Berlingske Business

Her er Danske Banks nye ambitiøse plan

thomas borgen
Overskrift
Danske Banks adm. direktør Thomas Borgen Foto:
 
 

Som en marathonløber har Danske Bank smidt vægt og overflødig muskelmasse. Derfor forventer Danske Banks topchef Thomas Borgen at løbe hurtigere allerede i 2018

Danske Bank topchef Thomas Borgens nye og store plan vil komme under pres hele dagen. For han har nu fremlagt mere præcise og ambitiøse finansielle mål, som tirsdag bliver præsenteret i bankens årsregnskab.

Danske Banks

Det centrale er, at Danske Banks egenkapitalforrentning efter skat skal op og ligge på »over 12,5 pct. senest i 2018«. Det er vældig ambitiøst for banken. Særligt i en tid da de lave renter gør det sværere at drive bankdrift, fordi bankkunderne jo forventer at få en vis rente for at sætte penge i banken. Men for mange af de store danske banker koster det de facto penge at have kundernes penge stående, fordi Nationalbankens toneangivende renter nu er negative. Og ingen bankdirektør har endnu turdet at opkræve såkaldte minusrenter, hvor kunderne altså afkræves en negativ indlånsrente.

Thomas Borgen

Baggrunden for Danske Banks opjustering af målet er som sådan negativ, fordi banken i fjerde kvartal nedskrev 9 mia. kr. på de tilbageværende værdier i primært den finske bankforretning, som blev købt i 2006 for 30 mia. kr. Det gør egenkapitalen mindre og derfor bliver det lettere at opnå en høj forrentning. Det kan sammenlignes med en lettere løber, som kan løbe stærkere.

Men de detaljer i planen, som Thomas Borgen fremlægger, er ikke særlig konkrete. Borgen bruger formuleringen »vi vil igangsætte en række initiativer« og liner derefter en række punkter op, som skal trodse de svære konjunkturer:

»Vi tror dog på, at de finansielle resultater kan forbedres ved fortsat at fokusere på at øge kundetilfredsheden og udvikle nye produkter samt optimere sammensætningen og prisfastsættelsen af eksisterende produkter,« lyder det fra Borgen.

Hertil kommer, at Danske Bank vil øge indtjeningen i Sverige og Norge. Et tredje og væsentligt ben er den forbedrede kreditvurdering i Danske Bank, der skal bruges til at få flere forretninger ind i Danske Banks erhvervskundeforretning.  Her skal forretningsmodellen ændres, så Danske Bank kan tjene flere penge uden at holde så meget kapital.

Også datterselskaberne Danske Capital og Danica Pension skal skæppe i kassen i Danske Bank i de kommende år.

For Danske Banks medarbejdere stiller Thomas Borgen ikke umiddelbart en stor fyringsrunde i udsigt:

»Vi fastholder vores fokus på stram omkostningsstyring og optimal anvendelse af ressourcerne. Dette vil også bidrage væsentligt til at forbedre de finansielle resultater.«

Desuden satser Thomas Borgen på lidt medvind i form af lavere udgifter til at finansiere forretningen, fordi banken nu endelig har fået en bedre kreditvurdering. Han satser også »et lavt niveau« på nedskrivninger. Denne post har ellers kostet Danske Bank snesevis af milliarder under finanskrisen.

Thomas Borgens store plan er altså en samlet pakke, hvori »alle forretningsenheder forventes at
bidrage til den øgede egenkapitalforrentning, ligesom arbejdet med at opnå en bedre kapitalanvendelse og lavere fundingomkostninger også forventes at have en positiv effekt.«

Danske Banks

Danske Bank

DANICA

Thomas Borgen

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen