Berlingske Business

Kæmpekrav mod Milliardærklubbens krakkede bank løber ud i sandet

15BUSHenrik-Juul---inde.jpg
Henrik Juul var administrerende direktør i Capi-nordic Bank frem til januar 2010. ?Arkivfoto: Nanna Kreutzmann

I 2010 var erstatningskrav på 430 mio. kr. med til at vælte Capinordic Bank. I dag fem år senere har konkursboet efter banken vundet en stribe retssager, og millionkravene er svundet markant. Bankens tidligere direktør Henrik Juul mener, at banken blev lukket på et forkert grundlag.

I begyndelsen af 2010 var det som om, sandheden om rigmandsbanken Capinordic Bank kom for dagens lys. Skeletterne i form af to- og trecifrede erstatningskrav sprang op af skrivebordsskuffer og væltede ud af arkivskabe, og i februar opgjorde Finanstilsynet omfanget af krav over for den kriseramte bank til svimlende 430 mio. kr.

Næsten hver dag bragte erhvervspressen nye historier om to- og trecifrede millionkrav mod rigmandsbanken med de kulørte kunder, og Finanstilsynets senere redegørelse om konkursen dokumenterer det øgede fokus på de varslede retstvister, hvoraf den største på 140 mio. kr. kom fra konkursboet efter Milliardærklubbens krakkede vindparkselskab, Eurotrust.

Carsten fode

De truende retssager kom næsten alle fra konkursboerne efter bankens krakkede rigmandskunder. Kravene var i 2010 med til at vælte læsset for den lille bank. De mange retstvister medførte løbende nye forhøjede solvenskrav fra Finanstilsynet, og de varslede retssager blev en væsentlig del af årsagen til, at Capinordic Bank 11. februar 2010 blev erklæret konkurs.

»På konkurstidspunktet var der anlagt eller varslet mulige erstatningskrav og omstødelsessager mod Capinordic Bank for ca. 400 mio. kr. over for en balance på ca. en milliard kr. Det svarede til en risiko på ca. 40 pct. af bankens balance. Det var et helt usædvanligt tal og et symptom på bankens risikoprofil,« lyder det fra en af Danmarks mest erfarne konkursadvokater, ledende partner hos Kammeradvokaten Boris Frederiksen. Han har siden 2010 har været kurator i konkursboet efter Capinordic Bank.

Værdiløse millionkrav

Siden konkursen er der gået godt og vel fem år, og konkursboet efter Capinordic Bank med Boris Frederiksen i spidsen har skullet håndtere de mange erstatningskrav, der blandt andet kom fra konkursboerne efter ejendomsmatadoren Carsten Leveaus Centerplan, multiiværksætteren Peter Forchhammers investeringsselskab Synerco, og altså den tidligere IT-milliardær Erik Damgaards vindeventyr, Eurotrust.

tirsdag

Men det har vist sig, at hovedparten af millionkravene ikke var det papir værd, de var skrevet på.

Kurator Boris Frederiksen og Finansiel Stabilitet har vundet og forligt en stribe retssager vedrørende blandt andet Synerco, der oprindeligt havde varslet krav på over 90 mio. kr., mod Eurotrust, som altså krævede 140 mio. kr. og mod stolefabrikanten Lorenz Jørgensens investeringsselskab Sorana, som oprindelig krævede 52 mio. kr. af Capinordic Bank.

Ifølge Boris Frederiksen har konkursboet efter Capinordic Bank på nuværende tidspunkt kun udbetalt 20 mio. kr. som følge af et forlig om størrelsen af et formidlingshonorar. En udbetaling, som Capinordic Banks tidligere direktør Henrik Juul i øvrigt kritiserer for at være fejlagtig.

12BUSLasse-Lindblad-3.jpg

Boris Frederiksen oplyser, at der resterer krav mod konkursboet på 115 mio. kr. Heraf har han afvist et krav på 30 mio. kr. i en sag, der i øjeblikket verserer i retten. Det resterende krav på 85 mio. kr. har han endnu ikke taget stilling til. Kravet stammer fra 2010 og hidrører fra en gruppe investorer i vindselskabet Eurotrust, der via banken havde ydet lån til Eurotrust.

Retstvister fik central rolle

Henrik Juul, som var adm. direktør i Capi-nordic Bank frem til januar 2010 og som uddannet jurist har nøje fulgt med i de mange retstvister, som Finansiel Stabilitet og kurator Boris Frederiksen har vundet eller forligt på vegne af konkursboet. Han mener, at de mange indtørrede erstatningskrav indikerer, at banken blev lukket på et forkert grundlag:

»Ved Finanstilsynets inspektion af Capinordic Bank i december 2009 og januar 2010 kom retstvisterne til at spille en helt central rolle og var utvivlsomt medvirkende til, at banken ikke kunne opfylde det solvensbehov, som Finanstilsynet fastsatte,« siger Henrik Juul. Han er især kritisk over for kravet fra Eurotrust på 140 mio. kr., der landede på hans bord, kort før han forlod banken:

»Vi fandt, at kravet var uden substans, og det fik vi bekræftet via et responsum fra professor Anders Ørgaard. Men det gjorde ikke indtryk på Finanstilsynet, der fastholdt, at risikoen på det varslede krav skulle indregnes i bankens solvensbehov. Kravet fra Eurotrust var således udslagsgivende for, at banken måtte lukke,« siger han.

12BUSLasse-Lindblad-3.jpg

Berlingske har spurgt vicedirektør i Finansiel Stabilitet Marianne Simonsen, om det var en fejl, at de mange truende retssager kom til at spille så stor en rolle ved vurderingen af Capinordic Bank, men Finansiel Stabilitet har ingen kommentarer til sagen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen