Berlingske Business

Jyske Bank fyrer medarbejdere, forgylder aktionærer og hæver priserne

Jyske Bank
Jyske Banks topchef Anders Dam kan notere markant fremgang i årets første tre måneder af 2017 og kan derfor forgylde aktionærerne. Medarbejderne står dog over for en række fyringer. Foto:

Mens der udbetales ekstraordinært udbytte til aktionærerne, må medarbejderne i Jyske Bank indstille sig på fyringer. En konsekvens af sammenlægningen med BRF, lyder det fra topchef Anders Dam, der samtidig forsvarer prisstigninger til visse kunder.

500 mio. kroner til aktionærerne og 50 fyringer til medarbejderne. Det var den melding, som topchef Anders Dam og resten af ledelsen i landets tredjestørste bank, Jyske Bank, kunne præsentere i forbindelse med tirsdagens kvartalsregnskab.

Det er ikke umiddelbart den bedste signalværdi, men Anders Dam plæderer for at skille de to ting ad.

»De to ting hænger ikke sammen. Vores resultat er rigtig godt, og derfor er det bestyrelsens holdning, at vi selvfølgelig bør belønne aktionærerne,« siger han indledningsvist.

Bundlinjen gik fra 384 mio. kroner i første kvartal sidste år til nu at være på 976 mio. kroner.

Jyske Bank

Nødvendig tilpasning

Dernæst mener han, at banken nu tager nogle konsekvenser af det 7,5 mia. kroner store opkøb af BRF Kredit tilbage i starten af 2014.

»Det, du ser, er effekten af, at vi nu har haft tre år til at lære hinanden at kende i Jyske Bank og BRF. Og vi har fundet ud af, at det ikke er alt, hvad vi har gjort, der har været rentabelt. Derfor er vi nødt til at tilpasse organisationen,« siger Anders Dam.

Ændringerne, som altså betyder 50 fyringer, skyldes blandt andet, at BRF nu har en større bankpartner i Jyske Bank, end man tidligere har haft ifølge topchefen, og derfor er der ikke det samme behov. Samtidig samles BRF og Jyske Bank ifølge Anders Dam nu fuldstændigt i koncernen og deles op i de tre områder Privat, Erhverv og Private Banking Danmark.

»Det er aldrig sjovt at sige farvel til medarbejdere, og det er bestemt ikke noget, jeg gør let, men det er desværre nødvendigt at tilpasse sig,« siger Anders Dam.

Jyske Bank

Én skønhedsplet

Vender man blikket mod regnskabet, så var det isoleret set på mange parametre et stærkt regnskab. De samlede indtægter stiger pænt, nedskrivningerne falder markant, og bundlinjen tager et markant spring fremad i første kvartal for Jyske Bank. Topchef Anders Dam er da også umiddelbart tilfreds. Én ting springer dog i øjnene fra hans stol.

Bankens nettorenteindtægter falder fra 1,45 mia. kroner til 1,37 mia. kroner.

»Der er, som jeg ser det, kun én skønhedsfejl i regnskabet, og det er vores nettorenteindtægter, som falder,« siger han.

Det skyldes ifølge topchefen, at de ting, der trækker op, er mindre, end de ting, der trækker ned.

»Den ene er, at den obligations- og værdipapirbeholdning vi har, der giver renter, den løber langsomt ud og bliver erstattet af noget, der giver endnu mindre renter. Det andet er, at der stadig er pres på marginerne. Og det tredje er, at vi ikke har hævet priserne på vores boliglån, som konkurrenterne har gjort,« siger han og konstaterer, at nettovirkningen i første kvartal desværre er negativ.

Kan ikke garantere fortsat høj vækst

Samtidig er egenkapitalforrentningen høj. Med 12,5 procent ligger den faktisk over bankens langsigtede ambitionsniveau på 8-12 procent. Men alligevel maner topchefen til besindighed.

»Det var ét godt kvartal. Og ja, vi har leveret fire gode kvartaler i træk, men vi mener ikke, at tiden er inde til en opjustering af det langsigtede mål. Jeg kan ikke garantere, at den stærke udvikling, vi er inde i nu, kan fortsætte resten af året,« siger han.

Anders Dam billedd

Endelig må nogle kunder også snart vænne sig til højere priser, selv om bankens indtjening altså stiger og stiger. Netbanken kommer fra 1. juni til at koste 25 kroner per kvartal mens både Visakort og Dankort kommer til at koste 200 kroner årligt pr. kort. Ændringerne gælder for de kunder, der ikke har samlet alle deres forretninger hos Jyske Bank, og som ikke har minimum 100.000 kroner i indlån/depot eller minimum 10.000 kroner i udlån eller kredit i banken.

»Vi har tilpasset os markedsvilkårene. Vi kan ikke være billigst på alle områder, og nu har vi valgt at hæve priserne her. Men det gælder jo kun for de, der ikke samler deres bankforretninger hos os. Gør man det, så vil man fortsat have de samme, lave priser.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen