Berlingske Business

Giftige lån giver milliardregning til Nykredit

Nykredit hovedkontor
Nykredit har haft en udgift på de såkaldte swapaftaler, der volder mange andelsforeninger og landmænd store problemer, på størrelse med den indtægt, koncernen har haft på salg af sit hovedsæde. Foto:

Nykredit har haft en udgift på de såkaldte swapaftaler, der volder mange andelsforeninger og landmænd store problemer, på størrelse med den indtægt, koncernen har haft på salg af sit hovedsæde.

Mens Nykredit kan glæde sig over de 1,4 milliarder kroner, som salget af koncernens hovedsæde indbragte, så må det gøre tilsvarende ondt, at de såkaldte swapaftaler udløste et tilsvarende minus i årets første tre kvartaler.

Nykredit

Swapaftalerne er en meget omstridt lånekonstruktion, der har bragt et antal andelsforeniknger i økonomisk uføre. De er et selvstændigt værdipapir, og værdien svinger i takt med renten. Den faldende og historisk lave rente har ramt andelsforeninger, hvis boliger i mange tilfælde har mistet deres værdi. Men den rammer altså også Nykredits regnskab.

Det fremgår af koncernens regnskab for årets første tre kvartaler, at regulering af værdien af renteswaps »gav en udgift på 1.273  mio. kr. mod en indtægt på 212 mio. kr. i 1. -3. kvartal  2015,« som koncernen formulerer det.

finanstilsynet

Hver gang renten ændrer sig med et procentpoint, trækker det værdien op eller med med cirka 1,9 milliarder kroner i Nykredits regnskab.

Til gengæld har Nykredit tilbageført 61 millioner kroner, der ellers var reserveret til egentlige tab på renteswap. Der verserer i øjeblikket et antal retssager mellem banker på den ene side og andelsforeninger, landmænd og små virksomheder på den anden side. De skal afgøre en række spørgsmål som eksempelvis om hvorvidt det overhovedet var lovligt at sælge swapaftaler til andelsforeninger.

Tab at retssager og ophævelse af swapaftaler vil koste tab i bankerne, og Nykredit oplyser i regnskabet, at »konstaterede tab på terminerede forretninger udgjorde 392 mio. kr. i 1.- 3. kvartal  2016 mod 97 mio. kr. i 1.- 3. kvartal 2015.«

Nykredit

Der er altså sket en firedobling i tabet på denne type forretninger, og samlet set har Nykredit reserveret en milliard mere til tab på renteswap, så den samlede reservatioon nu er på seks milliarder kroner.

Men Nykredit-koncernen oplyser samtidig, at den ingen direkte renterisiko har på beholdningen af renteswaps, »idet renterisikoen er afdækket ved indgåelse af hedgeforretninger med større inden-og udenlandske banker.«

De store hensættelse hænger dermed sammen med blandt andet de verserende retssager:

»Reservationen skal derfor blandt andet ses i lyset af den usikkerhed, der er tilknyttet de juridiske forhold på andelsboligområdet og kundernes økonomiske situation,« skriver Nykredit i regnskabet.

Swap retssag

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen