Berlingske Business

Hvad handler Eik Banks skattesag om?

jørn astrup
Færøske Eik Bank har ansøgt om og fået bevilget et skattefradrag til en værdi af 90 mio. kr. af de færøske skattemyndigheder, TAKS. Men ifølge Jørn Astrup, der indtil for nylig var bestyrelsesmedlem i Eik Bank, er skattefradraget næppe berettiget. Også Eik Banks eksterne revisorer, revisionsselskabet KPMG, sår tvivl om berettigelsen. Arkivfoto. Foto:

Spørgsmål og svar om Eik Bank-sagen.

§ Hvad handler sagen om?

Færøske Eik Bank har ansøgt om og fået bevilget et skattefradrag til en værdi af 90 mio. kr. af de færøske skattemyndigheder, TAKS. Men ifølge Jørn Astrup, der indtil for nylig var bestyrelsesmedlem i Eik Bank, er skattefradraget næppe berettiget. Også Eik Banks eksterne revisorer, revisionsselskabet KPMG, sår tvivl om berettigelsen.

eik bank

§ Hvorfor skulle det ikke være berettiget?

Jørn Astrup mener, at banken forsøger at få fradrag for et tab, som banken aldrig har haft.

§ Hvordan hænger det sammen?

Det oprindelige Eik Bank gik konkurs i 2010 og blev overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet. Finansiel Stabilitet indskød to mia. kr. i et nystiftet selskab, som overtog bankens aktiver og passiver. Efter en gennemgang af aktiverne i den konkursramte Eik Bank nedskrev Finansiel Stabilitet aktiverne med 500 mio. kr. Dette tab blev dækket af landets banker i henhold til Bankpakke 1.

Efterfølgende købte det færøske selskab TF Holding, hvad man kan kalde det nye Eik Bank, af Finansiel Stabilitet. Eik Banks nye ledelse og bestyrelse mener, at nedskrivningen på de 500 mio. kr. kan trækkes fra i den nye banks skattepligtige indkomst. Det er Jørn Astrup ikke enig i. Han mener ikke, at den nye bank kan få fradrag for et tab, som Finansiel Stabilitet (i sidste ende landets banker) allerede har afholdt – og trukket fra i skat.

01BUSPix-Eik-Bank.jpg

§ Hvorfor har TAKS så godkendt skattefradraget?

Jørn Astrup mener, at TAKS har godkendt fradraget på et uoplyst grundlag.

§ Har Eik Banks ledelse og bestyrelse fået skattefradraget gennemført i ond tro?

Det er der ingen beviser for. Ledelsen og bestyrelsen har spurgt TAKS, om der var grundlag for et skattefradrag i den pågældende situation, og det har TAKS sagt ja til. Spørgsmålet er, om Eik Banks ledelse og bestyrelse bevidst har undladt at give TAKS alle de fornødne oplysninger. Eik Banks bestyrelsesformand, Torben Nielsen, siger, at de har givet TAKS alle oplysninger.

BT

§ Kan TAKS finde på at omgøre en allerede truffet afgørelse?

Det er for tidligt at sige. Torben Nielsen erkender dog, at en uvildig gennemgang af sagen har vist, at den paragraf i den danske lovgivning, som ifølge Eik Bank skulle berettige skattefradraget, ikke er implementeret i færøsk skatteret.

§ Hvad sker der så i sagen nu?

TAKS har fået bemærkninger fra Jørn Astrup og KPMG og er nu ved at undersøge, om de skal trække godkendelsen af skattefradraget tilbage, eller om de skal fastholde godkendelsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen