Berlingske Business
17:05Entreprenøraktie lukker i højeste kurs nogensinde

Herreløse milliarder skal tøjles

Herreløse milliarder skal tøjles - 1
Foto:

Foreningen Realdania har tabt 19 mia. kr. Men trods de enorme tab svæver Realdania uden offentligt tilsyn at nogen art. Erhvervsminister Lene Espersen har igangsat et udredningsarbejde, som kan resultere i strammere styring. Sideløbende trues Realdania af retssag.

En af landets største og mægtigste pengetanke, foreningen Realdania med 180.000 medlemmer, risikerer at blive mødt af en opslidende retssag om foreningens forretningsgrundlag. I så fald en retssag i milliardstørrelsen. Realdania har tabt 19 mia. kr. de seneste to år, men trods de enorme milliardtab svæver pengetanken uden kontrol og tilsyn.

Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) er gået ind i sagen og vil have dette meget uregulerede område med de herreløse milliarder kulegravet. Ministeren har derfor anmodet Finanstilsynet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om en redegørelse for »reglerne for og tilsynet med foreninger, der tidligere har været realkreditinstitutter.«

Denne redegørelse skal afleveres umiddelbart efter sommerferien, hvorefter det skal afklares, hvordan tilsynet med de herreløse milliarder kan skærpes.

Orla Hav fra Socialdemokraterne siger, at han i den grad undrer sig over, at der ikke er tilsyn og kontrol med disse fritsvævende foreninger. Derfor ser han meget frem til Lene Espersens udredning, som han mener må danne udgangspunkt for enten en præcisering af tilsynspligten eller ny lovgivning.

»Der findes åbenbart ikke spilleregler og tilsynsforpligtelse for en forening som Realdania. Det er jeg meget forundret over. For mig at se er der tale om en slags offentlige penge, og når vi nu ser, at Realdania har tabt så enorme summer på en enkelt investering (Danske Bank, red.) så er det uforståeligt, at der ikke er tilsyn med foreningens investeringer.«

Årtiers bidrag
Milliarderne opsamlet i Realdania stammer fra årtiers indbetalte bidragssatser fra flere hundrede tusinde låntagere i Realkredit Danmark. Pengene blev aldrig betalt tilbage til boligejerne men indkapslet i Realdania. For to år siden var formuen 32 mia. kr., men den er med de seneste to års tab skrumpet ind til 13 mia. kr.

Kritikere hævder, at pengetanken går langt ud over sine vedtægtsbestemte formål og med disse foreningspenge konkurrerer på livet løs med private virksomheder. Men eftersom der i realiteten ikke er noget tilsyn med Realdania, er der ingen offentlige myndigheder, der bekymrer sig om Realdanias efterhånden meget omfattende erhvervsaktiviteter eller dens investeringer.

Realdania har en bitter sag kørende med Fredericia Skibsværft om retten til havneområdet i Fredericia. Værftet kæmper med næb og klør mod at blive smidt ud fra havneområdet, således at kommunen og Realdania kan bygge boliger på det attraktive område. Et projekt til over en mia. kr.

Poul Hvilsted, Horten Advokaterne, er advokat for Fredericia Skibsværft, og han understreger, at de har taget de indledende skridt til en konkret retssag. Foreløbig forsøger han at finde ud af, hvem der har tilsyn med Realdanias aktiviteter.

»For os at se er alle økonomiske love i denne sag sat ud af kraft. Normalt er der jo meget strenge tilsyn med almindelige fonde. Realdania fungerer og markedsfører sig som en fond uden at være det. Ingen vil åbenbart kendes ved tilsynsansvaret, og derfor har vi henvendt os til Civilstyrelsen for at få en afklaring.«

Advokat Hvilsted siger, at værftet er klar til at gå hele vejen og tage en retssag mod Realdania for at have gået ud over sine vedtægtsbestemte formål.

Både Civilstyrelsen og Finanstilsynet afviser at føre tilsyn med Realdania. Og også Erhvervs- og Selskabsstyrelsen melder hus forbi.

»Realdania er en forening reguleret efter en lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, der er en registreringslov for bl.a. en sådan forening,« siger kontorchef Jytte Heje Mikkelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det betyder, at eksempelvis årsregnskabet sendes ind til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, men at denne styrelse ikke har tilsyn med foreningen.

Realdania skriver selv i sit 2007-regnskab: »Det retlige grundlag bygger på visse bestemmelser i lov om finansielle virksomheder, og Realdania er underlagt tilsyn af økonomi- og erhvervsministeren.«

Det afvises dog af specialkonsulent Anders Fugmann fra ministeriet.

Han understreger, at »ministeriet ikke er kompetent til at vurdere, om Foreningen Realdanias aktiviteter, herunder dem på Fredericia Havn, er i overensstemmelse med Foreningen Realdanias vedtægter.«

»Dette er en tvist, som henhører under domstolenes kompetence,« lyder altså afvisningen fra Lene Espersens ministerium.

Uforstående direktør
Adm. direktør i Realdania, Flemming Borreskov, forstår ikke kritikken af, at foreningen er uden tilsyn.

»Tilsynet er repræsentantskabets 109 medlemmer. Det er et langt stærkere tilsyn end et offentligt tilsyn,« siger han og kalder foreningens reræsentantskab for en »stærk kontrolmekanisme.« Kritikere har dog tidligere udtrykt tvivl om dette medlemsdemokrati.

Det er ikke lykkedes at få Realdanias formand, Jean Brahe, i tale, men Flemming Borreskov siger, at angrebet fra advokat Hvilsted mest af alt ligner et politisk skrift. Borreskov imødeser - ikke overraskende - en eventuel retssag med sindsro. »Men jeg tror heller ikke, at det kommer så langt.«

Han vil derudover afvente politikernes afgørelse og så selvfølgelig rette ind efter, hvad Christiansborg og embedsmændene måtte komme frem til.

Men Flemming Borreskov lægger ikke skjul på, at Realdania er meget tilfreds med sin status som forening og i sine høringssvar vil argumentere for, at det skal fortsætte.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen