skulle Saxo Bank således være omkring otte-ni mia. kr. værd.

saxooo

Forestiller man sig, helt teoretisk, at Saxo Bank som følge af en stadigt svagere indtjeningskurve og nu senest et stort tab på schweizerfranc-affæren, blot er halvt så meget værd som bogført, ja, så er de to fortsat milliardærer, i kroner i hvert fald. Plus i øvrigt hvad de måtte have af værdier i privat regi som blandt andet Lars Seiers private bopæl i Schweiz.

Skjules kan det dog ikke, at Saxo Bank er voldsomt udfordret. Et truende tab på op mod 700 mio. kr. samt en jævnt faldende indtjeningskurve over de seneste fem år. Saxo Bank-stifterne, som forfatteren Hanne Sindbæk kaldte Tyren og Bjørnen i biografien »Tyren, Bjørnen og Banken«, var blandt de første i verden til at udvikle og sætte en stor, effektiv handelsplatform op, der kunne facilitere kunders adgang til at handle på alverdens finansielle markeder.

Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen.

En ny bank, eller rettere en IT-virksomhed, der bragede frem, og som fremkaldte frustrationer i de etablerede bankkredse. Men Saxo Bank fik fat, bredte forretningen ud til hele verden, byggede nyt og opsigtsvækkende hovedkontor i Hellerup, og de to bankejere nød tilværelsen som opkomling i en meget konservativ branche. Dygtigt promoveret af en aggressiv, højtråbende markedsføringskampagne med politisk markante synspunkter, et cykelhold, racerbiler og lysten til at vise milliarderne frem. Superliberale synspunkter i et socialdemokratisk samfund, det vækker opsigt.

Saxo Bank har de senere år haft travlt med at udvide forretningssortimentet, med blandt andet en bank for private, kapitalforvaltning o.lign. men forretningsområder, som er så rigeligt dækket i Danmark med et hav af finansielle institutioner. Spekulation i værdipapirhandel for lånte penge, især valutahandel, kan være et mindre lukrativt forretningsområde fremover. Det er ikke for alvor lykkedes at udvide forretningen.

24BUSMads-stort.jpg

Samtidig har Saxo Bank været udfordret på ledelsessiden. Mest udtalt med det mislykkede forsøg på at sætte en ekstern topledelse ind med de tidligere ISS-folk, Eric Rylberg og Karsten Poulsen, der fik en brat exit fra Saxo Bank. Og stifterne Kim Fournais og Lars Seier Christensen måtte tilbage i førersædet i Saxo Bank. Det stiller spørgsmålet: Er det kun Fournais-Seier-konstellationen, der dur i Saxo Bank?

Udover de to stiftere sidder kapitalfonden TPG Capital på 30 procent af aktierne, og det har flere gange, senest i efteråret 2014, været talt om en børsnotering af Saxo Bank, således at storaktionærerne kunne veksle bankaktier til rigtige menneskepenge. Den exit ser nu ud til at være udsat, i hvert fald i et par år.

24BUSMads-stort.jpg

Ingen tvivl om, at The Establishment i bankverdenen nyder Saxo Bank-folkets aktuelle kamp med at udvikle næste generation Saxo Bank. Det kan dog ikke skjule, at Fournais og Seier i sin tid så et hul i markedet, dygtigt udviklede dette nye handelskoncept og blev stjernerige på det.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen