Berlingske Business

Gyser i landbruget rammer banker hårdt

26BUS20090615-111611-5.jpg
Der er sorte udsigter for mange landmænd, efter at afregningspriserne på mælk og svinekød er banket helt i bund. Afvikling af hundredevis af landbrug kan koste bankerne mange millioner i 2015. Arkivfoto: Annelene Petersen

En af landets førende bankeksperter forventer, at landbruget i det kommende år bliver grimt for bankerne. Sektorens egne eksperter mener også, at det ser skidt ud.

Bankerne har stadig til gode at tabe milliarder på krisen i landbruget. Sådan lyder vurderingen fra en af de eksperter, som følger den kommende sæson for bankregnskaber tættest. Det er Nicholas Rohde, som driver Niro Invest, der hvert år udgiver en detaljeret rapport om bankernes situation.

»Landbruget kommer til at være den branche, der vil få størst opmærksomhed. Der kan blive tale om betydelige, nye nedskrivninger. Nogle banker kan få det svært, fordi deres buffere er væk, og det kan blive nødvendigt for dem at skaffe flere penge for eksempel ved at gå til aktionærerne. Men det er ikke blevet nemmere,« siger han.

Også hos landbrugets egne eksperter er man bekymrede for situationen. Det gælder blandt andre erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges, der tidligere hed Videncenter for Landbrug. Han bekræfter, at der for den gruppe af landmænd, der ikke kan fortsætte, vil være tale om store tab for bankerne:

»Der er ingen tvivl om, at jorden er den nemmeste at omsætte. Men skal banken bevare værdien af sit pant bedst muligt, skal produktionen fortsætte.«

Klaus Kaiser oplyser, at der de seneste år har været to-tre procent af landbrugsbedrifterne, der er blevet afviklet hvert år, men tempoet kan forventes øget i den nuværende krise. Værst er det selvsagt for de landmænd, der har været uheldige, og som ikke har haft penge til at investere:

»Det værste er jo dem, der end ikke har haft penge til at investere i gode tider. Deres gårde er nedslidte, og de bliver svære at omsætte. Men der er også kriseramte landmænd, som har haft et højt investerings-niveau, men hvor gælden er vokset fra dem, ligesom der er landmænd, som har spekuleret for meget i schweizerfranc eller indgået renteswaps.«

Situationen bliver tillige vanskeliggjort af, at det er vanskeligt at finde yngre og effektive landmænd. For de unge har ikke nået at spare så meget op. Samtidig stiller bankerne netop større krav om, at de unge landmænd skal have egenkapital med, når de køber op.

Lave priser sætter salget i stå

Også landbrugsekspert og chefkonsulent Torben Wiborg fra LMO peger på, at det går hurtigt nedad med værdien af de landbrug, som af en eller anden grund ikke skal videreføres:

»Det er meget naturligt, at bankerne vil lukke husdyrproduktion på bedrifter under afvikling ned. For det er utroligt dyrt for en bank at holde en landbrugsproduktion i gang. Der er omkostninger til medarbejdere og advokater, og tingene bliver ikke passet så godt som tidligere.«

Torben Wiborg påpeger også, at salget af landbrugsejendomme er i fare for at gå i stå med de lave priser på mælk og svinekød. For det er rigtigt svært at tjene penge på køer og grise. Og det vil over tid fortsat udløse store tab for banker og realkredit:

»Prisen på jord er heller ikke stigende, men kigger en ung mand på at købe en gård, ser han jo på muligheden for at drive mælke- og svineproduktion. Han må forholde sig til, om han kan se en forretning i det.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen