Berlingske Business

Har du fået længere til banken? Her lukker flest filialer

05BUSSydbank-og-Nordea.jpg
Niro Invest forudser, at yderligere 116 bankfilialer vil blive lukket i de kommende år. Disse to bankflilialer ligger på Kongens Nytorv i København, hvor der ligesom på Frederiksberg er betydeligt flere kunder om hver filial end i resten af landet. Foto: Erik Refner

Siden 2011 er nøglen blevet drejet om i godt hver fjerde filial, og bankerne er ikke færdige med at skære ind til benet, spår ny rapport.

Der bliver længere og længere mellem bankfilialerne i Danmark. I 2011 var der 1.690 filialer på landsplan. I 2014 var der kun 1.253.

Det svarer til, at godt en fjerdedel er forsvundet, viser den toneangivende Niro-rapport, der årligt tager temperaturen på den danske bankverden.

Ifølge formanden for bankernes fagfore-ning Finansforbundet, Kent Petersen, er de mange lukninger et udtryk for, at finanskrisen har tvunget bankerne til at skære ind til benet, blandt andet ved at reducere antallet af filialer. Med til billedet hører også, at omkring 70 pengeinstitutter er forsvundet i løbet af krisen, ligesom den digitale udvikling har flyttet en del af de fysiske aktiviteter i banken over på nettet, forklarer han.

Men langtfra alle landsdele er lige hårdt ramt af filialdød. Der er nemlig stor forskel på fordelingen af filialer rundt i landet. I København og på Frederiksberg må i gennemsnit 6.969 personer deles om én filial, mens der i Midt- og Vestjylland bare er 2.755 personer pr. filial.

04BUSDen-Jyske-Sparekasse.jpg

Flere lukninger i Jylland og på Fyn

Det er ifølge Nicholas Rohde, indehaver af Niro Invest og manden bag rapporten, udtryk for, at visse regioner stadig er over-banked. Derfor forudser han, at der kommer flere filiallukninger i fremtiden.

»Det er svært at sige, hvilke banker der vil lukke filialer i fremtiden, men blandt andre Den Jyske Sparekasse har indikeret, at den vil lukke seks filialer i år,« siger Nicholas Rohde.

Han vurderer, at hovedparten af filiallukningerne kommer til at ske i Jylland og på Fyn. Da kundeunderlaget her er meget lavt sammenlignet med eksempelvis Sjælland, er det nemlig svært at retfærdiggøre de mange filialer i forhold til indbyggertallene.

Nicholas Rohde forventer derfor, at yderligere 116 filialer må lade livet i de kommende år. Tallet er baseret på, at det optimale kundeunderlag per filial svarer til det i Storkøbenhavn, hvor der i gennemsnit er 5.097 personer om hver filial. Ud fra den beregningsmetode må især borgerne i Midt-, Vest- og Nordjylland forberede sig på, at der måske bliver længere til banken.

Det høje antal filialer i Jylland og på Fyn skyldes blandt andet, at der er mange små pengeinstitutter, som ofte kun består af tre-fire filialer. Derfor er der kort og godt ikke så mange filialer at lukke, hvis banken fortsat skal eksistere, forklarer Nicholas Rohde.

Han anbefaler desuden, at pengeinstituttet nøje vurderer potentialet i den enkelte filial, før man drejer nøglen om. Det kan for eksempel vise sig særdeles rentabelt at være til stede i en lille by, hvis det er den eneste filial i byen.

Vestjysk Bank

Nye filialer i Ringsted og Holbæk

Også Kent Petersen peger på, at netop lokal tilstedeværelse har stor betydning i forhold til at understøtte erhvervslivet i det pågældende område.

»Min oplevelse er, at jo mere vi fjerner os fra det lokale miljø, jo sværere bliver det at have forståelse for lige netop de markedsmekanismer, der gælder i det område,« siger han.

Netop lokal tilstedeværelse er en væsentlig årsag til, at Arbejdernes Landsbank de senere år er gået imod strømmen og har åbnet nye filialer. Siden 2010 er otte kommet til, så banken i dag har 71 filialer. Sidste skud på stammen er lige åbnet i Ringsted, og snart følger endnu en i Holbæk.

»Hvis man skal dyrke en markedsandel, kræver det en filial i området,« siger ordførende direktør Gert R. Jonassen, som understreger, at den personlige betjening er væsentlig, og at det derfor er vigtigt for banken både at være til stede fysisk og digitalt.

»Det kan betale sig at åbne, hvor vi ikke er i forvejen. Men man skal huske at se på, hvor man kommer fra. De store har måske mange filialer i én by i forvejen, og derfor er det mere oplagt at lukke,« siger Gert R. Jonassen, der regner med at nå op på omkring 73 filialer inden årets udgang.

Landmænds gæld skræmmer banker

Spørger man Finansforbundets formand, er fremtidsudsigten da også mere optimistiske, end den Nicholas Rohde ser i sin krystalkugle. Han tror, at grænsen for, hvor mange filialer der skal lukkes, er nået.

»Der er behov for at være til stede ude i de forskellige miljøer, hvor vores kunder er. I sidste ende er det kontakten og relationen mellem kunde og medarbejder, der er afgørende for, at en finansiel sektor har en værdi i et samfund.«

Kent Petersen mener desuden, at det havde været mere retvisende at sammenholde antallet af kunder per medarbejder frem for per filial.

»Det koster væsentligt mere at have en filial på Strøget i København end en i Lemvig. Dels på grund af beliggenhed, dels på grund af antallet af medarbejdere, der skal til for at drive en filial,« siger han og understreger, at det derfor er helt naturligt, at koncentrationen af både kunder og personale per filial i storbyen er højere end i landdistrikterne.

Samtidig er der markant forskel på, hvor stort et areal filialerne dækker. København og Frederiksberg har eksempelvis 98 filialer til et areal på knap 95 kvadratkilomter (godt en filial per kvasdratkilomter), mens de 206 filialer i Midt- og Vestjylland er spredt over 8.728 kvadratkilometer (knap en filial per 42 kvadratkilometer).

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen