Berlingske Business

Hvor er amerikanerne i Panama-skandalen?

panama
Påfaldende få amerikanere er foreløbig blevet identificeret i det gigantiske datamateriale, der er blevet lækket fra Mossack Fonseca. Foto:

Få amerikanere er blevet identificeret i det gigantiske sæt data, der er blevet lækket fra det panamanske advokatselskab Mossack Fonseca. Hvor er de henne? Flere bud florerer.

Okay: Du har et historisk stort læk af data om selskaber og privatpersoner, der har gemt formuer væk med hjælp fra et mellemamerikansk advokatselskab. Vi snakker rigmænd og selskaber med en så flosset moral, at de er indstillede på at gå igennem alverdens strabadser med dyre advokatregninger, komplekse skuffeselskaber og tvivlsomme transaktioner for at gemme penge for skattemyndighederne.

Det lugter lidt af Amerika, gør det ikke?

PANAMA-AIR-AIRPORT-TOCUMEN

Faktisk ikke rigtig. For mens gigantiske læk af data fra det panamanske advokatselskab Mossack Fonseca har trukket tråde til toppen af Syrien, Rusland, Storbritannien og Island, så er det foreløbig yderst begrænset, hvad de mange dokumenter har åbenbaret om amerikanernes trang til at gemme penge af vejen i eksotiske skattely.

Foreløbig er 211 amerikanere blevet identificeret i de 11,5 millioner dokumenter. Til sammenligning menes 300 danskere ifølge DR foreløbigt at optræde i det omfattende materiale, og verden har endnu til gode at se den første big shot med amerikansk pas, som er involveret i skandalen.

Skat kaster millioner i skattely-projekt

Så har amerikanerne simpelthen en bedre moral end resten af verden, når det kommer til øvelsen med pligtskyldigt at skulle aflevere de lovpligtige summer hos skattemyndighederne?

Not really, lyder det fra flere amerikanske eksperter i skattespørgsmålet.

Som det har været tilfældet i resten af verden, har en smal skare af amerikanske medier fået adgang til den kæmpestore database, hvor de 2,6 terabyte lækkede data fra Mossack Fonseca gemmer sig. I USA er det de to medier Fusion.net og mcclatchydc.com, der har fået lejlighed til at efterforske de amerikanske forbindelser til det mellemamerikanske skattely.

panama

Hos Fusion stiller man selv det oplagte spørgsmål om, hvorfor der mon ikke er flere amerikanere blandt de mange syndere, og en håndfuld eksperter giver deres bud på, hvorfor det mon forholder sig sådan. Undren skyldes ikke mindst, at det tidligere er blevet anslået, at op mod 150 milliarder dollar hvert år forsvinder fra USA og ud til eksotiske skattely.

Årsagerne er - ifølge de adspurgte eksperter - flere.

Først og fremmest er der den nærliggende forklaring, at alt materialet endnu ikke er rodet igennem af journalisterne, og der kan derfor fortsat gemme sig masser af amerikanere i databasen.

Skat kaster millioner i skattely-projekt rykkere

Don Semensky, en pensioneret agent, der tidligere har stået i spidsen for det amerikanske D.E.A (Drug Enforcement Agency. red.), påpeger derudover, at USA for år tilbage nedsatte det såkaldte FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act), en enhed, der udelukkende havde til formål at fange de mange amerikanere, der hvert år gemmer milliarder af dollars væk i udenlandske skattely.

Enheden har taget i omegnen af fem år at etablere, og det tidsrum har givet de pågældende skattesyndere god tid til at omorganisere sig og skjule de ulovlige aktiviteter bedre, siger Don Seminsky til Fusion.

En tredje og temmelig oplagt forklaring er, at amerikanerne slet ikke behøver at række så langt som til Panama for at finde juridisk manøvrerum til at oprette de tvivlsomme skuffeselskaber. I USA har stater som Delaware, Nevada og Wyoming længe tilladt lignende aktiviteter, og det må trods alt antages at være mindre besværligt at skjule formuen i baghaven end i et udenlandsk skattely.

PANAMA PAPERS

Tag nu eksempelvis Delaware. Staten, der er USAs næstmindste med beskedne 864.000 indbyggere og et areal på størrelse med Sjælland, har længe været kendt for en temmelig fleksibel erhvervspolitik, der har fået titusindvis af selskaber og rigmænd til at oprette de omdiskuterede skuffeselskaber der.

Allerede i 2012 portrætterede New York Times Delaware som et »corporate tax haven«, og avisen kunne for eksempel fortælle om adressen 1209 North Orange Street, der set ude fra ikke gjorde det store væsen af sig, men som på papiret husede intet mindre end 285.000 forskellige selskaber. Bag ved de åbenlyse skuffeselskaber stod tunge drenge som American Airlines, Apple, Bank of America og Coca-Cola.

Fælles for dem alle var, at de lempelige krav drev virksomhederne til at gemme formuer af vejen i staten.

US-"PANAMA-PAPERS"-RENEW-FOCUS-ON-MIAMI-LUXURY-REAL-ESTATE-MARKE

Og når man kan gøre den slags i Delaware, Wyoming, Nevada, Florida m.fl, er der med andre ord ikke den store grund til at søge mod Panama, De Kanariske Øer og Caymanøerne for at finde fred fra skattefar, påpeger de forskellige eksperter hos Fusion.

Og dog kan der alligevel være større fangster på vej med amerikansk vej. Fra Süddeutsche Zeitung, der var det første medie, der kom i besiddelse af de mange data, forlyder det, at der er mere på vej om amerikanske skattesnyltere i den omfattende afsløring.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen