Berlingske Business

Islandsk bank lånte milliarder til ejerne

Krakkede Landsbanki har tabt mellem 12 og 19 mia. danske kr. på tilsyneladende ulovlige lån til ejerkredsen, herunder til Islands rigeste mand, Björgolfur Thor. Finanstilsynet undersøger sagen. Det kan afspore Islands EU-medlemskab.

Den kollapsede islandske storbank, Landsbanki, har tabt adskillige milliarder danske kroner på enorme lån til selskaber, der er ejet af bankens ejere.

Ifølge den islandske TV-station RÚV - øens pendant til DR - har Finanstilsynet mistanke om, at nogle af lånene er større end tilladt. Samtidig er der mistanke om, at bankens regnskaber op til krakket ikke var korrekte, ligesom tilsynet sætter spørgsmålstegn ved udbetalinger af udbytte.

Islands Finanstilsyn er nu i gang med at undersøge disse spørgsmål, og en del af sagerne er allerede overgivet til den særlige anklager, der har ansvaret for retsopgøret oven på øens finansielle kollaps.

I alt har banken lånt omkring 460 mia. islanske kr. - 19 mia. danske - til ejerne, hvoraf mellem 300 og 400 mia. allerede er tabt ifølge RÚV. Tabene overstiger redningspakken fra Den Internationale Valutafond (IMF) og de nordiske lande, som skal bringe Island på fode igen.

Lån til rigmænd
RÚV citerer en anonym kilde i banken og nævner lån til en lang række konkrete selskaber. De er alle ejet af enten Islands rigeste Björgolfur Thor, hans far Björgolfur Gudmundsson, der tidligere ejede fodboldklubben Westham, eller den tidligere CEO i den krakkede Straumur-bank, der også var en del af Björgolfur-familiens dynasti.

Det største lån er på 206 mio. pund - ca. 1,8 mia. kr. - fra Landsbankis engelske afdeling til Björgolfur Thors investeringsselskab Novator Pharma.

Det lån er særligt kontroversielt, fordi banken formentlig tog pengene fra almindelige engelske og hollandske bankkunders indlån i internetbanken Icesave.

Kan afspore EU-medlemskab
Netop hullet efter Icesave er en varmt diplomatisk spørgsmål mellem Island, Storbritannien og Holland, hvor de to sidstnævnte kræver, at den islandske stat kompenserer bankkundernes tab på Icesave.

Islands regering har forhandlet en aftale om kompensation hjem og har hårdt presset udtrykt vilje til, at lade Islands skatteydere hæfte for en privat banks forpligtelser over for private kunder i andre lande.

Både i den islandske befolkning og i parlamentet er der imidlertid stor modstand mod at påtage sig Landsbankis gæld, og parlamentet har indtil videre udskudt afstemingen om aftalen ind til først i august.

Aftalen er imidlertid afgørende for, at Island kan komme ind i EU, ligesom det kan give problemer med IMF, hvis der ikke kommer en afklaring. Den seneste udvikling kan imidlertid øge modstanden mod at kompensere for Landsbankis dispositioner og dermed true Islands vej ind i EU.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen