Berlingske Business
09:03Danske aktier åbner i svagt plus

Hvidvaskede milliarder fossede gennem danske banker

Bank
Moldinconbank er et omdrejningspunkt for den hvidvask, moldaviske myndigheder mener, har fundet sted. Foto:

Milliarder af kroner, der ifølge myndighederne i flere lande stammer fra kriminalitet, er over flere år overført til konti i Danske Bank og Nordea, der tilhørte lyssky selskaber i skattely. Blandt andet gennem en bank i Moldova. Ifølge ekspert kan bankerne have brudt hvidvaskloven. »Vi har ikke haft styr på det,« erkender Danske Bank. Finanstilsynet går ind i sagen.

Danmarks to største banker trækkes nu ind i en omfattende sag om grænse­overskridende kriminalitet og hvidvask af milliarder af kroner, som undersøges af myndighederne i bl.a. Moldova og Letland.

Ifølge myndighederne i de to lande har et international kriminelt netværk gennem flere år haft held med at skjule milliarder af kroner fra illegale aktiviteter via konti i en række ­store, internationale banker – herunder Nordea Bank Danmark og Danske Banks estiske filial.

Nordea

Samlet er der overført mere end syv milliarder kroner til de danske banker fordelt på flere end 1.700 pengeoverførsler mellem 2011 og 2014. Det viser data om overførslerne, ­Berlingske har fået adgang til i samarbejde med journalistorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) og det russiske dagblad Novaya Gazeta.

Dermed er bankerne ifølge myndighederne blevet misbrugt af de kriminelle bagmænd til at skaffe de illegale penge af vejen i skattely.

»Der er tale om transaktioner af en så ­mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne,« siger Lars Krull, bank­ekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, der har set materialet.

»Det er opsigtvækkende oplysninger, som sår tvivl ved, hvorvidt bankerne har levet op til deres forpligtelser i forhold til hvidvask­lovgivningen. Jeg synes især, at man kan hæfte sig ved beløbets størrelse, og at overførslerne er fortsat over en flerårig periode,« siger Anne Birgitte Gammeljord, advokat og ekspert i hvidvasklovgivningen.

Danske Bank tjener snart penge på Mobilepay

Hvidvaskloven, der skal forhindre, at ­kriminelle kan bruge penge tjent på forbrydelser via de etablerede banker, pålægger bankerne at føre skarp kontrol med udsatte kunder og mistænkelige transaktioner. Hvis ­eksempelvis en kunde i et skattelyland pludselig modtager store beløb fra et fattigt land som eksempelvis Moldova, hvor risikoen for hvidvask ifølge bankerne er høj, skal sagen indberettes til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet Bagmandspolitiet, der har til ­opgave at efterforske sagerne.

Stjålne penge

Bankdataene viser, at pengene typisk er overført fra britiske skuffeselskaber med konti i to banker i Moldova og Letland. Ifølge myndighederne i de to lande er disse selskaber stiftet af bagmændene med henblik på at hvidvaske penge fra kriminalitet i blandt andet Rusland.

Danske Bank tjente 19, 9 milliarder på bundlinjen i 2016 Trods

Modtagerne af pengene har typisk været ­selskaber i skattely som Seychellerne og ­Panama, der altså har haft konti i de to danske banker.

»Målet med den her manøvre var at få penge ud af Rusland, og der skulle findes en mere eller mindre legal måde at gøre det på,« siger Maija Treja, underdirektør i det lettiske finans­tilsyn. Om pengenes oprindelse siger hun:

»Det er åbenlyst, at pengene er enten stjålne eller kommer fra anden kriminel aktivitet,« ­siger hun til den finske tv-station YLE, som Berlingske samarbejder med om dækningen af sagen.

Woman paying in restaurant

Eksperter undrer sig over, at transaktionerne uhindret er fortsat over flere år.

»Der er ganske enkelt ingen saglige årsager til, at et selskab i Storbritannien overfører ret store summer via en bank i Moldova til en ­konto i en dansk bank, der tilhører et selskab i et ­skattely som Panama. Det er helt galt,« siger Lars Krull.

»Det er svært at forstå, at ingen – hverken myndigheder eller banker – har fået det her stoppet på den ene eller anden måde,« siger han.

Sagen kommer i forlængelse af flere af­sløringer af bankernes rolle i skattefusk. I 2013 kom de såkaldte offshore-leaks, der afslørede skattesvindlere verden over. Siden fulgte Luxleaks i 2014, som afslørede hemmelige skatteaftaler i Luxembourg. Og i foråret 2016 kom de såkaldte »Panama Papers«, der bl.a. viste, hvordan Nordea hjalp kunder med at indrette sig i skattely. En sag, der i sidste uge førte til en lammende kritik mod bankerne i en redegørelse fra Finanstilsynet.

Danske Bank tjente 19, 9 milliarder på bundlinjen i 2016 Trods

De nye data giver et helt unikt indblik i, hvordan mistænkelige overførsler til skattely uhindret og systematisk er foregået over flere år, siger Lars Koch, international chef og skatteekspert i ulandsorganisationen Oxfam Ibis.

»Det er påfaldende, at der altid dukker ­beskidte hemmeligheder op om danske banker, når disse læk sker,« siger han og peger på, at bankerne i forbindelse med de tidligere ­lækager har forsikret offentligheden om, at de har fået styr på deres kunder.

»Bankerne hævder, at de lever op til deres samfundsansvar og arbejder mod hvidvask og skatteunddragelse. Nu har vi data, der viser, at Nordea og Danske Bank efter alt at dømme ikke har levet op til det i 2012, 2013 og 2014. Det virker, som om at der ingen sammenhæng er mellem, hvad bankerne siger i skåltalerne, og hvad de gør i virkeligheden,« siger han.

NORDEA-RESULTS/

Danske Bank var foretrukket

Bagmændene har også benyttet andre internationale banker, men især Danske Banks ­estiske filial blev flittigt benyttet. Banken er nummer tre på listen over banker, der har modtaget flest penge i sagen, viser det samlede ­datamateriale. Knap syv milliarder kroner fordelt på over 1.500 transaktioner er endt på ­konti i banken. For Nordea Danmark er beløbet omkring en kvart mia. kroner fordelt på knap 200 transaktioner.

BM

I Danske Bank erkender man, at kontrollen har svigtet:

»Vi har ikke haft styr nok på den her type af kunder og ikke været gode nok til at overvåge mistænkelige transaktioner i den estiske filial. Det har vi siden rettet op på, men der er gået for lang tid, før vi har fået lukket det her ned. Status er nu, at alle de her kundeforhold på nær én er afviklet,« siger Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank.

07BUSPix-Frank-Vang-Jensen-.jpg

Han fortæller, at banken i 2014 opdagede de mistænkelige kundeforhold. Da banken ikke kunne få bekræftet, at overførslerne var ­legitime, valgte man at lukke kundeforholdene ned og melde sagerne til myndighederne. Siden er der strammet gevaldigt op på hvid­vaskovervågningen, og ledelsen i Estland er skiftet ud.

»Det er bestemt en alvorlig sag for os, og vi vil naturligvis gerne undgå den her type ­sager. Vi vil ikke misbruges til hvidvask,« siger ­Flemming Pristed, der understreger, at problemet har været isoleret til den estiske filial.

Nordea har strammet op efter »mangler«

I Nordens største bank, Nordea, røg pengene især ind på konti i den danske del af banken. Banken har ikke svaret på, om man har reageret på de mistænkelige transaktioner og indberettet dem til myndighederne, som loven kræver det.

I mange handeler indgår'sorte penge'.

»Af hensyn til vores kunders fortrolighed er det vores politik ikke at kommentere på ­specifikke kunder og deres transaktioner,« ­siger pressechef Stine Wind.

Hun pointerer dog, at de pågældende transaktioner skete før, at banken iværksatte omfattende ændringer »efter tidligere tiders mangler på hvidvaskområdet«.

Under en håndfuld af kunderne i materialet er fortsat kunder i banken, skriver hun – dog uden at oplyse, hvorfor antallet er nedbragt.

»Vi tager arbejdet med at sikre vores kunder, samfundet og os selv mod hvidvask meget ­alvorligt, og investerer kraftigt i området. Vi har absolut ingen interesse i, at vi bliver brugt som platform for hvidvask eller kriminelle handlinger,« siger Stine Wind.

xx

Tilsyn tager affære

Berlingske har forelagt materialet for Bagmandspolitiet og Finanstilsynet. Fungerende politiinspektør, Thomas Anderskov Riis, ­afviser at kommentere konkrete detaljer, men siger, at Bagmandspolitiet vil følge sagen tæt sammen med Finanstilsynet. Finanstilsynets ­direktør Jesper Berg siger, at man på baggrund af Berlingskes henvendelse tager affære:

»Da der kan være tale om en større ny hvidvasksag, som rækker ud over Danmarks grænser, er Finanstilsynet i dialog med relevante tilsynsmyndigheder i andre lande om sagens udvikling.«

17BUSKoebenhavn-Firmaet-bag.jpg

Sagen har tråde tilbage til 2014, da det kom frem i flere europæiske medier, at op imod 20 mia. dollars – over 110 mia. kroner – var blevet hvidvasket gennem de to banker Trasta ­Komercbanka og Moldindcon i henholdsvis Letland og Moldova. Pengenes oprindelse er endnu ikke fastslået, men efterforskningen peger på, at de stammer fra kriminalitet i bl.a. Rusland. Bagmændene havde angiveligt held med at forklæde de illegale midler som til­bagebetaling for misligholdte lån. En manøvre, der bl.a. omfattede skuffeselskaber verden over, fiktive lån og hjælp fra 14 moldaviske dommere, der nu er anholdt og tiltalt.

Herfra blev pengene så kanaliseret til stribe­vis af store banker i resten af Europa, hvoraf Nordea og Danske Bank altså er to af de implicerede banker.

Også storbanker som tyske ­Deutsche Bank og britiske HSBC har været mål for pengene.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen