Berlingske Business

Guldkorn i en lukket verden

jenner
Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator.

Analyse

Egentlig burde konklusionerne i tidsskriftet Finans/Invest komme ud til en langt bredere kreds, end det sker i dag. Nok er det ind i mellem nørdet finansielt stof, men det vedrører os alle, din og min økonomiske hverdag. Hvadenten du er bankkunde, realkreditkunde, bankaktionær eller investor. Bundlinjen er, at det handler om penge.

Tidsskriftet Finans/Invest har haft en broget karriere, siden det kom på gaden tilbage i 1972, dengang med et andet navn. På et tidspunkt var det ejet af en vis Klaus ­Riskær Pedersen, dengang han som ung og uforfærdet analytiker gik i kødet på den etablerede finansverden. I dag er Finans/Invest ejet af Finansforeningen, et fagligt forum, som har som målsætning at bygge bro mellem teori og praksis. Normalt lever Finans/Invest et forholdsvis stille liv, men i denne uge bragede tidsskriftets hovednummer så frem på forsiden af Berlingske under overskriften »Bankerne er ikke rustet til ny krise«.

15BUSRaaballe-181156.jpg

Afsender er lektor på Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, og hans pointe er, at de store danske banker ikke er et hak mere modstandskraftige over for en ny finanskrise, end de var op til krisen i 2008. Raaballes konklusioner har vakt opsigt – og vrede. Særligt i bankverdenen. Raaballe er en mand, som den etablerede bankverden ikke kan lide at høre på, fordi han ofte siger dem imod. Berlingske Business har beskrevet Raaballes undersøgelser og reaktionerne på disse torsdag og fredag.

Det særlige ved Finans/Invest er, at det er omgivet af så mange notabiliteter fra finans- og forskerverdenen, at artikler og undersøgelser i tidsskriftet må siges at have fået det blå stempel. Redaktør på tidsskriftet er en anden forsker i økonomi, nemlig professor Ken L. Bechmann fra CBS. Derudover er der en redaktion med yderligere tre professorer og nok så interessant et Advisory Board, altså et rådgivningsudvalg, som dermed også fungerer som ambassadører for Finans/Invest.

14BUS20160413-180856-3-1834.jpg

I dette udvalg sidder bl.a. Jeppe Christiansen, Maj Invest, Lars Rohde, Danmarks Nationalbank, Ulrik ­Nødgaard, Finansrådet og ATP-chefen Carsten Stendevad samt hertil et redaktionspanel af yderligere nogle håndfulde finans- og forskerfolk. Ikke at alle disse godkender og er enige i konklusionerne i de bragte artikler i Finans/Invest, men i og med at de lægger navn til tidsskriftet, ­lægger de også navn til lødigheden af de artikler, der ­slipper igennem professor og redaktør Ken L. Bechmanns nåleøje.

I det seneste nummer af Finans/Invest er der i øvrigt et tema med tre store artikler om Nykredit og selskabets plan om at gå på børsen for at kunne skaffe sig ny ­kapital. Professorerne Michael Møller og Niels Chr. Nielsen, begge CBS, har en historisk gennemgang af realkreditten generelt og Nykredit i særdeleshed. Og professorerne Peter Ove Christensen og Jesper Rangvid, også begge CBS, reflekterer over »Postyret i Nykredit«. Der er enighed om Nykredits behov for kapitaladgang, men der er også ­kraftig kritik af især Nykredits fejlslagne kommunikation og kritiske spørgsmål til Nykredits model med de såkaldte kundekroner.

Fin

Man kan være enig eller uenig i forfatternes konklusioner, men man bliver ganske enkelt klogere af at læse artiklerne, hvis man i Nykredit-debatten gider sætte sig ind i substansen. Som læser kunne man ønske sig nogle klarere og skarpere konklusioner, uden at det behøver at gå ud over seriøsiteten. Finans/Invest behøver ikke leve så stille, som det er tilfældet.

Det er ærgerligt, hvis de mange guldkorn forbliver i en lukket kreds. Formidlingen af stoffet reducerer dog stjernedrysset til fire af slagsen.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen