Berlingske Business

Governance-professor: Max Banks formandskab bør gå

Professor Steen Thomsen mener ikke, at bankens formandskab bør overleve kontroversiel sag om vennetjeneste.

Både bestyrelsesformanden og næstformanden i Næstved-banken Max Bank bør gå af. Det mener en af Danmarks førende eksperter i corporate governance, professor Steen Thomsen, efter at det er kommet frem, at Max Banks tidligere direktør blev afskediget, fordi han nægtede at holde bankens reklamebudget uden for en igangværende licitation af alle større faste leverandører.

Som Berlingske beskrev mandag, har Max Banks markedsførings- og reklamebudget i en årrække ligget hos næstformandens lille, lokale reklamebureau, Coming/1, og ifølge Max Banks direktør indtil september 2007, Allan Weirup, ønskede formanden, Hans Fossing Nielsen, samt næstformand Mogens Dan Andersen ikke at sende reklamebudgettet i udbud. Dette stridspunkt blev den direkte årsag til, at Allan Weirup forlod sin direktørpost, oplyste den nu forhenværende bankdirektør til Berlingske i mandags.

»Sagen er meget belastende for bestyrelsen, og formandskabet bør gå af. Det er uacceptabelt, at faste leverandører sidder i bestyrelsen. Der er tale om inhabilitet, hvis bestyrelsesmedlemmerne på den vis har interesse i at lade bankens penge tilflyde egne lommer,« siger Steen Thomsen.

Uprofessionelt
Lektor Casper Rose, som også beskæftiger sig med corporate governance på CBS, mener, at det er op til aktionærerne at beslutte, om de fortsat har tillid til formandskabet:

»Bestyrelsens handlemåde tyder på manglende professionalisme. Bankernes ejerskab er meget spredt, og derfor står bestyrelserne stærkt,« siger han.

En af Max Banks større aktionærer, Spar Invest, ønsker ikke at kommentere sagen om vennetjenester i Max Bank. Bankens markedsføringsbudget var i 2006 og 2007 på otte-ti mio. kr. og var ifølge Berlingskes oplysninger af stor betydning for Mogens Dan Andersen og Coming/1, som i 2007 havde en bruttofortjeneste på godt to mio. kr., et overskud på 264.000 kr. og tre ansatte. Mogens Dan Andersen og Hans Fossing Nielsen har ikke ønsket at oplyse, om Max Banks reklamebudget siden Allan Weirups afgang har været i udbud, og hvor stor en del af Coming/1’s indtægter Max Bank tegner sig for.

Spar Invest, som er blandt Max Banks større aktionærer, har ingen kommentar til, at bestyrelsens næstformand er fast leverandør til banken, selv om der måske er risiko for, at der går penge fra aktionærerne og dermed den formue, som opsparerne i SparInvest har:

»Vi har ingen interesse i at udtale os om sagen,« sagde Michael Albrektslund i mandags til Berlingske. Han er direktør for Spar Invests fondsmæglerselskab, som står for investeringsforeningens investeringer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen