Berlingske Business

Fremgang i landbrugstruet Vestjysk Bank

billede vestjysk bank
Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank. Foto:

Vestjysk Bank forbedrer bundlinjen i første kvartals regnskab, men har fortsat en skrøbelig økonomi og er truet af en eventuel forværring af krisesituationen i landbruget.

Den skrøbelige Vestjysk Bank forbedrer sin økonomiske situation, men truslerne lurer stadig for banken, der på grund af en årrække med økonomiske problemer har omdannet statslån til aktier, hvorfor den danske stat ejer godt 80 pct. af banken.

Med et resultat efter skat på 32 mio. kr. i første kvartal 2015 har Vestjysk Bank forbedret bundlinjen med seks mio. kr. i forhold til samme periode sidste år.

»Vi glæder os over det positive resultat, ikke mindst med dét in mente, at resultatet er skabt på en anden baggrund end i første kvartal 2014. Bankens balance er faldet med to mia. kr. fra 23,9 mia. kr. pr. 31. marts 2014 til 21,9 mia. kr. pr. 31. marts 2015. Skyerne over dansk landbrug er desværre ikke blevet lysere i løbet af det seneste år, hvilket vores stadigt høje nedskrivningsniveau bevidner, men vi har tjent penge i årets første kvartal, og det er essentielt for banken,« siger adm. direktør Jan Ulsø Madsen i en meddelelse.

Svag økonomisk polstring

Et væsentligt fokusområde for Vestjysk Bank er at styrke bankens solvensnøgletal, der fortsat er spinkle. Banken har en kapitalprocent på 12,4 mod et individuelt solvensbehov på 10,5 procent. Det giver en overdækning på 1,9 procentpoint svarende til 333 mio. kr..

Minimumskravet til solvensen er 8 pct., og dermed svarer Vestjysk Banks overdækning til, at banken er 518 mio. kr. fra at måtte opgive fortsat bankdrift. Samtidig er banken blot 69 mio. kr. fra kravet om udarbejdelse af en genopretningsplan.

»Afstanden er fortsat spinkel, men i bedring, og giver råderum til en fortsat udvikling af banken,« siger Jan Ulsø Madsen.

Landbruget truer

Jan Ulsø Madsen har for nyligt sagt til Berlingske Business, at landbruget er den helt store udfordring for Vestjysk Bank lige nu. Vestjysk Bank har lånt mange penge ud til kriseramte landmænd, og dermed er banken sårbare over for yderligere nedgang i landbruget.

Vestjysk Bank oplyser, at afregningspriserne på især svinekød er forbedret i første kvartal 2015, mens landmænd med malkekvæg ikke har oplevet en tilsvarende positiv udvikling i mælkepriserne. Til risikoafdækning af de stadigt lave afregningspriser har Vestjysk Bank afsat 50 mio. kr. i bankens individuelle solvensbehov.

Banken forventer et basisresultat før nedskrivninger i niveauet 350-400 mio. kr., hvilket kan styrke bankens økonomi, men banken oplyser samtidig, at det afhænger af situationen i landbruget.

»Hvis landbrugets aktuelle krise bliver meget langvarig og/eller forværres yderligere kan bankens betydelige eksponering mod denne branche indebære et øget behov for nedskrivninger i forhold til ledelsens aktuelle estimater for 2015. Tilsvarende kan gøre sig gældende, hvis konjunkturerne generelt forværres. Konsekvenserne af en eventuel forværring af det økonomiske klima for landbruget og/eller øvrige brancher vil således reducere bankens muligheder for at konsolidere sig i 2015,« skriver banken i regnskabet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen