Berlingske Business

Guldpris over 5.000 kroner

Guldpris over 5.000 kroner - 1
Foto:

Diamanter er måske kvinders bedste ven, men det er nu guld der smykker de fleste kvinders festskrud. Faktisk er der siden 2001 blevet brugt mere guld end der kommer op af guldminerne, og det påvirker selvfølgelig priserne.

"Køb guld, og grav det ned i baghaven." Det var det kontante bud fra økonomen Marc Faber på investeringsselskabet Skagen Fondenes nytårskonference for et par uger siden.

Marc Faber er alvorligt bekymret for den igangværende økonomiske krise, og når der er krise, så vender mange sig typisk mod guld. Faktisk er guldprisen alene siden begyndelsen af november steget med godt 25 procent, så en troy ounce nu koster knap 890 dollar. Det svarer til en kilopris på godt 162.000 kr.

Faldende produktion støtter priserne
I 2008 blev der gravet 2400 ton guld ud af guldminerne, hvilket var et fald på 4 procent i forhold til 2007. Faktisk er den globale guldproduktion faldet hvert år siden 2001. Til sammenligning svarer sidste års produktion til den italienske centralbanks guldreserver.

Hvad mere er, så er efterspørgslen på guld langt højere end produktionen. I 2007 blev der brugt 2400 ton guld alene på smykkeproduktion. Hertil kommer godt 310 ton der blev brugt i elektronikproduktion, 93 ton til anden industriproduktion og så blev der brugt 57,8 ton af tandlæger til guldplomber.

Endelig var der efterspørgslen fra investorer i form af guldbarre og guldmønter. Det var i 2007 tilsammen godt 656 tons.

Centralbanker sælger ud af guldbeholdningen
Det betød, at der samlet steg blev brugt 1.100 ton mere guld end der kom op af minerne. Differencen blev udlignet ved at verdens centralbanker solgte 501 tons fra deres guldreserver, mens 967 ton kom fra omsmeltning af smykker og geninvindelse af guld fra kabler, printplader og anden elektronik.

"Grundlæggende har vi et positivt syn på guldprisen på lang sigt, for selv om mange faktorer påvirker guldpriserne på kort sigt, så bestemmes priserne på lang sigt af udbud og efterspørgsel, og det er en klar støtte for guldpriserne at efterspørgslen er større end udbuddet," siger Evy Hambro til Business.dk.

Han er forvalter af Blackrock World Gold Fund, der styrer en formue på 4,6 milliarder dollar, eller 26 milliarder kr., der er investeret i guld, guldmineselskaber og andre ædelmetaller.

Guld velegnet til investering
"Vores holdning er, at guld har en rolle at spille i næsten enhver investeringsportefølje. Det skyldes, at guld ikke er korreleret med andre aktiver. Det betyder, at guldprisen typisk falder når det går godt for eksempelvis aktier, mens den stiger når det går dårligt for aktier. Eksempelvis steg guldprisen i 2008 med 44 procent målt i engelske pund, mens engelske aktier faldt markant," siger Evy Hambro.

Man kan investere i guld ved at købe guldbarrer eller guldmønter; ved at investere i en investeringsforening som køber guld, eller ved at købe guldmineaktier. Blackrocks World Gold Fund investerer primært i guldmineaktier, men Evy Hambro advarer mod at investere i enkelte guldmineselskaber.

"Der er utroligt mange ting, der kan påvirke et guldmineselskab, som guldreserver, strejker og så videre, så det er absolut bedst at investere via en fond, for at sprede risikoen," siger Evy Hambro.

Guld en vinder hvis inflationen hopper
For investorer er guld specielt en god investering, hvis inflationen begynder at stige kraftigt. Indtil begyndelsen af 1970erne havde guld faktisk en vigtig rolle i at kontrollere inflation, fordi en del af centralbankernes seddeludstedelse skulle garanteres af guldreserver.

Indtil 1931 kunne man i Danmark veksle penge til en guldbarre på 12,5 kilo i Nationalbanken, men den mulighed er for længst forpasset. Det er dog muligt at røre ved en guldbarre i Nationalbankens reception i Havnegade i København. Resten af de danske guldreserver på knap 67 ton ligger deponeret hos Bank of England i London, hvor de blev fragtet til inden udbruddet af 2. verdenskrig.

Tjen penge på udlån af guld
I modsætning til aktier og obligationer er et af problemerne ved at investere i guld, at man ikke får et årligt udbytte, ud over glæden ved at se på det gyldne metal.

Det er dog muligt at udlåne sit guld til investorer eller guldforbrugere. Det tjener man lidt over 1 procent på, hvilket er mere end man eksempelvis for tiden får ved at købe kortløbende amerikanske statsobligationer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen