Berlingske Business

Jubel i andelsforening: Vinder kamp om 400 mio. over kommune

grøndalsvænge billlede
Beboerne i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge kan glæde sig over, at deres boliger er alligevel er omkring en million kroner mere værd i gennemsnit, end hvad Københavns Kommune fastholdte. Foto:

Den lange strid mellem andelsforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune ser ud til at være slut. Københavns Kommune bryder loven ved at fastholde 100 år gammel klausul, siger Statsforvaltningen.

Champagnepropperne kommer til at springe i andelsboligforeningen Grøndalsvænge i aften. Foreningen har således trukket det længste strå i kampen mod Københavns Kommune, og dermed kan andelsboligforeningen lægge knap 400 mio. kr. til værdien af andelsboligerne.

Striden synes afgjort, efter Statsforvaltningen i dag har afgjort, at Københavns Kommune har handlet ulovligt over for Grøndalsvænge.

Københavns Kommune har med en 100 år gammel servitut i hånden fastholdt, at kun andelsforeningens boliger måtte stige i værdi, mens foreningens grunde ikke måtte stige i værdi. Det har foreningen ellers ladet ske siden 2004, hvor Grøndalsvænge købte sig fri af en tilbagekøbsklausul for 80 mio. kr.

grøndalsvænge billede

Håndhævelsen af servitutten betyder, at de 389 grunde i Grøndalsvænge er knap 400 mio. kr. mindre værd end antaget. Men ifølge Statsforvaltningen har kommunen altså slet ikke ret til at håndhæve den gamle klausul.

»Efter Statsforvaltningens opfattelse kan Københavns Kommune således ikke lovligt, efter de regler som Statsforvaltningen påser overholdelsen af, håndhæve bestemmelsen i skødernes punkt 6 om forbud mod fortjeneste ved videresalg af andele i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge,« skriver Statsforvaltningen i afgørelsen.

Statsforvaltningen har anmodet Københavns Borgerrepræsentation om inden to måneder at oplyse, hvad Statsforvaltningens udtalelse giver borgerrepræsentationen anledning til. Kommunen er altså ikke tvunget til at følge afgørelsen.

Dog har Københavns overborgmester Frank Jensen tidligere udtalt til Politiken, at kommunen vil følge Statsforvaltningens afgørelse.

»Hvis Statsforvaltningen vurderer, at kommunen ikke har ret til at håndhæve servitutten, så er det min opfattelse, at vi skal ophøre med at håndhæve den. Så længe vurderingen ikke påvirker vores ret til at håndhæve andre historiske klausuler, hvor kommunen har økonomiske interesser, men alene er knyttet til Grøndalsvænge, så er det min og Socialdemokraternes opfattelse, at så stopper sagen her," udtalte han til avisen.

Kommunalvalg2013

Hos Grøndalsvænge har formand Bjarne Jepsen modtaget nyheden med stor glæde, og han forventer, at Københavns Kommune retter ind efter Statsforvaltningens vurdering af sagen.

»Vi forventer og håber, at kommunen nu lader handling følge ord og dropper sagen. Så vi har på vores advokats opfordring udnævnt 9. september til at være flagdag i Grøndalsvænge,« siger han.

Med håndhævelsen af klausulen var Grøndalsvænge kastet ud i et kæmpe kaos, da mange af boligerne gennem de senere år er handlet til markedsprisen - hvilket altså ifølge Københavns Kommune, der fastholdte den 100 år gamle klausul, var til en for høj pris.

grøndalsvænge

Dermed var der udsigt til, at mange af beboerne i foreningen måtte anlægge sager mod hinanden på kryds og tværs for at forsøge at få nogle af de penge tilbage, som de havde betalt i overpris. Men hvis kommunen vælger at droppe håndhævelsen af den gamle klausul, kan alle disser sager droppes.

»Når man tænker på, at den her sag har kørt i halvandet år, og at hundredevis af familier har hængt i et økonomisk og følelsesmæssigt limbo, så håber og tror vi på en hurtig og klar besked fra kommunen om, at den retter ind,« siger Bjarne Jepsen og tilføjer:

»Det er klart, at vi er ovenud lykkelige med den her afgørelse i hånden. Vi har følt os retsløse og hundredevis af familier har hængt i et juridisk og økonomisk tomrum. Det har været megahårdt for mange. Så vi håber virkelig, at det stopper her.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen