Berlingske Business

Fra i dag skal du lære Cita at kende

pix_Finansrådet
Bankernes organisation, Finansrådet indfører nu den såkaldte Cita-rente, der skal erstatte cibor-renten. Foto:

Som et alternativ til den udskældte Cibor-rente indføres i dag en ny reference-rente, der har betydning for blandt andet bolig- og virksomhedslån.

Mød Cita. Hun er - i modsætning til sin storebror Cibor - til at stole på. Til gengæld er hun, ifølge bankerne, også en lidt dyrere dame.

Fra og med i dag indfører Finansrådet en ny reference-rente ved navn Cita, der er tiltænkt som afløser for den meget udskældte Cibor-rente.

Balladen startede i England

Hele balladen om de såkaldte interbank-renter begyndte for alvor i sommer, da det blev klart, at store internationale banker havde manipuleret med den britiske Libor-rente, som danner grundlag for finansielle produkter og lån for mange milliarder kroner verden over

The City

Rentesatsen fastsættes ved, at banker, der opererer på det britiske marked, selv indberetter rentesatser til myndighederne.

Men eftersom lånemarkedet mellem bankerne reelt set er frosset til i kølvandet på finanskrisen, er priserne kunstige og gav altså bankerne mulighed for at manipulere med deres indberetninger for at få profit.

Cibor var mistænkelig

Herhjemme har blandt andre Berlingske Business beskrevet, hvordan også den danske pendant Cibor-renten har en række svagheder og har ligget i mistænkelige niveauer siden finanskrisen

CIBOR-Grafik

Debatten fik i efteråret Finansrådet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen til sammen at beslutte at indføre en ny reference-rente: Cita. Den er - i modsætning til sin forgænger - baseret på reelle renteswap-handler mellem bankerne, og snyd kan derfor hurtigt opdages.

Bankerne tilfredse med ny rente

Bankerne har til gengæld i processen indvendt, at det nye system også er dyrere at administrere

BankerCibor_Business

Men overordnet set er Finansrådet tilfreds med den endelige løsning.

"Vi er glade for, at det er lykkedes at finde stillere til den nye referencerente, og at vi hermed har fået etableret en referencerente, som kan supplere den eksisterende CIBOR-rente, som det har været ønsket af Erhvervs- og Vækstministeriet", siger underdirektør Søren Gade fra Finansrådet i en pressemeddelelse i dag.

Kunder skal tilbydes nye lån

Ifølge Finansrådet vil landets banker arbejde på at tilbyde lån baseret på Cita senest 1. juli i år. Kunder der allerede har Cibor-baserede lån skal ifølge Finansrådet "snarest muligt" tilbydes at bytte deres lån ud med nye, der er baseret på Cita.

Tilbuddet skal udgøre et reelt alternativ for kunderne, men der vil stadig være de almindelige omkostninger forbundet med låneomlægningen.

Læs mere om den nye Cita-rente på Finansrådets hjemmeside

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen