Berlingske Business

Hårdt presset bank reddet af salg af filialer

billede østjydsk
Østjydsk Bank præsenterer et overskud på syv mio. kr. i første kvartal 2015, men banken er stadig økonomisk presset. Foto:

Østjydsk Bank kommer ud af første kvartal 2015 med et overskud på syv mio. kr. før skat, som kun er sikret via et salg af to filialer. Nedskrivningerne plager fortsat den økonomisk pressede bank.

Østjydsk Bank er hårdt presset økonomisk, men banken kan alligevel præsentere et overskud på syv millioner kroner før skat for første kvartal 2015. Resultatet skyldes i høj grad, at banken har solgt to filialer i hhv. Randers og Gjerlev, som har indbragt banken 73,1 mio. kr. i goodwill.

Det er en kærkommen indtægt i banken, der kæmper med indtjeningen i bankdriften. Således er netto rente- og gebyrindtægterne faldet til 37,2 mio. kr. i første kvartal 2015 mod 54,1 mio. kr. i samme periode sidste år.

Samtidig kæmper banken fortsat med store nedskrivninger, og et netop afsluttet besøg af Finanstilsynet medfører, at Østjydsk Bank nedskriver 68,4 mio. kr. på udlånene i første kvartal mod nedskrivninger på 18,1 mio. kr. i første kvartal 2014. Det er særligt landbruget, der tynger i udlånsbøgerne i Østjydsk Bank.

»Udfordringerne i dansk landbrug og dermed også i de landbrugsrelaterede virksomheder er fortsat til stede og udgør ca. halvdelen af bankens nedskrivninger på de signifikante eksponeringer. Vi kan dog konstatere, at den igangværende oprydningsproces har mindsket behovet for nedskrivninger på bankens øvrige eksponeringer betydeligt sammenlignet med de seneste 3 år, og jeg har noteret mig, at Finanstilsynet anerkender, at banken har arbejdet målrettet på at forbedre kreditstyringen, der allerede er forbedret væsentligt,« siger Max Hovedskov, adm. direktør i Østjydsk Bank.

På den baggrund har Max Hovedskov forhåbninger om, at banken - efter tre år med betydelige tab - kan aflægge et positivt årsregnskab i 2015.

Artiklen fortsætter under TV-indslaget

 

I den nyligt offentliggjorte bankanalyse "Den Danske Pengeinstitutsektor 2014", hvor landets pengeinstitutter risikovurderes, kommer Østjydsk Bank ud med den næstdårligste score blandet pengeinstitutterne. Og kvartalsregnskabet bekræfter da også, at Østjydsk Bank fortsat har en skrøbelig polstring.

Kapitalprocenten udgør pr. ultimo marts 2015 14 pct., hvilket er blot 0,8 procentpoint over det af Finanstilsynet fastsatte solvenskrav på 13,2 pct. Økonomien er fortsat så dårlig i banken, at banken skal udarbejde en genopretningsplan til Finanstilsynet.

»Østjydsk Bank forbliver desværre uændret under genopretning, da banken fortsat ikke lever op til kravene om kapitalens sammensætning. Det medfører, at vi fortsat er underlagt dispositionsbegrænsende foranstaltninger.  I konsekvens heraf må banken fortsat ikke betale udbytter til aktiekapitalen samt renter på hybrid kernekapital og anden ansvarlig kapital. Banken vil i den nye genopretningsplan, som fremsendes til Finanstilsynet, arbejde med tiltag, der skal søge at sikre, at banken atter vil kunne overholde gældende krav til kapitalens sammensætning,« siger Max Hovedskov.

Banken fastholder forventningerne om et resultat før kursregulering og nedskrivninger i 2015 i niveauet 130-145 mio. kr.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen