Berlingske Business

Hellerup Finans kan være på randen af konkurs

Torben Jensen, Hellerup Finans
Torben Jensen og Hellerup Finans har afleveret et ny og revideret regnskab, der blotlægger store udfordringer for den omstridte virksomhed. Foto:

I et nyt revideret regnskab erkender Hellerup Finans, at der er "væsentlige usikkerheder om selskabets fortsatte drift". Både resultat og egenkapital er i minus.

En virksomheds regnskab kan groft skåret se ud på to måder: Der er dem, hvor tallene skal afkodes og nærstuderes; hvor historien måske ligger i en stigende omsætning eller en let skrumpende egenkapital, og hvor den helt oplagte konklusion kan være svær at drage.

Og så er der de regnskaber, hvor alle pile peger i samme retning, og hvor konklusionen er fuldstændig entydig. Hellerup Finans har lige afleveret et regnskab i sidstnævne kategori. Den omstridte investeringsvirksomheds - som finansmanden Torben Jensen stiftede - regnskab for 2014/15 blotlægger en forretning, som kort og godt er i knæ.

Torben Jensen, Hellerup Finans

Lad os starte med anledningen for det nye regnskab, som er kuriøs nok i sig selv: Tilbage i november sidste år blev regnskabet første gang færdiggjort og underskrevet i samarbejde med den daværende revisor, BDO, men inden året var omme, tog revisionsfirmaet den dramatiske - og temmelig uhørte - beslutning at stoppe samarbejdet med Hellerup Finans, da man følte sig »misbrugt« af investeringshuset.dundrende underskud og negati

I januar tilknyttede man EY som ny revisor, der efter »grundige procedurer« valgte at sige ja til at revidere selskabet, og som straks påbegyndte et større arbejde med at endevende forretningen. Det er blandt andet resultatet af det arbejde, der nu foreligger i et nyt regnskab, som mandag blev tilgængelig på cvr.dk.

Torben Jensen, Hellerup Finans

EY tager også sine forbehold i regnskabet. I afsnittet under »den uafhængige revisors erklæringer« noterer revisorerne fx, at »selskabet har i strid med kildeskatteloven ikke foretaget korrekt indberetning..« og »selskabet har ikke overholdt bogføringsloven i relation til visse registringer«, og det bemærkes, at ledelsen i Hellerup Finans kan »ifalde ansvar herfor«.

På sin egen hjemmeside skriver Hellerup Finans, at man har konstateret »flere fundamentale fejl« i det oprindelige regnskab, og at de påvirker resultatet negativt.

Torben Jensen, Hellerup Finans

Det ligner en mild underdrivelse. Årets resultat lød i det oprindelige regnskab på et plus på 23 millioner kroner. Det er nu forvandlet til et minus på 46 millioner kroner. Egenkapitalen synede velvoksen og sund med en størrelse på 85 millioner i det oprindelige regnskab. I den nye udgave står den i minus 15 millioner kroner.

»Ledelsen vurderer, at der er væsentlige usikkerheder om selskabets fortsatte drift,« konstaterer direktør Jesper Gotfredsen i ledelsesberetningen. Via sit moderselskab forsøger Hellerup Finans nu at sælge erhvervsobligationer for i alt 60 millioner for at rejse kapital, samtidig med at alle porteføljeselskaber i øjeblikkes forsøges afhændes.

25BUSPix1-Torben-Jensen-Hel.jpg

To eksperter siger enstemmigt til finans.dk, at Hellerup Finans syner af en virksomhed i dyb krise.

»Situationen er alvorlig. Som revisor erklærer i den korrigerede årsrapport, så er fortsat drift betinget af, at ledelsens plan for etablering af likviditet lykkes,« siger professor Claus Holm fra Aarhus Universitet til finans.dk.

I regnskabet dvæler man også ved den »mediestorm«, virksomheden var igennem i løbet af december og januar, hvor særligt Finans.dk og Berlingske Business afdækkede en række kuriøse og enkelte tilfælde ulovlige metoder i firmaet. Tilbage i januar blev Hellerup Finans politianmeldt af Finanstilsynet for at overtræde loven om handel med værdipapirer.

25BUSPix1-Torben-Jensen-Hel.jpg

I maj kom det så frem, at selskabet og Torbens Jensens holdingselskab havde gjort sig skyldige i ulovligt aktiesalg for 70 millioner kroner, hvilket resulterede i bøder på en kvart million kroner, der er blevet betalt.

I det nye regnskab noterer ledelsen sig, at man ønsker at være mere »transparent, ligesom man igen vil fokusere på honorarbaserede ydelser. Selskabet, der har til huse i Hellerup, beskæftiger i 30 medarbejdere. På samme tid sidste år havde man 45 medarbejdere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen