Berlingske Business

Fredstid i Danske Banks sædvanlige krigszone

Danske Bank generalforsamling
Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen. Foto:

Danske Banks generalforsamling 2016 forløb torsdag væsentligt mere roligt og positivt end tidligere års generalforsamlinger, der har været præget af endeløse kritiske røster fra utilfredse aktionærer.

Torsdag eftermiddag var der generalforsamling i Danske Bank, hvilket blev afholdt i Tivoli Congress Center i København.

Knap 400 aktionærer var mødt op og kunne inden generalforsamlingen forsyne sig med kaffe og de sædvanlige napoleonshatte. Bankens bestyrelse og ledelse kunne spottes rundt omkring blandt aktionærerne, og adm. direktør Thomas Borgen listede rundt og hilste på og hyggesnakkede med mange af aktionærerne.

Kort sagt så alt ud til at være, som det plejer til Danske Banks generalforsamling. Stilhed før stormen. Nu ventede alle indlæggene fra de mange utilfredse aktionærer. Men generalforsamlingen forløb væsentligt anderledes, og det er især Danske Banks formand, Ole Andersen, nok glad for.

Til Scanpix

Bankens generalforsamlinger har tidligere år mest af alt mindet om et gedemarked, hvor den ene stærkt utilfredse aktionær efter den anden indtog talerstolen. Med diverse skældsord krævede de Danske Banks ledelse og bestyrelse afsat, eller det der var værre. Baggrunden var alle de ulyksagligheder, som var hændt banken. Et fejlslagent milliardeventyr i Irland, en mislykket kampagne kaldet »New Standards« og indførelsen af kontogebyrer var blandt nogle af de hændelser, der havde hidset aktionærerne op.

aa

Men årets generalforsamling var anderledes rolig med langt færre kritiske røster. Først gennemgik Ole Andersen sin formandsberetning, hvor han særligt hæftede sig ved, at Danske Bank over de seneste år har forbedret sig meget – både økonomisk, på udvikling af nye produkter og på kundesiden. Danske Bank er dog fortsat et stykke vej fra, hvor banken skal være, fastslog Ole Andersen.

Første aktionær på talerstolen var en af bankens største aktionærer, ATP, der var repræsenteret ved aktiechef Jacob Johansen. Han var generelt godt tilfreds.

»Det er på sin plads at ønske tillykke med de opnåede resultater,« sagde Jacob Johansen.

Efterfølgende påpegede Dansk Aktionærforenings direktør, Jens Møller Nielsen, kontrasten i det forhold, at Nykredit i øjeblikket er ved at hæve priserne kraftigt på grund af øgede kapitalkrav, mens Danske Bank vil udbetale en del af sin kapital i form af udbytte på otte mia. kr. Det må være forskellige krystalkugler, de to finanskoncerner kigger i, lød det fra Jens Møller Nielsen.

Til Scanpix

Derpå annoncerede dagens dirigent, advokat Klaus Søgaard, at Enhedslisten-politikeren Frank Aaen, der normalt er meget kritisk ved Danske Banks generalforsamlinger, var blandt de næste talere. Det udløste et højt suk fra en række aktionærer i salen, hvilket de fleste – herunder Frank Aaen – tog med et smil.

Frank Aaen hæftede sig fra talerstolen ved, at Danske Bank i 2008 var tæt på at vælte, og at et statslån til banken var med til at redde banken fra døden. Staten fik betaling for lånet i form af renter, men burde også have været betalt yderligere for risikoen i form af en del af »gevinsten«, mente Frank Aaen, der påpegede, at Danske Bank siden 2008 har tjent 145 mia. kr. til aktionærerne.

I et forum bestående af netop Danske Bank-aktionærer var der selvsagt ikke de store klapsalver til Frank Aaens indlæg. Dog virkede knap 20 deltagere fra SF Ungdom begejstrede for Frank Aaens ord.

Danske Bank Minister åbner op for tilslutning til bankunion

Ellers var det småt med kritikken. Enkelte hæftede sig ved, at en større og større del af Danske Banks udgivne oplysninger, herunder store dele af årsrapporten, foregår på engelsk. Men på nærmest rekordtid var denne del af generalforsamlingen overstået, hvorefter der kunne stemmes om de fremsatte forslag.

Her blev det vedtaget at udbetale et udbytte på otte kr. pr. aktie svarende til otte mia. kr. Derudover stillede de to bestyrelsesmedlemmer Lars Förberg og Jim Hagemann Snabe ikke op til genvalg. De blev afløst af Lars-Erik Brenøe fra A.P. Møller Fonden og norske Hilde Merete Tonne fra Telenor Group.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen