Berlingske Business

Hvidvaskjæger melder 26 Danske Bank-ansatte til estisk politi

onsdag
Den verdenskendte hvidvaskjæger William »Bill« Browder har ifølge Bloomberg meldt 26 Danske Bank-ansatte til det estiske politi. Foto:

Den verdenskendte hvidvaskjæger William »Bill« Browder har ifølge Bloomberg meldt 26 Danske Bank-ansatte til det estiske politi.

26 Danske Bank-ansatte er blevet meldt til det estiske politi. Det skriver Bloomberg, der har fået det bekræftet hos den estiske statsanklager.

»Bekæmpelsen af hvidvaskning af penge er en prioritet for anklagemyndigheden, og hvis de oplysninger, der præsenteres for kontoret, vil fremvise tegn på en forbrydelse, vil det blive undersøgt,« skriver talsmand Kaarel Kallas fra den estiske myndighed i en e-mail til det amerikanske medie.

Det er den verdenskendte hvidvaskjæger William »Bill« Browder fra Hermitage Capital, der står bag politianmeldelsen. Han har allerede tidligere på måneden politianmeldt Danske Bank for bankens rolle i den såkaldte Magnitskij-affære, hvor et stort millionbeløb ifølge Hermitage Capital er blevet hvidvasket gennem Danske Banks estiske fillial.

Følger efter dansk anmeldelse

I begyndelsen af juli bad Hermitage Capital Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, om at gå ind i sagen.

»Vi indgiver den her anmeldelse, fordi de danske myndigheder ikke tidligere har reageret på sagen, som man ellers kunne forvente, at de havde gjort. Vi er af den overbevisning, at Danmark spiller en central rolle i hvidvasken af de kriminelle midler. En forbrydelse som Sergej Magnitskij opdagede og blev slået ihjel på grund af. Vi håber, at retfærdigheden vil ske fyldest,« sagde William Browder dengang til Berlingske.

Den seneste politianmeldelse, der er rettet mod 26 ansatte i Danske Banks estiske filial, blev indgivet af William Browder den 20. juli til Estlands statsanklager Lavly Perling samt til landets Financial Intelligence Unit. William Browder har tidligere forsøgt at overtale myndighederne i Danmark og Estland til at retsforfølge Danske, men i de foregående år var de beløb, der blev anset for at være blevet hvidvasket, ifølge Bloomberg betydeligt mindre.

Større omfang end tidligere

Berlingske har hidtil kunnet afdække, at der er blevet sendt mistænkelige summer for samlet minimum 53 mia. kroner gennem den estiske filial. Danske Bank har hidtil afvist at kommentere specifikke aspekter med henvisning til den interne undersøgelse, som banken er i færd med at udarbejde, og som skulle være afsluttet i september.

Årsagen til William Browder og Hermitage Capitals interesse i hvidvasken skal findes tilbage i 2007. Her var fonden offer for et omfattende tyveri af 1,4 mia. kr., som selskabet havde indbetalt i skatter til den russiske stat. Bag svindelnummeret stod angiveligt organiserede kriminelle og højtstående russiske embedsmænd i bl.a. skattevæsnet.

Hermitage Capitals advokat Sergej Magnitskij døde senere i russisk fængsel under mystiske omstændigheder, hvilket førte til omfattende internationale sanktioner mod flere fremtrædende russere. Lige siden har William Browder og hans researchere forsøgt at opspore bagmændene og pengene. En stor del af dem er sendt gennem konti i Danske Banks estiske filial.

 

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen