Berlingske Business

Fra vagthund til super-lobbyist »Jeg lod instinkterne råde«

Ulrik Nødgaard var interesseret i jobbet som direktør for Finansrådet, ligeså snart Jørgen Horwitz var ude af vagten. Det siger han i et interview med Berlingske Business.

Han får efter al sandsynlighed en noget pænere løncheck, men næppe et bedre kontor end det han har i dag.

Ulrik Nødgaard tager imod på sjette sal i Finanstilsynets lokaler på Østerbro. Fra det lyse kontor, er der direkte udgang til en tagterrasse, der uden problemer kunne danne rammen for en mindre reception.

Ulrik Nødgaard

I godt vejr kan han vel næsten spejde over til sin nye arbejdsplads et stenkast fra Amalienborg. Når der kommer til at stå direktør i Finansrådet i stedet for Finanstilsynet på visitkortet.

 

Det har ikke været et »hovsa-valg«, fortæller Nødgaard. Beslutningen begyndte allerede at forme sig i slutningen af januar, da den hidtidige chef for bankernes talerør Jørgen Horwitz blev afskediget.

»Det var ret hurtigt, efter at det blev klart, at der var en åbning derovre, at jeg kunne se, at det ville nok være interessant for mig,« siger han til Berlingske Business.

Mads Bryde Andersen, ny formand for Finanstilsynets bestyrelse.

Selvom Ulrik Nødgaard er en mand, der er vant til at træffe rationelle afgørelser ud fra hårde økonomiske kalkyler, så lod han sig efter et eget udsagn styre af andre faktorer i dette tilfælde.

»Jeg tror, at instinkterne tager lidt over dér. Hvis man har en god mavefornemmelse og man synes, at noget lyder spændende,« siger han, men tilføjer dog:

»Bagefter kan man så godt lige sidde og løbe »the pros and cons« systematisk igennem.«

Der står stadig mapper og papirer på hylderne og på skrivebordet i Ulrik Nødgaards kontor. Selvom han i dag - som kutymen foreskriver - er blevet fritstillet, har han endnu ikke haft tid til at pakke sammen.

Journalister har dagen igennem stået på stilke med det samme presserendespørgsmål: Hvordan kan han, der de sidste år har været kendt som en hård vagthund overfor bankerne, pludselig skifte over i den anden lejr, og kæmpe for bankerne?

Hvis man skal tro Ulrik Nødgaard selv, er der slet ikke så stor modsætning mellem de to roller.

»Jeg synes, at jeg passer ind fint ind i den forstand, at jeg i mange år har arbejdet med den finansielle sektor og med finansiel regulering,« siger han og fortsætter:

»Det der lige tippede den for mig var ønsket fra bestyrelsen i Finansrådet om at få fornyelse. Det tændte mig, fordi jeg tidligere har været med til at skabe fornyelse her i Finanstilsynet.«

Det ændrer dog ikke ved, at Ulrik Nødgaard ved flere lejligheder har brugt hård retorik over bankerne. Om de mange banklukninger har han sagt, at det har været nødvendigt at fjerne dårligdomme fra den finansielle sektor og at det ikke nytter noget »at vende det blinde øje til.«

Er der så nok banker, der er lukket nu. Eller ville det stadig være sundt, hvis flere fusionerede eller lukkede?

»Det er i sidste ende markedet, der må være dommer over det. Jeg tror, at den store bølge af banklukninger, vi så som følge af finanskrisen, er taget af nu. Men derfor kan der jo godt være god musik i at gå sammen. Men det er jo dybest set ikke noget, hverken Finanstilsynet eller Finansrådet skal have en mening om,« siger han til Berlingske Business.

Men i det hele taget skal vi ikke forvente, at finansrådets nye direktør fortryder eller modererer nogle af de udtalelser, han tidligere er kommet med om bankerne.

»Meget af det jeg har været ude at sige handler jo om nogle konkrete tilsynsfaglige vurderinger. Og det står jeg naturligvis 100 procent ved. Det er som sagt nogle faglige vurderinger,« siger han.

Når Ulrik Nødgaard bliver færdig med at pakke ringbind og papirer sammen de næste par dage, bliver der masser af tid til at indstille sig mentalt på det nye job. Han tiltræder først 10. august.

Ventetiden skal han ifølge eget udsagn primært bruge til at forkæle familien og sørge for, at der er lidt mere hjemmelavet mad på bordet. Og som det næsten er blevet klassisk for cheferne i den finansielle sektor, så står der også en tohjulet racer i garagen, der skal luftes.

»Jeg skal lidt mere ud på landevejene med min cykel. Jeg har en målsætning om, at jeg skal nå at klatre op af Alpe d'huez inden det bliver sommer.«

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen